Home » , » Δεν έμεινε τίποτα όρθιο!

Δεν έμεινε τίποτα όρθιο!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 13 Μαΐου 2012 | 2:47 π.μ.

Του Γιώργου Δελαστίκ - ¨Πριν"

Συναρπαστικό ήταν το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευπκών εκλογών της περασμένης Κυριακής, οι οποίες επισφράγισαν το ορισπκό και αμετάκλητο τέλος του δικομματικού πολιτικού σκηνικού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ της μεταπολίτευσης. Μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια, ο λαός μας επιτέλους απσπναξε τα πολιττικά δεσμά που ο ίδιος είχε επιλέξει, δίνοντας επί δεκαετίες στα δύο κόμματα - πυλώνες του συστήματος εκλογικά ποσοστά της τάξης του 80% και πάνω. Καταβαραθρώ νοντας τώρα με τη μία το ΠΑΣΟΚ στο 13% και τη ΝΔ στο 19%, οι όροι του πολτπκού παιχνιδιού (και όχι φυσικά του πολιτικού συστήματος) άλλαξαν ριζικά.

Μοχλός αυτής της τόσο απότομης και δραστικής κατάρρευσης του πολτπκού σκηνικού της μεταπολίτευσης υπήρξε η ευρύτατη λαϊκή ανπθεση στο Μνημόνιο. Τουλάχιστον το 60% του ελληνικού λαού ψήφισε συνειδητά ανπμνημονιακά κόμματα κάθε ιδεολογικής κατεύθυνσης, κατακρημνίζοντας στα πολιτικά και εκλογικά Τάρταρα τα μνημονιακά κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και του ΛΑΟΣ.
 Από τα 5.300.000 ψήφους που είχαν πάρει μαζί σπς προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχασαν τα ...3.300.000! Από αυτές πς ψήφους, τα 3.000.000 πήγαν στα κόμματα που δήλωναν αντιμνημονιακά! Το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει προ διεπας περίπου 3.000.000 ψήφους μόνο του. Έχασε τα ...2.200.000 ψήφους και του απέμειναν μόνο 830.000! Το ποσοστό του καταποντίστηκε από το 44% στο ...13,18%!
 Το διάλυσε κυριολεκτικά το ΠΑΣΟΚ ο Γιωργάκης με την πολιτική του Μνημονίου που ακολούθησε.

Τα ίδια όμως έκανε και ο Σαμαράς. Περνώντας από την αντιμνημονιακή στάση στο μνημονιακό στρατόπεδο, κατόρθωσε να βγάλει «πρώτη» τη ΝΔ με 15 εκατοντάδες μονάδες ...λιγότερες από το χειρότερο αποτέλεσμα της μέχρι την Κυριακή ιστορίας της! Η ΝΔ είχε πάρει 33,48% όταν είχε συντριβεί προ δυόμισι ετών με αρχηγό τον Κωστάκη Καραμανλή και υπό τη «λαμπρή» ηγεσία του Αντωνάκη Σαμαρά πήρε ...18,85% χάνοντας 1.100.000 ψήφους και διατηρώντας 1.200.000!

Τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Βενιζέλος είναι τελειωμένοι ως πολτπκοί αρχηγοί. Το πιθανότερο είναι ότι θα καρατομηθούν με τις εκλογές του Ιουνίου, αν όπως φαίνεται αυτή τη σπγμή οδηγηθούμε στις κάλπες.
Τελειωμένα είναι επίσης και τα κόμματά τους. Πολύ σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει όνομα, ιδεολογία και ηγεσία. Ένα άλλο κόμμα θα επιχειρήσει να εκφράσει αυτό που συμβατικά λέγεται σοσιαλδημοκρατική κεντροαριστερά. Ο Βενιζέλος καθαίρεσε ήδη το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και θα επιχειρήσει να ελέγξει πλήρως τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του καθώς οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, προσπαθώντας να ηγηθεί ο ίδιος της μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ Δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για κάτι τέτοιο και πιθανότατα θα υποστεί τη γελοιοποίηση του ...Ζήγδη, όταν το 1977 πρωτοστάτησε στη διάλυση του κεντρώου κόμματος της ΕΔΗΚ που είχε πάρει 20% και 60 βουλευτές το 1974, εν συνεχεία 12% και 16 βουλευτές το 1977 και τέλος ...0,4% το 1981!

Ανασύνθεση όμως θα υποστεί και ο χώρος της Δεξιάς. Δεν γίνεται τα κόμματα της Δεξιάς και της ακροδεξιάς να συγκεντρώνουν όλα μαζί γύρω στο 45% και η ΝΔ να έχει μόνο το 19%. Πρέπει να συμμαζευτεί και ο χώρος αυτός, είναι αναγκαίο για το σύστημα. Ο Σαμαράς είναι παντελώς αποτυχημένος και πολιτικά ανίκανος να κάνει κάτι τέτοιο, να φέρει σε πέρας μια τόσο σημανπκή αποστολή.
Θα καθαιρεθεί τον Ιούνιο, μετά τη νέα ήττα της ΝΔ σπς εκλογές και θα αντικατασταθεί πιθανόν από τον άνευ ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας Δημήτρη Αβραμόπουλο ή κάποιο άλλο στέλεχος. Σε μια μεταβσπκή φάση θα επιδιωχθεί η επάνοδος στη ΝΔ της Ντόρας, του Μάνου, του Γιώργου Καρστζαφέρη και ότι θα έχει απομείνει από το ΛΑΟΣ.

Κορυφαίο διακύβευμα θα είναι φυσικά η επαναπροσέγγιση με τον Πάνο Καμμένο και την αντιμνημονιακή πτέρυγα της ΝΔ, με ενσωμάτωση ιδεολογικών και πολιτιικών στοιχείων του προγράμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο πρόγραμμα του νέου δεξιού κόμματος που ενδεχομένωο δεν θα λέγεται Νέα Δημοκρατία. Αφού προχωρήσει σε ικανό βαθμό αυτή η ανασύνθεση του χώρου της Δεξιάς, θα εκδιωχθεί ο Δ. Αβραμόπουλος ή όποιος άλλος μεταβατικός αρχηγός και θα αναλάβει τα ηνία είτε ο Κωστάκης Καραμανλής επε κάποιος άλλος σοβαρός δεξιός ηγέτης, αν έχει αναδειχθεί στο μεταξύ.

Πέρα όμως από τα αστικά κόμματα, θεαματικές ανακατατάξεις σημειώθηκαν και στον χώρο της Αριστεράς. Κατέρρευσε εντυπωσιακά η μέχρι την περασμένη Κυριακή αδιαφιλονίκητη πολιτική ηγεμονία του ΚΚΕ, την οποία καμία αριστερή δύναμη δεν διενοείτο να αμφισβητήσει, τουλάχιστον δημοσίως. Για πρώτη φορά στην ιστορία όμως το ρεύμα που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκε με συντριττπκό τρόπο και εκλογικά αποσπώντας διπλάσιο ποσοστό: 16,78% ο ΣΥΡΙΖΑ και 8,48% το ΚΚΕ.

Η πολιτικά άγονη και απωθητική ανθενωτική γραμμή του ΚΚΕ, το οποίο σε αυτές πς εκλογές έκανε σημαία του την εξωφρενική θέση «το ΚΚΕ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την Αριστερά(!)», περιθωριοποίησε εντελώς την ηγεσία του Περισσού. Άφησε έτσι ανοιχτό το δρόμο στο φούντωμα των δεξιών αυταπατών του κόσμου της Αριστεράς, αλλά και πολύ ευρύτερων μαζών ότι δήθεν είναι εφικτό μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ριζικά τη ζωή των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων. Τώρα πια η τάση αυτή θα εκδηλωθεί με νέο άλμα στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου και πιθανή μείωση του ποσοστού του ΚΚΕ, η οποία πάντως θα αφορά αποκλειστικά το κόμμα αυτό και τους ψηφοφόρους του και θα αφήνει αδιάφορο τον κόσμο της Αριστεράς, όσο η ηγεσία του Περισσού συνεχίζει την ίδια γραμμή.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Ανώνυμος
13 Μαΐου 2012 στις 10:28 π.μ.

Δεν πειράζει, τέτοιο κόσμο δεν τον έχει ανάγκη το ΚΚΕ. Είναι ψηφοφόροι της λογικής του "μικρότερου κακού", της "πρόσκαιρης ανακούφισης" που δίνει πάντα τα περιθώρια στο σύστημα να κάνει τη δουλειά του βάζοντας εφεδρείες και αναχώματα. Το 1981 ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ "για να φύγει η Δεξιά". Το 1985 ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ για να "μην ξανάρθει η Δεξιά του σκότους". Το 1989 ξαναψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ για να μην τους απολύσουν από το Δημόσιο. Το 1993 ξαναψήφιζαν ΠΑΣΟΚ "για να φύγει ο Μητσοτάκης". Το 1996 πάλι ΠΑΣΟΚ κλπ, και τώρα το 2012 που διαλύεται το ΠΑΣΟΚ πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ που είναι η φυσική του συνέχεια, επειδή θέλουν "κοινή δράση της αριστεράς". Οι ίδιες αυταπάτες, τα ίδια αδιέξοδα, οι ίδιες απογοητεύσεις, γι' αυτό και το σύστημα τους "ταίζει" διαρκώς το ίδιο παραμύθι! θα δούμε σύντομα ποιός θα επιβεβαιωθεί.

Ανώνυμος
13 Μαΐου 2012 στις 11:14 π.μ.

Η ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ Ο ΒΑΣΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ.Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΕ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.

Ανώνυμος
13 Μαΐου 2012 στις 4:09 μ.μ.

Δεν έχουμε σνάγκη τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του αντεργατικού ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο την συνειδητή στράτευση της εργατικής τάξης στον καθημερινό αγώνα με την πολιτική του ΚΚΕ, για να ανατραπούν στην πράξη τα μνημόνια και να ανοιξει ο δρόμος για την ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Ανώνυμος
13 Μαΐου 2012 στις 7:46 μ.μ.

Δυστυχως δεν εχετε ουτε τους ψηφοφορους του ΚΚΕ, γιατι οσοι βλεπουμε τετοια σταση απεναντι στον κοσμο της ευρυτερης αριστερας αρχιζουμε να αναρωτιομαστε γιατι ψηφιζαμε ΚΚΕ για 30 και πλεον χρονια...

Ανώνυμος
13 Μαΐου 2012 στις 10:29 μ.μ.

αγαπητοι συντροφοι επειδη οι καιροι ειναι πολυ δυσκολη και εχουμε αναγκη ο ενας τον αλλον καλο ειναι να κρατησουμε το διαλογο σε ενα επιπεδο, αντιπαρερχομενοι τις προκλησεις ,τις εμπαθειες τους αφορισμους και τις γενικοτητες και απο κοινου να ψαξουμε για την κοινη γραμμη που εχει αναγκη αυτες τις ωρες το εργατικο κινημα.

ειναι προφανες οτι δεν πρεπει να μας αποροφησει η κοινοβουλευτικη δραση αλλα να βρουμε τροπους να τη συνενωσουμε με την μαζικη επαναστατικη δραση( ειναι καιρος να βγουμε και παλι στις πλατειες , να απαντησουμε αγωνιστικα στην δικτατορια των αφεντικων που παρα τα εκλογικα αποτελεσματα,υλοποιουν βημα βημα το σχεδιο και παιρνουν πισω κατακτησεις ενος αιωνα).

αληθεια τι γινεται με τους χαλυβουργους και την απεργια, τι απογιναν οι εργαζομενοι στο Αλτερ,
που ειναι οι πρωτοβουλιες των ανεργων και οι λαικες επιτροπες, οι συνελευσεις στις γειτονιες.

γνωριζω οτι καποιοι θα πουν :
τι λεει αυτος τωρα εδω παιζεται το αν θα καταφερουμε να φτιαξουμε κυβερνηση της αριστερας.

απανταμε :
αν πραγματικα θελουμε μια κυβερνηση που θα εκφραζει τα συμφεροντα της εργατικης ταξης και ολων των καταπιεζομενων και εκμεταλευομενων πρεπει με ολα τα μεσα και τις μορφες παλης να την επιβαλουμε,οι εκλογες μπορουν να αποτελεσουν ενα μικρο βημα.αν δεν θελουμε ο τσιπρας και ο καθε τσιπρας να διαπραγματευεται ερημην μας πρεπει τωρα να βγουμε στους δρομους.
γνωριζω οτι υπαρχουν διαφορετικε προσεγγισεις για την προοπτικη και το μελλον του εργατικου ,κομμουνιστικου κινηματος,

δεν εχω καμμια ψευδαισθηση οτι θα ξεπεραστουν δια των ευχων.
ομως ολοι οσοι αντιλαμβανονται την κρισιμοτητα των στιγμων ολοι οσοι κατανοουμε οτι ο αντιπαλος ειναι οι αστικη ταξη και το συστημα της ,πρεπει να βρουμε τους τροπους να συνεργαστουμε.
Με στοχο να ανοιξει ο δρομος για το γκρεμισμα του καπιταλισμου.
αλλιως θα τα λειωσει ολα η σιδερενια φτερνα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger