- Η κρίση αγγίζει πλέον την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιστεύετε ότι η ευρωζώνη μπορεί να διαλυθεί;
- Ο πρόσφατος συμβιβασμός μεταξύ της Γερμανίας και των Γαλλίας-Ιταλίας-Ισπανίας είναι πρόσκαιρος και εύθραστος. Δεν μπορεί να ματαιώσει τη νέα κρίση στην ευρωζώνη, που εκδηλώνεται ανισόμετρα, αυξάνοντας την υπεροχή της Γερμανίας. Το βάθεμα της ανισόμετρης ανάπτυξης ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και οξύνει τις αντιθέσεις. Γαλλία και Ιταλία, με τη στήριξη των Η ΠΑ, αυξάνουν την πίεση στη Γερμανία για να αναλάβει ρόλο εγγυητή του κοινού δανεισμού των κρατών-μελών. Ζητούν χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Στο εσωτερικό της γερμανικής άρχουσας τάξηςυπάρχει προβληματισμός για τη σκοπιμότητα και τη δυνατότητα αποδοχής αυτώντων προτάσεων σε σχέση με τη θωράκιση του ευρώ ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος. Στο άμεσο μέλλον, δύσκολα μπορεί να διαμορφωθεί στέρεος μακροπρόθεσμος συμβιβασμός.
- Ενας εξαναγκασμός της Ελλάδας να αποχωρήσει από το ευρώ τι θα σηματοδοτήσει για τη χώρα; Θα είναι θετικό ή αρνητικό γεγονός;
- Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», γιατί αυτό παρακάμπτει το ουσιαστικό, αν η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να πορεύεται στον σημερινό δρόμο ή ο λαός θα επιλέξει την ανάπτυξη που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Είτε με ευρώ είτε με δραχμή, ζημιωμένος θα είναι ο λαός. Και έξω από το ευρώ αν βρεθεί η Ελλάδα, εφόσον βρίσκεται στην Ε.Ε., οι ανισότιμες σχέσεις και η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα συνεχίζεται.
Δεν μπορείνα υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην Ε.Ε. και με την κυριαρχία των μονοπωλίων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα: Πώς θα εξασφαλιστεί σταθερή και με δικαιώματα για όλους δουλειά, πώς θα καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, πώς θα εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συντάξεις από τη στιγμή που αντιδρούν και η Ε.Ε. και η ντόπια πλουτοκρατία;
- Προβλέπετε κοινωνικές εκρήξεις, ίσως και εμφύλιες αντιπαραθέσεις, κ. Παπαρήγα;
Αυτό που επιβεβαιώνεται καθημερινά είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης απ' την πλευρά της αστικήςτάξης και της κυβέρνησης της. Το ΚΚΕ εντείνει την προσπάθεια του για την ουσιαστική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος αποφεύγοντας τις παγίδες άσφαιρων και εκτονωτικών ξεσπασμάτων και τεχνητών αντιπαραθέσεων.
- Η κρίση μπορεί να προκαλέσει και πόλεμο;
- Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτό είναι δυνατό. Ας θυμηθούμε τις οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού στη δεκαετία του 1930, σε περίοδο οξύτατων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Και σήμερα η διαπάλη σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Πρόκειται για μια περιοχή που διαθέτει ενεργειακό πλούτο και αποτελεί «πέρασμα» των πρώτων υλών. Ισχυρότατα μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές ενώσεις πλέκονται σ' ένα «κουβάρι» διαπάλης. Ο δρόμος του πετρελαίου είναι στρωμένος με αίμα. Οι ΗΠΑ κάνουν καινούργιες βάσεις στον Καναδά και στην Αυστραλία. Η Κίνα κάνει εξοπλισμούς για το ενδεχόμενο αμερικανοκινεζικού πολέμου. Στην περιοχή μας κονταροχτυπιούνται Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία να φάνε την Αφρική, τα στενά του Ορμούζ.
Σήμερα οι συγκρούσεις εκφράζονται πολύ οξυμένα και στη Συρία, ενώ θερμαίνεται το κλίμα για επίθεση και στο Ιράν. Και βεβαίως σε αυτά όλα η Ελλάδα δεν θα είναι ουδέτερη.
- Η χώρα, ως έχει, και με δεδομένους τους πολιτικούς συσχετισμούς, μπορείνα παραμείνει στην ευρωζώνη;
- Η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη εξαρτάται απ' τις διεθνείς εξελίξεις και αντιθέσεις που προανέφερα και όχι απ'την αύξηση των θυσιών των εργαζομένων. Απ' τις εσωτερικές εξελίξεις ισχυροποιούνται τα δύο βασικά ενδεχόμενα, του νέου κουρέματος του δημόσιου χρέους και της ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας με πιθανή έξοδο της Ελλάδας απ' την ευρωζώνη. Το κύριο ζήτημα, όμως, είναι η συνολική διεργασία αναμόρφωσης της Ε.Ε. και τηςευρωζώνης, ανεξάρτητα απ'τα διαφορετικά σενάρια.
- Η Βουλή (και δεν ρωτώ για την κυβέρνηση) θα εξαντλήσει την τετραετία;
- Υπάρχει ρευστότητα και στο Κοινοβούλιο. Κόμματα προέκυψαν από μετογραφές ή συμπλήρωσαν άλλα μέσω μεταγραφών. Επίσης υπάρχει γενική σύμπτωση των άλλων κομμάτων υπέρ του «ευρωμονόδρομου». Επομένως δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα. Ομως το θέμα για τον λαό δεν είναι να περιμένει τις όποιες εξελίξεις των «επάνω», αλλά να οργανώσει την πάλη και τη συσπείρωση του στα σωματεία και στις λαϊκές επιτροπές για να διεκδικήσει την αποτροπή των νέων μέτρων αλλά και σειρά άλλων αιτημάτων που θα ανακουφίζουν τη ζωή του, όπως μέτρα προστασίας των ανέργων, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους καμία διακοπή παροχής ρεύματος και νερού, κατάργηση των χαρατσιών κ.ά.
- Το ΠΑΣΟΚ, επί Ευάγγελου Βενιζέλου, πιστεύετε ότι μπορεί να ανακάμψει; ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπορεί να σχηματίσουν τρίτο πόλο, εν όψει των επόμενων εκλογών;
- Δεν είναι θέμα προσώπου. Η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε κρίση ιδεολογική. Μία απόδειξη είναι και η επιχείρηση αναβάπτισήςτης μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν έχουν διαφορές. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα κάνουν, όμως δεν θα αισθανόμαστε έκπληξη αν συγχωνεύονταν ή συνεργάζονταν. Εξάλλου και τώρα συνεργάζονται στην κυβέρνηση.
- Στην απόφαση της Κ.Ε. για τις εκλογές εκτιμάτε ότι ο Παπανδρέου ανετράπη. Γιατί το ισχυρίζεστε;
- Αυτό, πέρα από το ότι είναι φανερό, το ομολογούν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ετσι συμβαίνει. Η αστική τάξη, όταν προσπαθεί να περισώσει το πολιτικό τηςσύστημα, δεν διστάζει να απομακρύνει και πρωτοκλασάτα στελέχη της. Σε όλη την περίοδο της κρίσης το αστικό πολιτικό σύστημα βομβαρδίστηκε από τους υποστηριχτές του, έστω επιδερμικά, προκειμένου να κρύψουν την αιτία της κρίσης που είναι κρίση του καπιταλισμού, και να την αποδώσουν στις ρεμούλες και στη δήθεν ανικανότητα του πολιτικού τους προσωπικού.
- Οντως πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την εφεδρεία του συστήματος; Το νέο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, όπως λέτε;
Το ΚΚΕ εκτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον νέο πολιτικό φορέα τηςσοσιαλδημοκρατίας που μέσω του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται η ανασύνταξη της. Βεβαίως, θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του οπορτουνισμού. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν το νέο δίπολο του πολιτικού συστήματος. Αποδείχθηκε περισσότερο στις δεύτερες εκλογές οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τα όποια ριζοσπαστικά συνθήματα χρησιμοποίησε φραστικά μέχρι την 6η Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της Ε.Ε. Υποστηρίζει τη λεγόμενη «υγιή επιχειρηματικότητα». Εχει ψηφίσει το Μάαστριχτ, που τις συνέπειες του τις βρίσκουμε και στα μνημόνια. Εγκατέλειψαν το σύνθημα της κατάργησης τους παρα το γεγονός ότι και δίχως μνημόνια η αντιλαϊκή επίθεση καλά κρατεί, όπωςαποδεικνύεται και σε χώρες που δεν έχουν μνημόνιο. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι το μνημόνιο "δεν βγαίνει". Το αντίθετο. Τα μνημόνια έγιναν για να επιταχύνουν την αντιλαϊκή επίθεση που είχε αρχίσει πριν.
Εγιναν για να ωφελήσουν το κεφάλαιο να βγει από την κρίση σε βάρος του λαού. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρχουν εύκολες λύσεις για τον λαό, και μάλιστα από τα πάνω. Είναι χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
- Το σύστημα, πάντως, τον Τσίπρα δείχνει να φοβάται...
- Ναι, έχει... τρομοκρατηθεί! Μέχρι που έφτασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ να θέλει τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση... Αν το σύστημα δεν βρει άλλη εναλλακτική λύση, θα αξιοποιήσει και τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Δηλαδή θέμα προεκλογικής συνεργασίας σε τυχόν νέες κάλπες ή συγκυβέρνισης ύστερα από αυτές το αποκλείετε. Δεν το συζητάτε...
- Μας χωρίζει άβυσσος. Δεν είναι δύναμη ρήξης ανατροπής είναι δύναμη του συστήματος. Μέχρι και ότι ο λαός χρωστάει αναγνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνδικαλιστές του υπογράφουν μείωση των μισθών, όπως στο εμπόριο και αλλού. Θα ήταν έγκλημα σε βάρος του λαού μια συνεργασία που δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του. Εχουμε εξηγήσει ότι η κυβέρνηση στην οποία το ΚΚΕ όχι μόνο θα συμμετείχε αλλά και θα έπαιζε αποφασιστικό ρόλο, είναι η κυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.
«Ο λαός δεν χρωστά ούτε ευρώ»
- Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όντως στην επαναδιαπραγμάτευση;
- Η επαναδιαπραγμάτευση είναι σκέτη κοροϊδία. Εμπαίζουν τον λαό. Πέρα από τα κυβερνητικά κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από την κατάργηση των μνημονίων έφτασε να κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ότι δεν αναδιαπραγματεύεται! Δηλαδή να πληρώσει ο λαός βάρη σε τρία χρόνια και όχι σε ένα! Ο λαός δεν χρωστάει ούτε ευρώ. Χρειάζεται μονομερής διαγραφή του χρέους στο πλαίσιο τηςαποδέσμευσης από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία.
«ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ»
- Τον πρωθυπουργό πώς τον κρίνετε; Ιδίως μετά τη στάση του στη Χαλυβουργία, είστε ιδιαίτερα επιθετικοί εναντίον του.
- Ο ίδιος, η Ν.Δ., η κυβέρνηση επιτέθηκαν με ΜΑΤ, εισαγγελείς και συκοφαντίες κατά των χαλυβουργών - και όχι μόνο. Πρόκειται για υπερασπιστές των καπιταλιστών. Υλοποιούν σωρεία αντεργατικών μέτρων. Δήθεν υπερασπίζουν το δικαίωμα στην εργασία. Υποκρισία. Δικαίωμα στην εργασία έχουν και οι απολυμένοι χαλυβουργοί, καθώς και οι 1.500.000 άνεργοι. Τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς υπερασπίζονται για να τσακίσουν τους χαλυβουργούς, αλλά και για να δώσουν το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να τσακίσουν γενικότερα τον λαό, για να περάσουν πάνω του οι οδοστρωτήρες της αντιλαϊκής πολιτικής.
- Ο πρόσφατος συμβιβασμός μεταξύ της Γερμανίας και των Γαλλίας-Ιταλίας-Ισπανίας είναι πρόσκαιρος και εύθραστος. Δεν μπορεί να ματαιώσει τη νέα κρίση στην ευρωζώνη, που εκδηλώνεται ανισόμετρα, αυξάνοντας την υπεροχή της Γερμανίας. Το βάθεμα της ανισόμετρης ανάπτυξης ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και οξύνει τις αντιθέσεις. Γαλλία και Ιταλία, με τη στήριξη των Η ΠΑ, αυξάνουν την πίεση στη Γερμανία για να αναλάβει ρόλο εγγυητή του κοινού δανεισμού των κρατών-μελών. Ζητούν χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Στο εσωτερικό της γερμανικής άρχουσας τάξηςυπάρχει προβληματισμός για τη σκοπιμότητα και τη δυνατότητα αποδοχής αυτώντων προτάσεων σε σχέση με τη θωράκιση του ευρώ ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος. Στο άμεσο μέλλον, δύσκολα μπορεί να διαμορφωθεί στέρεος μακροπρόθεσμος συμβιβασμός.
- Ενας εξαναγκασμός της Ελλάδας να αποχωρήσει από το ευρώ τι θα σηματοδοτήσει για τη χώρα; Θα είναι θετικό ή αρνητικό γεγονός;
- Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», γιατί αυτό παρακάμπτει το ουσιαστικό, αν η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να πορεύεται στον σημερινό δρόμο ή ο λαός θα επιλέξει την ανάπτυξη που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Είτε με ευρώ είτε με δραχμή, ζημιωμένος θα είναι ο λαός. Και έξω από το ευρώ αν βρεθεί η Ελλάδα, εφόσον βρίσκεται στην Ε.Ε., οι ανισότιμες σχέσεις και η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα συνεχίζεται.
Δεν μπορείνα υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην Ε.Ε. και με την κυριαρχία των μονοπωλίων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα: Πώς θα εξασφαλιστεί σταθερή και με δικαιώματα για όλους δουλειά, πώς θα καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, πώς θα εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συντάξεις από τη στιγμή που αντιδρούν και η Ε.Ε. και η ντόπια πλουτοκρατία;
- Προβλέπετε κοινωνικές εκρήξεις, ίσως και εμφύλιες αντιπαραθέσεις, κ. Παπαρήγα;
Αυτό που επιβεβαιώνεται καθημερινά είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης απ' την πλευρά της αστικήςτάξης και της κυβέρνησης της. Το ΚΚΕ εντείνει την προσπάθεια του για την ουσιαστική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος αποφεύγοντας τις παγίδες άσφαιρων και εκτονωτικών ξεσπασμάτων και τεχνητών αντιπαραθέσεων.
- Η κρίση μπορεί να προκαλέσει και πόλεμο;
- Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτό είναι δυνατό. Ας θυμηθούμε τις οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού στη δεκαετία του 1930, σε περίοδο οξύτατων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Και σήμερα η διαπάλη σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Πρόκειται για μια περιοχή που διαθέτει ενεργειακό πλούτο και αποτελεί «πέρασμα» των πρώτων υλών. Ισχυρότατα μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές ενώσεις πλέκονται σ' ένα «κουβάρι» διαπάλης. Ο δρόμος του πετρελαίου είναι στρωμένος με αίμα. Οι ΗΠΑ κάνουν καινούργιες βάσεις στον Καναδά και στην Αυστραλία. Η Κίνα κάνει εξοπλισμούς για το ενδεχόμενο αμερικανοκινεζικού πολέμου. Στην περιοχή μας κονταροχτυπιούνται Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία να φάνε την Αφρική, τα στενά του Ορμούζ.
Σήμερα οι συγκρούσεις εκφράζονται πολύ οξυμένα και στη Συρία, ενώ θερμαίνεται το κλίμα για επίθεση και στο Ιράν. Και βεβαίως σε αυτά όλα η Ελλάδα δεν θα είναι ουδέτερη.
- Η χώρα, ως έχει, και με δεδομένους τους πολιτικούς συσχετισμούς, μπορείνα παραμείνει στην ευρωζώνη;
- Η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη εξαρτάται απ' τις διεθνείς εξελίξεις και αντιθέσεις που προανέφερα και όχι απ'την αύξηση των θυσιών των εργαζομένων. Απ' τις εσωτερικές εξελίξεις ισχυροποιούνται τα δύο βασικά ενδεχόμενα, του νέου κουρέματος του δημόσιου χρέους και της ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας με πιθανή έξοδο της Ελλάδας απ' την ευρωζώνη. Το κύριο ζήτημα, όμως, είναι η συνολική διεργασία αναμόρφωσης της Ε.Ε. και τηςευρωζώνης, ανεξάρτητα απ'τα διαφορετικά σενάρια.
- Η Βουλή (και δεν ρωτώ για την κυβέρνηση) θα εξαντλήσει την τετραετία;
- Υπάρχει ρευστότητα και στο Κοινοβούλιο. Κόμματα προέκυψαν από μετογραφές ή συμπλήρωσαν άλλα μέσω μεταγραφών. Επίσης υπάρχει γενική σύμπτωση των άλλων κομμάτων υπέρ του «ευρωμονόδρομου». Επομένως δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα. Ομως το θέμα για τον λαό δεν είναι να περιμένει τις όποιες εξελίξεις των «επάνω», αλλά να οργανώσει την πάλη και τη συσπείρωση του στα σωματεία και στις λαϊκές επιτροπές για να διεκδικήσει την αποτροπή των νέων μέτρων αλλά και σειρά άλλων αιτημάτων που θα ανακουφίζουν τη ζωή του, όπως μέτρα προστασίας των ανέργων, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους καμία διακοπή παροχής ρεύματος και νερού, κατάργηση των χαρατσιών κ.ά.
- Το ΠΑΣΟΚ, επί Ευάγγελου Βενιζέλου, πιστεύετε ότι μπορεί να ανακάμψει; ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπορεί να σχηματίσουν τρίτο πόλο, εν όψει των επόμενων εκλογών;
- Δεν είναι θέμα προσώπου. Η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε κρίση ιδεολογική. Μία απόδειξη είναι και η επιχείρηση αναβάπτισήςτης μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν έχουν διαφορές. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα κάνουν, όμως δεν θα αισθανόμαστε έκπληξη αν συγχωνεύονταν ή συνεργάζονταν. Εξάλλου και τώρα συνεργάζονται στην κυβέρνηση.
- Στην απόφαση της Κ.Ε. για τις εκλογές εκτιμάτε ότι ο Παπανδρέου ανετράπη. Γιατί το ισχυρίζεστε;
- Αυτό, πέρα από το ότι είναι φανερό, το ομολογούν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ετσι συμβαίνει. Η αστική τάξη, όταν προσπαθεί να περισώσει το πολιτικό τηςσύστημα, δεν διστάζει να απομακρύνει και πρωτοκλασάτα στελέχη της. Σε όλη την περίοδο της κρίσης το αστικό πολιτικό σύστημα βομβαρδίστηκε από τους υποστηριχτές του, έστω επιδερμικά, προκειμένου να κρύψουν την αιτία της κρίσης που είναι κρίση του καπιταλισμού, και να την αποδώσουν στις ρεμούλες και στη δήθεν ανικανότητα του πολιτικού τους προσωπικού.
- Οντως πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την εφεδρεία του συστήματος; Το νέο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, όπως λέτε;
Το ΚΚΕ εκτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον νέο πολιτικό φορέα τηςσοσιαλδημοκρατίας που μέσω του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται η ανασύνταξη της. Βεβαίως, θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του οπορτουνισμού. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν το νέο δίπολο του πολιτικού συστήματος. Αποδείχθηκε περισσότερο στις δεύτερες εκλογές οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τα όποια ριζοσπαστικά συνθήματα χρησιμοποίησε φραστικά μέχρι την 6η Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της Ε.Ε. Υποστηρίζει τη λεγόμενη «υγιή επιχειρηματικότητα». Εχει ψηφίσει το Μάαστριχτ, που τις συνέπειες του τις βρίσκουμε και στα μνημόνια. Εγκατέλειψαν το σύνθημα της κατάργησης τους παρα το γεγονός ότι και δίχως μνημόνια η αντιλαϊκή επίθεση καλά κρατεί, όπωςαποδεικνύεται και σε χώρες που δεν έχουν μνημόνιο. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι το μνημόνιο "δεν βγαίνει". Το αντίθετο. Τα μνημόνια έγιναν για να επιταχύνουν την αντιλαϊκή επίθεση που είχε αρχίσει πριν.
Εγιναν για να ωφελήσουν το κεφάλαιο να βγει από την κρίση σε βάρος του λαού. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρχουν εύκολες λύσεις για τον λαό, και μάλιστα από τα πάνω. Είναι χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
- Το σύστημα, πάντως, τον Τσίπρα δείχνει να φοβάται...
- Ναι, έχει... τρομοκρατηθεί! Μέχρι που έφτασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ να θέλει τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση... Αν το σύστημα δεν βρει άλλη εναλλακτική λύση, θα αξιοποιήσει και τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Δηλαδή θέμα προεκλογικής συνεργασίας σε τυχόν νέες κάλπες ή συγκυβέρνισης ύστερα από αυτές το αποκλείετε. Δεν το συζητάτε...
- Μας χωρίζει άβυσσος. Δεν είναι δύναμη ρήξης ανατροπής είναι δύναμη του συστήματος. Μέχρι και ότι ο λαός χρωστάει αναγνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνδικαλιστές του υπογράφουν μείωση των μισθών, όπως στο εμπόριο και αλλού. Θα ήταν έγκλημα σε βάρος του λαού μια συνεργασία που δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του. Εχουμε εξηγήσει ότι η κυβέρνηση στην οποία το ΚΚΕ όχι μόνο θα συμμετείχε αλλά και θα έπαιζε αποφασιστικό ρόλο, είναι η κυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.
«Ο λαός δεν χρωστά ούτε ευρώ»
- Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όντως στην επαναδιαπραγμάτευση;
- Η επαναδιαπραγμάτευση είναι σκέτη κοροϊδία. Εμπαίζουν τον λαό. Πέρα από τα κυβερνητικά κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από την κατάργηση των μνημονίων έφτασε να κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ότι δεν αναδιαπραγματεύεται! Δηλαδή να πληρώσει ο λαός βάρη σε τρία χρόνια και όχι σε ένα! Ο λαός δεν χρωστάει ούτε ευρώ. Χρειάζεται μονομερής διαγραφή του χρέους στο πλαίσιο τηςαποδέσμευσης από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία.
«ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ»
- Τον πρωθυπουργό πώς τον κρίνετε; Ιδίως μετά τη στάση του στη Χαλυβουργία, είστε ιδιαίτερα επιθετικοί εναντίον του.
- Ο ίδιος, η Ν.Δ., η κυβέρνηση επιτέθηκαν με ΜΑΤ, εισαγγελείς και συκοφαντίες κατά των χαλυβουργών - και όχι μόνο. Πρόκειται για υπερασπιστές των καπιταλιστών. Υλοποιούν σωρεία αντεργατικών μέτρων. Δήθεν υπερασπίζουν το δικαίωμα στην εργασία. Υποκρισία. Δικαίωμα στην εργασία έχουν και οι απολυμένοι χαλυβουργοί, καθώς και οι 1.500.000 άνεργοι. Τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς υπερασπίζονται για να τσακίσουν τους χαλυβουργούς, αλλά και για να δώσουν το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να τσακίσουν γενικότερα τον λαό, για να περάσουν πάνω του οι οδοστρωτήρες της αντιλαϊκής πολιτικής.
+ σχόλια + 5 σχόλια
Αλέκα και η κλίκα σου μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου; Αν ήσασταν κυβέρνηση και έπεφταν τα ποσοστά σας κατά 50% θα εξακολουθούσατε να κυβερνάτε ; Ή μήπως θα είχατε λύσει όλα τα προβλήματα και τα ποσοστά σας θα άγγιζαν μονίμως το 98%
...."Εχουμε εξηγήσει ότι η κυβέρνηση στην οποία το ΚΚΕ όχι μόνο θα συμμετείχε αλλά και θα έπαιζε αποφασιστικό ρόλο, είναι η κυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας." ...λέει η Αλέκα
εντάξει: ... περιμενετε..!!! αφήστε στο λαό κανα δυο τηλέφωνα να σας καλέσει να κυβερνησετε, όταν ... αυτος θα πάρει την εξουσια..!! μην το ξεχάσετε !!
... μέχρι τότε...
ασχοληθείτε με το να ετεροκαθοριζεστε από το τι κανει και λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και η αστικη ταξη..
..καντε και καμια νεα πρόβλεψη, ως νεο μαντειο των Δελφων..
και αφηστε τους καπιταλιστες να παρουν ανασα, μην τους ανακατευετε... εσεις μόνο τοτε θα ασχοληθείτε.. όταν ο λαός σας πάρει τηλέφωνο να σας διορισει κυβερνηση !!
Α ρε Σταλιν πουσαι να παρεις κεφάλια!!!
"Αν ήσασταν κυβέρνηση και έπεφταν τα ποσοστά σας κατά 50% θα εξακολουθούσατε να κυβερνάτε ;"
Αυτό τώρα τι το λες σε τέτοια εποχή;
Το ΠΑΣΟΚ έπεσε από το 40% στο 13 κι ακόμη στην κυβέρνηση είναι όπως θα είδες.
Μάλλον μαύρο χιούμορ θα κάνεις...
να δεις με τον λαο τι αββυσος σε χωριζει,Αλεκα.
μήπως η ιδια άβυσσος που χωριζει τον ΣΥΡΙΖΑ με το εργατικό κίνημα;
Δημοσίευση σχολίου