Δεκαπέντε αντιφασίστες διαδηλωτές που συνελήφθησαν στην Αθήνα κατά τη
διάρκεια μιας σύγκρουσης με τους υποστηρικτές του νεοναζιστικου κόμματος
της Χρυσής Αυγής έχουν δηλώσει ότι βασανίστηκαν στην Γενική Αστυνομική
Διεύθυνση Αττικής(ΓΑΔΑ) - το ισοδύναμο στην Αθήνα της Scotland Yard -
και υποβλήθηκαν σε ό, τι περιγράφει ο δικηγόρος τους ως ταπείνωση σε
στύλ Αμπού Γκράιμπ.
Τα μέλη της δεύτερης ομάδας των 25 που συνελήφθησαν μετά την διαμαρτυρία για την υποστήριξη των αντιφασιστών την επόμενη μέρα είπαν ότι ξυλοκοπήθηκαν και τους ανάγκασαν να γδύνονται και να σκύβουν,μπροστα στους αστυνομικους και σε άλλους διαδηλωτές,μέσα στο ίδιο αστυνομικό τμήμα.
Αρκετοί από τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν μετά την πρώτη διαδήλωση την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη είπαν στον Guardian οτι χαστουκίθηκαν και χτυπήθηκαν από έναν αστυνομικό, ενώ πέντε ή έξι άλλοι παρακολουθούσαν, ότι τους έφτυναν και "τους χρησιμοποιούσαν ως τασάκια", επειδή "βρωμούσαν"και κρατήθηκαν ξύπνιοι όλη τη νύχτα,ριχνωντας τους στα μάτια με φακούς και λέιζερ.
Κάποιοι είπαν ότι τους έκαιγαν στα χέρια με ένα αναπτήρα και ότι οι αστυνομικοί τους μαγνητοσκοπούσαν στο κινητό τους τηλέφωνο και τους απείλησαν ότι θα να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο και θα δώσουν την διεύθυνση του σπιτιού τους στην Χρυσή Αυγή,η οποία έχει ένα ιστορικό πολιτικής βίας .
Η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής έχει σημειώσει άνοδο από τις εκλογές του Ιουνίου, όταν κέρδισε 18 έδρες στο κοινοβούλιο,πρόσφατα ήρθε τρίτη σε διάφορες δημοσκοπήσεις, πίσω από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ.
Τον περασμένο μήνα, η Guardian ανέφερε ότι αστυνομικοί έλεγαν σε θύματα του εγκλήματος, να ζητήσουν βοήθεια από την Χρυσή Αυγή, οι οποίοι στην συνέχεια αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να κάνουν δωρεές στην οργάνωση.
Μία από τις δύο γυναίκες που ήταν μεταξύ των διαδηλωτών,είπε ότι οι αστυνομικοί εξαπέλυαν άξεστα σεξουαλικές ύβρεις και της τραβούσαν το κεφάλι της από τα μαλλιά όταν προσπάθησε να αποφύγει να κινηματογραφηθεί. Οι διαδηλωτές είπαν ότι στερήθηκαν το πόσιμο νερό και πρόσβαση σε δικηγόρους για 19 ώρες. "Ήμασταν τόσο διψασμένοι,που ήπιαμε νερό από τις τουαλέτες», είπε.
Ένας άνδρας με ένα τραύμα στο κεφάλι που αιμορραγούσε και με ένα σπασμένο χέρι,που δήλωσε οτι το είχε πάθει κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία συνέχισε να τον χτυπάει και στην ΓΑΔΑ και του αρνήθηκαν ιατρική περίθαλψη μέχρι το επόμενο πρωί. Ένας άλλος είπε ότι η αστυνομία τον ανάγκασε να ανοίξει τα πόδια του και τον κλωτσούσαν στους όρχεις,κατά τη διάρκεια της σύλληψης.
"Με έφτυναν και μου έλεγαν ότι θα πεθάνουμε,όπως οι παππούδες μας στον εμφύλιο πόλεμο», μας είπε.
Ένας τρίτος είπε ότι χτυπήθηκε στη σπονδυλική στήλη με ένα Taser όταν προσπάθησε να ξεφύγει.Το σημάδι από το έγκαυμα είναι ακόμα ορατό. "Είναι σαν ένα ηλεκτρικό σοκ», είπε. "Τα πόδια μου είχαν παραλύσει για λίγα λεπτά και έπεσα. Μου πέρασαν χειροπέδες πίσω από την πλάτη μου και άρχισαν να με χτυπάνε και να με κλωτσάνε στα πλευρά και στο κεφάλι. Τότε μου είπαν να σηκωθώ, αλλά εγώ δεν μπορούσα, έτσι με τράβηξαν από την αλυσίδα. Συνέχισαν να με κλωτσάνε και να με χτυπάνε για πέντε τετράγωνα,μέσα στο περιπολικό".
Οι διαδηλωτές ζήτησαν να μην δημοσιευθούν τα ονόματα τους, για τον φόβο των αντιποίνων από την αστυνομία ή από την Χρυσή Αυγή.
Μια δεύτερη ομάδα διαδηλωτών είπαν επίσης ότι "βασανίστηκαν" στη ΓΑΔΑ. Ένας από τους διαδηλωτές δήλωσε στην Guardian "Όλοι έπρεπε να περάσουμε από έναν αξιωματικό ο οποίος μας έκανε να γδυθούμε στον διάδρομο, να σκύψουμε και να ανοίξουμε τα οπίσθιά μας μπροστά σε όλους όσους ήταν εκεί». "Έκανε ό, τι ήθελε μαζί μας – μας χαστούκιζε, μας χτυπούσε, μας έλεγε να μην τον κοιτάμε, να μην καθόμαστε σταυροπόδι Άλλοι αστυνομικοί οι οποίοι περνούσαν,δεν έκαναν τίποτα…
"Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν κοιτάμε ο ένας τον άλλο,με τις άκρες των ματιών μας και να δίνουμε κουράγιο ο ένας στον άλλο. Μας είχαν εκεί για περισσότερο από δύο ώρες. Του τηλεφωνούσαν στο κινητό του και έλεγε « είμαι στη δουλειά και τους γαμάω,τους γαμάω μια χαρά».
Στο τέλος μόνο τέσσερις από εμάς κατηγορήθηκαν για αντίσταση κατά τη σύλληψη. Αυτή ηταν μια μέρα βγαλμένη από το παρελθόν, από την χούντα των συνταγματαρχών".
Προς απάντηση των ισχυρισμών αυτών, ο Χρήστος Μανουρας, εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας,δήλωσε: «Δεν υπήρξε καμία χρήση βίας από αστυνομικούς εναντίον οποιουδήποτε στην ΓΑΔΑ Η ελληνική αστυνομία θα εξετάσει και θα ερευνήσει σε βάθος κάθε αναφορά σχετικά με χρήση βίας από. Αστυνομικούς,εάν προκύψουν ευθύνες, η αστυνομία θα αναλάβει την επιβεβλημένη πειθαρχική δίωξη κατά των αστυνομικών που θα ευθύνονται.Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική αστυνομία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν χρησιμοποιεί βία "
Η πορεία της Κυριακής καλέστηκε μετά από τους βανδαλισμούς που υπέστη το κέντρο της Τανζανικής κοινότητας από μια ομάδα 80-100 ατόμων, σε κεντρική συνοικία της Αθήνας κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα, ένα προπύργιο της Χρυσής Αυγής, όπου υπήρξαν πολλές βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών.
Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, περίπου 150 άνθρωποι οδηγούσαν μέσα απ’την γειτονιά,με τις μοτοσικλέτες, μοιράζοντας φυλλάδια. Είπαν ότι η κεφαλή της μοτοπορείας,συνάντησε δύο ή τρεις άνδρες με μαύρες μπλούζες της Χρυσής Αυγής και ακολούθησε συμπλοκή.Αμέσως,ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών, όρμησε επάνω τους,από τους γύρω δρόμους.
Σύμφωνα με τον Μανουρα: "Κατά τη διάρκεια της πορείας των μοτοσικλετιστών υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των κατοίκων Η αστυνομία παρενέβη για να εμποδίσει την επιδείνωση της κατάστασης και την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης.Μπορεί να έχουν υπάρξει κάποιοι μικροτραυματισμοι, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών, κατοίκων και της αστυνομίας".
Η Μαρίνα Δαλιάνη, δικηγόρος ενός από τους 15 της Αθήνας,είπε ότι κατηγορηθηκαν για "διατάραξη κοινής ειρήνης με καλυμμένα πρόσωπα" (επειδή φορούσαν κράνη μοτοσικλέτας) και για πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών σε δύο άτομα. Αλλά, είπε, κανένα στοιχείο τέτοιας βλάβης μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί. Έχουν πλέον ελευθερωθεί με εγγύηση ύψους € 3.000 (£ 2.400) ο κάθε ένας.
Σύμφωνα με τον Χάρη Λαδή,δικηγόρο ενός άλλου διαδηλωτή, η παρατεταμένη κακομεταχείριση των Ελλήνων από την αστυνομία ήταν σπάνια μέχρι φέτος: "Η υπόθεση αυτή δείχνει ότι μια σελίδα έχει γυρίσει Μέχρι τώρα υπήρχε η εντύπωση ότι κάποιος ο οποίος συνελήφθη, ακόμη και βίαια, θα ήταν ασφαλής υπό κράτηση. Αλλά αυτοί οι νέοι άνθρωποι έχουν όλοι δηλώσει ότι έζησαν μια ατελείωτη σκοτεινή νύχτα.
Ο Δημήτρης Κατσαρής,δικηγόρος τεσσάρων από τους διαδηλωτές,δήλωσε ότι οι πελάτες του είχαν υποστεί ταπείνωση σε στυλ Αμπού Γκράιμπ, αναφερόμενος στο κέντρο κράτησης, όπου ιρακινοί κρατούμενοι βασανίστηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. "Αυτό δεν είναι απλά μια υπόθεση αστυνομικής βίας,του είδους που μαθαίνουμε συχνά-πυκνά να συμβαίνει, σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό εδώ συμβαίνει καθημερινά. Έχουμε τις εικόνες, έχουμε την απόδειξη του τι συμβαίνει στους ανθρώπους που συλλαμβάνονται διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του νεο-ναζιστικού κόμματος στην Ελλάδα. Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της αστυνομίας, με τη συνεργασία του συστήματος δικαιοσύνης".
Ένας από τους συλληφθέντες διαδηλωτές, ένας ήσυχος άνθρωπος, στα 30 του,δήλωσε: "Οι δημοσιογράφοι εδώ δεν αναφέρουν αυτά τα πράγματα.Πρέπει να τους πείτε, τι συμβαίνει εδώ, σε αυτή τη χώρα που υπέφερε τόσο πολύ από τον ναζισμό Κανείς δεν θα δώσει σημασία,εκτός και αν εσείς ανφέρετε αυτά τα πράγματα στο εξωτερικό".
Δημοσίευση σχολίου