Home » » «Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο»: Απόψε Δευτέρα στις 10.00 «Οι ρίζες της Άκρας Αριστεράς στην Ελλάδα»

«Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο»: Απόψε Δευτέρα στις 10.00 «Οι ρίζες της Άκρας Αριστεράς στην Ελλάδα»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013 | 9:52 μ.μ.


«Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο»: Απόψε Δευτέρα στις 10.00 μιλάει ο Σωφρόνης Παπαδόπουλος

 Στις προηγούμενες εκπομπές μας, είχε αναφερθεί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως την έζησε σαν πρόεδρος της εργατικής συνέλευσης, στο πολύ σημαντικό κίνημα του εργοστασιακού συνδικαλισμού και στην περίοδο που προηγήθηκε της δικτατορίας του 1967-1974.

Ανιχνεύοντας τις ρίζες της διαμόρφωσης της Άκρας Αριστεράς στην Ελλάδα, ο σ. Σωφρόνης αναφέρεται απόψε στο ρεύμα των αρχειομαρξιστών και στη συνέχεια στους λόγους που διαμορφώθηκε μια ισχυρή Άκρα Αριστερά στην Ελλάδα.

Σημειώνουμε επιγραμματικά -αναλυτικότερα στην εκπομπή μας:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι εδώ στην Ελλάδα ο μαρξισμός έρχεται με τη μορφή του μπολσεβικισμού, δεν υπάρχουν δηλαδή σοσιαλδημοκρατικές οργανώσεις.

Ο δεύτερος, το γεγονός ότι το πολιτικό κίνημα της εργατικής τάξης δημιουργείται σε μια περίοδο κρίσης του καπιταλισμού και ανόδου του εργατικού κινήματος διεθνώς με την Οκτωβριανή Επανάσταση κλπ.

Τρίτος λόγος: Υπήρχε πάντοτε μια άθλια οικονομική κατάσταση, διαρκής πολιτική κρίση και μια αδύναμη και ‘γερασμένη’ αστική τάξη.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι εδώ στην Ελλάδα είχαμε μια εργατική τάξη και ένα προλεταριάτο αρκετά ορμητικό, έτοιμο για αγώνες και θυσίες. Το ελληνικό προλεταριάτο αμφισβήτησε τρεις φορές την εξουσία της αστικής τάξης και μάλιστα τη μία φορά ένοπλα:
Στην αντίσταση και τον εμφύλιο πόλεμο που επακολούθησε, τον Μάη του ’36 και το Νοέμβρη του ’73.
Μέχρι το 1930 περίπου οι αρχειομαρξιστές είναι μια πάρα πολύ ισχυρή οργάνωση, ελέγχουν πάρα πολλά σωματεία σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας, έχουν παρέμβαση σε πολλά εργοστάσια κλπ.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη μορφή του Παντελή Πουλιόπουλου, καθώς επίσης στη συμβολή της Άκρας Αριστεράς στα επαναστατικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης του ’36. Στην Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή συμμετέχουν δύο τροτσκιστές, στην απεργιακή επιτροπή των τσαγκαράδων ο Ταμτάκος κλπ.

Γίνεται αναφορά και στα λάθη του τροτσκιστικού ρεύματος, όπως για παράδειγμα η υποτίμηση του ζητήματος της εθνικής ανεξαρτησίας μέσα από τον υπερτονισμό της ταξικής σημασίας της πάλης του εργατικού κινήματος.

Το ευρύτερο ρεύμα της Άκρας Αριστεράς συντίθεται από
- Αρχικά το τροτσκιστικό ρεύμα
- Μετά τον εμφύλιο, το μαοϊκό ρεύμα με το περιοδικό Αναγέννηση και το Λαϊκό Δρόμο αργότερα. Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η ευαισθησία απέναντι στην επαναστατική πράξη.
- Το ‘καστρικό –γκεβαρικό’ ρεύμα εκείνης της εποχής- στο οποίο ο Σωφρόνης τοποθετεί και τον Σωτήρη Πέτρουλα- καθώς και οι Φίλοι Νέων Χωρών (ΦΝΧ), θιασώτες των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων της εποχής.

Το τροτσκιστικό ρεύμα έχει κυρίως εργατική σύνθεση, το μαοϊκό ρεύμα είχε πρόσβαση και στους αγρότες ενώ το τρίτο ρεύμα είχε ιδιαίτερη δύναμη και στους φοιτητές.
Η πορεία των οργανώσεων αυτών διακόπτεται από την επιβολή της δικτατορίας.

Είναι μια εκπομπή με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, αξίζει να την ακούσετε.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger