Home » , » Ταξίδι μνήμης στα νησιά της εξορίας: Η απόδραση από τη Γαύδο

Ταξίδι μνήμης στα νησιά της εξορίας: Η απόδραση από τη Γαύδο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 13 Αυγούστου 2013 | 6:33 π.μ.

Γράφει ο kokkiniotis

Τόποι καλοκαιρινών διακοπών για πολλούς, στα προηγούμενα τουλάχιστον χρόνια. Όμορφα νησιά, νησιά με ιστορία. Γαύδος, Φολέγανδρος, Ίος, Ανάφη. Τόποι εξορίας  κομμουνιστών σε άλλες εποχές.

Καλοκαίρι καθώς είναι, είπαμε να κάνουμε μια ‘ιστορική κρουαζιέρα’, ένα ταξίδι μνήμης σε σημερινούς τουριστικούς προορισμούς. Προορισμούς άλλου είδους ‘τουρισμού’ σε παλιότερες εποχές.

Σήμερα αποτελούν τόπους ‘απόδρασης’, όπως λέγονται οι διακοπές. Άλλοτε η απόδραση είχε την αντίστροφη πορεία –και χωρίς εισαγωγικά. Περιλάμβανε μάλιστα και …ιστιοπλοΐα, όπως θα δούμε.

-Ήδη ο σύντροφος Γ.Γ. έκανε μια ανάρτηση για το Δημοκρατικό Στρατό στο νησί του, τη Μυτιλήνη.

-Στη σημερινή μας ανάρτηση –θα ακολουθήσουν και άλλες- θα θυμηθούμε την ιστορία της απόδρασης μιας ομάδας κομμουνιστών από τη Γαύδο. Ανάμεσά τους τα στελέχη του κομμουνιστικού κινήματος:

Από το βιβλίο του Κώστα Γκριτζώνα: «Κόκκινοι Δραπέτες, 1920-1944Οι κομμουνιστές της ηρωικής εποχής κι οι θρυλικές αποδράσεις τους», εκδόσεις Γλάρος, 1985 αντιγράφουμε το κεφάλαιο που αναφέρεται σ’ αυτήν ακριβώς την απόδραση. Στην επόμενή μας ανάρτηση θα δούμε τη συνέχεια της πορείας που είχαν οι δραπέτες ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger