Home » , , » Η μονταζιέρα επί το έργο - Τύφλα να 'χει ο Γκέμπελς

Η μονταζιέρα επί το έργο - Τύφλα να 'χει ο Γκέμπελς

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 | 1:42 μ.μ.

«Τύφλα να ‘χει ο Γκέμπελς», τιτλοφορεί σήμερα το άρθρο της η Ντίνα Δασκαλοπούλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και σχολιάζει τις «αποκαλύψεις» μια σειρά ΜΜΕ (skai.gr, star, gr, iefimerida.gr και capital.gr) που θέλουν να συνδέσουν ένα μαζικό λαϊκό κίνημα ενάντια στα μεταλεία χρυσού στην Χαλκιδική με «αμαρτωλές» ΜΚΟ.

Για το ίδιο θέμα μας ήρθε το παρακάτω μήνυμα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο από το Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων - Ακάνθου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ

ΠΡΟΣ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γιώργο Σαββίδη, Πρόεδρο
της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρο
Μαριλένα Κατσίμη, Γεν.Γραμματέα
Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
και σύσσωμο το δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας
ΙΕΡΙΣΣΟΣ 26/02/2014
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί το καινούργιο επεισόδιο της σαπουνόπερας της «αποκαλυπτικής είδησης» - μόνο πικρό γέλιο. Εδώ και ένα 24ώρο γίνεται σε συγκεκριμένα ΜΜΕ ακόμα μία προσπάθεια διαχείρισης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης πάνω στο θέμα των εξορύξεων στην Χαλκιδική.

Η υπόθεση αφορά μία Βελγική ΜΚΟ (CATAPA) ή οποία εστιάζει στην εξορυκτική βιομηχανία στην Λατινική Αμερική και αποφάσισε να ασχοληθεί και με το θέμα των εξορύξεων στην Ελλάδα - και συγκεκριμένα στην Χαλκιδική. Έτσι,αναζήτησε εθελοντή μέσω του Προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» της ΕΕ, και συνεργάστηκε γι αυτόν το σκοπό με την οργάνωση «EUROPEAN VILLAGE». Το Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» αφορά νέους 18 έως 30 ετών και καλύπτει τα έξοδα (διαμονή, διατροφή και μετακίνηση) μέχρι του ποσού των 636 ΕΥΡΩ το μήνα για το διάστημα συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα.

Το κίνημα κατά της επέκτασης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Χαλκιδική δεν έχει καμία συμμετοχή στην παραπάνω πρωτοβουλία, ούτε η εθελόντρια που επιλέχτηκε από την CAPATA για να καλύψει τη θέση μετέχει σε καμία επιτροπή αγώνα του κινήματος.

Από συγκεκριμένα ΜΜΕ παραποιούνται στοιχεία, συνδυάζονται με την επικαιρότητα και παρουσιάζονται ως παράδειγμα διαπλοκής ΜΚΟ και πληρωμένων ακτιβιστών στην περίπτωση της Χαλκιδικής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και κατά τη μετάφραση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος της CATAPA γίνεται παραποίηση στοιχείων, αλλοιώνοντας το νόημα και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Είναι τουλάχιστον γελοίο να υπονοείται ότι οι δράσεις ενός κινήματος μπορούν «να οργανώνονται» από έναν εθελοντή στο Βέλγιο. Ο πραγματικός στόχος δεν μπορεί παρά να είναι το ίδιο το κίνημα κατά της επέκτασης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Ελντοράντο στη Χαλκιδική, με αιχμή του δόρατος την παραπληροφόρηση.

Αντί να γίνεται είδηση η «πληρωμένη σιωπή» απέναντι στη φωνή ενός κοινωνικού αγώνα, ή τα «πληρωμένα ενημερωτικά ταξίδια επίλεκτων δημοσιογράφων» και τα «διαφημιστικά ρεπορτάζ» που ακολουθούν, τα καθεστωτικά ΜΜΕ αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι επιλέγουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Ποιον εξυπηρετούν μ’ αυτόν τον τρόπο, αν όχι διαπλεκόμενα συμφέροντα;
Θα γελάγαμε πολύ αν δεν ήταν τόσο θλιβερό.

Καλούμε -για άλλη μια φορά- όλες τις Ενώσεις των δημοσιογράφων και τον καθένα σας χωριστά να τηρήσει τον δικό σας κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο νοιώθουμε τη βαθιά ανάγκη να ξαναθυμίσουμε.
Άρθρο 1

Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.

β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.

γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.

δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.
ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της 
πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.

στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου.

Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων - Ακάνθου
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger