Home » » “Σ’ αυτό εδώ το μετόχι, σκοτώθηκαν από τους γερμανούς”

“Σ’ αυτό εδώ το μετόχι, σκοτώθηκαν από τους γερμανούς”

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 | 11:45 π.μ.

H ιστορία πίσω από τη φωτό από τη Βιάννο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου"Σ’ αυτό εδώ το μετόχι στις 14-9-2014 σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς, αφού βασανίσθηκαν απάνθρωπα, τα παιδιά του Γεώργιου Βερβελάκη από το Κεφαλοβρύσι Βιάννου
Ευαγγελία 8 ετών
Μαρία 12 ετών
Στυλιανός 15 ετών
Γιατί αρνήθηκαν να δείξουν που είχε κρυφθεί ο πατέρας τους"

Μία φωτογραφία από την πλάκα που έχει τοποθετηθεί, εκεί που οι γερμανοί ναζί δολοφόνησαν τρία παιδιά, επειδή δεν ήθελαν να καταδώσουν τον πατέρα τους κυκλοφορεί εντονότατα στο διαδίκτυο, στις σελίδες των χρηστών του facebook που τη δημοσιοποιούν ενώ πολλοί εκφράζουν την οργή τους για την αναγόρευση του Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η φωτογραφία αρχικά δημοσιοποιήθηκε από τον λογαριασμό του Giannis Paragioudakis και μέσα σε λίγες ώρες περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι μοιραστήκαν τη φωτογραφία στις προσωπικές τους σελίδες, χαρακτηριστικό αν μη τι άλλο του αντίκτυπου που είχε σε αυτούς που την είδαν.

Όμως, από ότι φαίνεται, λίγοι γνωρίζουν την ιστορία και τα γεγονότα για τα οποία τοποθετήθηκε η πλάκα.

Πώς κατέγραψε τα γεγονότα ο Νίκος Καζαντζάκης

Όλα όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες στα χωριά της Βιάννου κατέγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, στην "Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων στην Κρήτη".

Στην επίσκεψή της επιτροπής στη Βιάννο, αφού συζήτησαν με τους ανθρώπους, και με τις μνήμες να είναι ακόμα νωπές, καταγράψανε τι πραγματικά συνέβη και τα γεγονότα πίσω από το φρικιαστικό έγκλημα που έλαβε χώρα στο αγροκτημα του Αργουλίδα.

Αντιγράφουμε από την έκθεση, που είναι πολύ λεπτομερή αφού αναφέρονται τα ονόματα αλλά και στοιχεία από τον φρικτό τρόπο δολοφονίας και βασανισμού αθώων παιδιών.

"Εις το αγρόκτημα του Αργουλίδα είχε καταφύγει ο εκ του χ. Κεφαλοβρύσι Βερβαλάκης μετά των 3 τέκνων του, Στυλιανού ετ. 12, Μαρίας ετ. 8, και Ευαγγελίας ετ. 6.

Ο πατήρ βλέπων τους Γερμανούς να πλησιάζουν (14/9) απεμακρύνθη από το αγρόκτημα και εκρύβη εντός σχοίνου, οπόθεν ηδύνατο να παρακολουθήση τα συμβαίνοντα.

Οι Γερμανοί εισελθόντες εις τον οικίσκον του κτήματος ευρόντες σακκίδια (βούργες) πολλά με τρόφιμα, ανήκοντα εις τους φεύγοντας κατοίκους, υποψιάσθησαν ότι ταύτα προορίζονται δια τους αντάρτας.

Τότε συνέλαβον τα εγκαταλελειμμένα παιδιά και ήρχισαν να τα βασανίζουν, δια να προβούν εις αποκαλύψεις· τα ωδήγησαν έξω, εχαράκωσαν με την ξιφολόγχην τα μάγουλά των και τας κνήμας των, τα εκέντησαν εις τα πέλματα και επειδή εκείνα δεν είχον τι να μαρτυρήσουν, τους απέσπασαν τα δόντια με την ξιφολόγχην και τέλος τα έσφαξαν δι αυτής· έπειτα τα εξήπλωσαν επί του τοίχου του κτήματος με κρεμασμένας τας κεφαλάς."

Αυτό είναι το γεγονός για το οποίο τοποθέτησαν την πλάκα. Για να θυμούνται οι νεότεροι την φρίκη που δεν πρέπει να επιστρέψει. Για να θυμόμαστε τα εγκλήματα των ναζί που ακόμα και σήμερα οι γερμανικές αρχές δεν αναγνωρίζουν.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
21 Δεκεμβρίου 2014 στις 9:39 μ.μ.

Οχι τιποτα αλλο .......τωρα γεμισαμε σαπιοκοιλιαδες χοντρους,και ξετσιπωτους δωσιλογους!!!! Τοσο,...που βουρκωνουμε απο οργη και θλιψη!! Εκει μας καταντησαν τα κερατα!! Και μετα,εχεις και την "μικρη Νενε",να σου λεει 'η δημοκρατια δεν εκβιαζεται"!!!! Ελα,παλικαρι μου,....και τα νευρα μας , δεν ειναι ,καθολου καλα!! Κατι τετοια διαβαζουμε.....δεν θελει και πολυ για να σαλεψει ο ανθρωπος!! Εδω μιλαμε για πραγματικους επαναστατες....μολις 15 χρονων ο πιο μεγαλος!! Αν ηταν ο μισος Συριζα,την εποχη εκεινη, και οχι αυτα τα τρια δυστυχα παιδια.....και την δημοκρατια μας,θα πουλουσαν στην λαικη,...το Σαββατο!!

Ανώνυμος
21 Δεκεμβρίου 2014 στις 11:10 μ.μ.

Έλεος σύντροφε πως έβγαλες αυτό το συμπέρασμα για το ΣΥΡΙΖΑ ξέχασες ποιοι συνεργάστηκαν και με ποιους το "βρώμικο 89"

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger