Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ δεν έχει ολοκληρωθεί, εν μέρει γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες ‘μεταρρυθμίσεις’ θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση σήμερα (Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου) και ποιες από αυτές θα γίνουν δεκτές. Όσοι όμως έχουμε εκλεγεί στη βάση του προγράμματος του Σύριζα και θεωρούμε τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης ως δέσμευση που έχουμε αναλάβει προς τον ελληνικό λαό, έχουμε βαθιές ανησυχίες. Είναι υποχρέωσή μας να τις καταγράψουμε.
Το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας έχει ως εξής:
1.Η Ελλάδα ζητάει επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας δανειακής στήριξης, η οποία στηρίζεται σε μια σειρά από δεσμεύσεις.
2.Ο στόχος της επέκτασης είναι να επιτρέψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρέχουσας συμφωνίας και να δώσει χρόνο για μια πιθανή νέα συμφωνία.
3.Η Ελλάδα θα υποβάλλει αμέσως κατάλογο ‘μεταρρυθμίσεων’, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τους ‘θεσμούς’ και θα συμφωνηθούν τελικά τον Απρίλιο. Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, θα αποδεσμευτούν τα χρήματα που δεν δόθηκαν ακόμη από την τρέχουσα συμφωνία συν τις επιστροφές από τα κέρδη της ΕΚΤ.
4.Τα υπάρχοντα κονδύλια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες των τραπεζών και θα είναι εκτός ελληνικού ελέγχου.
5.Η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει πλήρως και εγκαίρως όλες τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις προς τους εταίρους της.
6.Η Ελλάδα δεσμεύεται να διασφαλίσει ‘κατάλληλα’ πρωτογενή πλεονάσματα για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου 2012. Το πλεόνασμα για το 2015 θα λάβει υπόψη του τις οικονομικές συνθήκες του 2015.
7.Η Ελλάδα δεν θα ανακαλέσει μέτρα, ούτε θα κάνει μονομερείς αλλαγές που μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη, ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως θα εκτιμηθούν από τους ΄θεσμούς’.
Στη βάση αυτή, το Γιούρογκρουπ θα ξεκινήσει τις εθνικές διαδικασίες για τετράμηνη επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας και καλεί τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησής της.
Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πως μέσα από αυτήν τη συμφωνία θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες ‘της Θεσσαλονίκης’ που περιλαμβάνουν τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την άμεση αντικατάσταση των Μνημονίων με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Όσοι εκλεγήκαμε με το Σύριζα δεσμευτήκαμε ότι θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, διότι το θεωρούμε απαραίτητο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας. Είναι ανάγκη λοιπόν να εξηγηθεί τώρα το πως αυτά θα υλοποιηθούν και πως θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση να αλλάξει την τραγική κατάσταση που κληρονόμησε.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το Εθνικό Σχέδιο περιλάμβανε τέσσερις πυλώνες με κόστος για τον πρώτο χρόνο ως εξής:
Ι) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (1,9 δις).
ΙΙ) Επανεκκίνηση της οικονομίας με φορολογικές ελαφρύνσεις, ρύθμιση «κόκκινων δανείων», ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (συνολικά 6,5 δις).
ΙΙΙ) Πρόγραμμα Δημόσιας Απασχόλησης για 300000 θέσεις εργασίας (3 δις τον πρώτο χρόνο και άλλα 2 δις τον δεύτερο).
IV) Μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος με παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο.
Οι πηγές χρηματοδότησης και πάλι για τον πρώτο χρόνο είχαν προβλεφθεί ως εξής:
Ι) Εκκαθάριση χρεών προς την εφορία (3 δις)
ΙΙ) Πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου (3 δις)
ΙΙΙ) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (3 δις)
IV) ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα (3 δις)
Με δεδομένο λοιπόν το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ, ρωτώ:
Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης
Πως θα χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όταν τα 3 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πλέον εκτός ελληνικού ελέγχου; Η αφαίρεση αυτών των κονδυλίων κάνει ακόμη πιεστικότερη τη συλλογή μεγάλων ποσών από τη φοροδιαφυγή και την εκκαθάριση χρεών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πόσο εφικτή είναι αυτή η προοπτική;
Διαγραφή χρέους
Πως θα προχωρήσει η διαγραφή του χρέους, όταν η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει πλήρως και εγκαίρως όλες τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις προς τους εταίρους της;
Άρση λιτότητας
Πως θα υπάρξει άρση της λιτότητας, όταν η Ελλάδα δεσμεύεται να πετύχει ‘κατάλληλα’ πρωτογενή πλεονάσματα για να καταστήσει το υπάρχον τεράστιο χρέος ‘βιώσιμο’; Η ‘βιωσιμότητα’ του χρέους – όπως την εκτιμούσε η Τρόικα – ήταν ακριβώς η αιτία για το παράλογο κυνήγι πρωτογενών πλεονασμάτων. Καθώς το χρέος δεν θα μειωθεί σημαντικά, πως θα πάψουν να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα που είναι καταστροφικά για την ελληνική οικονομία και αποτελούν την ουσία της λιτότητας;
Εποπτεία και δημοσιονομικό κόστος
Πως θα προχωρήσει οποιαδήποτε προοδευτική αλλαγή στη χώρα, όταν οι ΄θεσμοί’ θα ασκούν αυστηρή εποπτεία και θα απαγορεύουν μονομερείς ενέργειες; Θα επιτρέψουν οι ‘θεσμοί’ την υλοποίηση των πυλώνων ‘της Θεσσαλονίκης’ δεδομένου ότι έχουν άμεσο, ή έμμεσο δημοσιονομικό κόστος;
Η μελλοντική διαπραγμάτευση
Τι ακριβώς θα έχει αλλάξει στους επόμενους τέσσερις μήνες της ‘παράτασης’, ώστε η νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας να γίνει από καλύτερες θέσεις; Τι θα αποτρέψει την επιδείνωση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας;
Οι στιγμές είναι απολύτως κρίσιμες για την κοινωνία, το έθνος και φυσικά την Αριστερά. Η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης εδράζεται στο πρόγραμμα του Σύριζα. Το ελάχιστο που απαιτείται είναι να έχουμε μια ανοιχτή συζήτηση στα κομματικά όργανα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρέπει άμεσα να δώσουμε καίριες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ώστε να διατηρήσουμε τη μεγάλη στήριξη και δυναμική που μας δίνει ο ελληνικός λαός. Οι απαντήσεις που θα δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα θα κρίνουν το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας.
+ σχόλια + 13 σχόλια
Προς όλους αυτούς που καταδίκαζαν και συνεχίζουν να καταδικάζουν το ΚΚΕ για προδοτική στάση έναντι στον Ελληνικό λαό για την μη συμμετοχή και στήριξη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αγαπητά "συντρόφια", πρέπει να εξηγήσετε στον λαό μετά τις οπορτουνιστικές εξαγγελίες πως θα πραγματοποιήσετε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, πως μετά το 70% αποδοχής του υπάρχοντος μνημονίου, και μετά από την ουσιαστική δέσμευση προς τους δανειστές-αρπαχτικά - τοκογλύφους της Γερμανίας, με την δήλωση ότι δεν πρόκειται να κάνετε καμιά μονομερή ενέργεια, και με την εξίσου δήλωση υποταγής για εντός ευρώ και ΕΕ.
Ο Λαπαβίτσας θέτει ουσιαστικά ερωτήματα, που δεν τα θέτει προβοκατόρικα όπως θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ο Κουτσούμπας, ο λαός θέλει απαντήσεις, ο Μητρόπουλος εχθές σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι η νέα συμφωνία θα φέρει και νέα μέτρα, ο Κατρούγκαλος στο ΣΚΑΙ δηλώνει ότι αν ξεπεραστούν κόκκινες γραμμές θα παραιτηθεί, ο Γλέζος αναθεματίζει την στάση Σύριζα.
Πως θα αντιμετωπίσετε αύριο τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που θα κληθούν να ψηφίσουν αντιλαϊκά μέτρα?, και πως θα αισθάνονται οι ίδιοι οι βουλευτές και μιλώ για την μερίδα εκείνων των βουλευτών που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της αριστερής πλατφόρμας"
Για να δούμε, θα κάνει κάτι η αριστερή πλατφόρμα ή θα παραμείνει στη θέση της εισπράτοντας τη βουλευτική αποζημίωση εκ του ασφαλούς;
Ο Λαπαβίτσας πουλάει τρέλα με το αζημίωτο, όπως και οι άλλοι (Γλέζος, Σακοράφα κοκ) που "διαφοροποιούνται", δηλώνουν "απογοητευμένοι", "πέφτουν απ' τα σύννεφα", "δεν το περίμεναν με τίποτα" και άλλα τέτοια γραφικά, χωρίς όμως να παραιτείται κανείς. Προφανώς χρειάζονται και κάποιοι για την επικοινωνιακή διαχείριση της μετάβασης στο νέο μνημόνιο (όπως κι αν βαφτιστεί) που πρέπει να παίξουν το ρόλο της "αριστερής αντιπολίτευσης" για να συγκρατήσουν τον δυσαρέστημένο κόσμο στο νέο μαντρί- άλλωστε και το αλήστου μνήμης ΠΑΣΟΚ είχε την "Αριστερή Πρωτοβουλία" των Παναγιωτακόπουλου-Κοτσακά (που μετακόμισε στο ΣΥΡΙΖΑ για να παράσχει και την απαραίτητη τεχνογνωσία).
Τα 5 ερωτήματα που θέτει ο Λαπαβίτσας είναι ενδεικτικά για το δούλεμα που πέφτει ψιλό γαζί, ενώ φτιάχνει και "κλίμα" για όσα έρχονται:
Λέει γίνεται "ακόμη πιεστικότερη η συλλογή μεγάλων ποσών από τη φοροδιαφυγή και η εκκαθάριση χρεών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα" κι ο νοών νοείτω.
Λέει "Πώς θα προχωρήσει η διαγραφή του χρέους", λες και τίθεται απ' το ΣΥΡΙΖΑ τέτοιο ζήτημα.
Λέει "Πώς θα υπάρξει άρση της λιτότητας" όταν το νέο δόγμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ο "λιτός βίος" για το λαό.
Λέει "οι ΄θεσμοί θα ασκούν αυστηρή εποπτεία". Μα δεν το ήξερε ο Λαπαβίτσας ότι από 1/1/2014 υπάρχει αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία για όλες τις χώρες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, στην οποία το κόμμα του έχει δώσει όρκους αιώνιας πίστης?
Επειδή λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι "δεν τα ήξερε", ας αφήσουν λοιπόν το δούλεμα και τις κουτοπονηριές κατά μέρος γιατί πολύ παίζουν με τη νοημοσύνη του λαού οι ΣΥΡΙΖΑίοι...
Κώστας Β.
Για να δούμε τι θα κάνουν Λαπαβίτσας Σακοράφα Γλέζος Κατρούγκαλος κοκ όταν έρθει για ψήφιση στη βουλή η παράταση του μνημονίου;
Όλα τ''αλλα είναι λόγια ν'αγαπιόμαστε! Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.
Όταν όμως δηλώνεις προκαταβολικά πως δεν είσαι διατεθειμένος να αποδράσεις από τη φυλακή μέσα στην οποία σε αλυσοδέσανε(ΕΕ), τότε έχεις προκαταβολικά αποδεχτεί πως δε θα αμφισβητήσεις τις ίδιες τις αποφάσεις που σε αλυσοδένουν.
Όταν θεοποιείς το όπλο( EUR ) του οποίου τον κωδικό χρήσης τον έχει στα χέρια του ο αντίπαλος, τότε αυτόματα έχεις αφοπλιστεί. Και έχεις εκχωρήσει στον αντίπαλό σου το πλεονέκτημα να σε έχει στημένο στον τοίχο.
Εγώ είμαι ένας που καταδίκαζαν κι εξακολουθούν να καταδικάζουν το ΚΚΕ για προδοτική στάση (αν και δεν μ' αρέσουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί, αλλά το δέχομαι και με αυτή την διατύπωση αν σας αρέσει καλύτερα). Μάλιστα είχα γράψει κάποια στιγμή ότι ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί αγκαλιά με τους χρυσαυγίτες αυτό δεν θα αλλάξει την άποψή μου για το (σημερινό φυσικά) ΚΚΕ.
Σίγουρα λοιπόν εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη για εσάς: Είσαστε ένα εξαιρετικά συντηρητικό κόμμα που μόνο κομμουνιστικό δεν θα έπρεπε να λέγεται.
Εντάξει λοιπόν, για το ΚΚΕ δεν άλλαξε η άποψή μου, μήπως όμως άλλαξε η άποψή μου για το ΣΥΡΙΖΑ;
Η απάντησή μου είναι "όχι". Άσχετα με το αν κάποιοι Συριζαίοι μίλαγαν σοβαρά ή για πλάκα περί "σοσιαλισμού", στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ ότι θα φέρει το σοσιαλισμό και ούτε ο κόσμος ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ για να φέρει το σοσιαλισμό. Τον ψήφισε για να φέρει ξανά την "αστική δημοκρατία" (μεταξύ αυτών και εγώ) και θα το αναλύσω λιγάκι.
Από το 2010 και μετά στην Ελλάδα δεν υπάρχει αστική δημοκρατία. Υπάρχει ένα καθεστώς δήθεν "έκτακτης ανάγκης", μία άτυπη χούντα δηλαδή, που μετατρέπει την Ελλάδα από μία εξαρτημένη χώρα (ναι ΚΚΕδες, εξαρτημένη, αυτό που λέγατε κι εσείς κάποτε) σε μία χώρα με (νεο)αποικιακό καθεστώς, με ότι σημαίνει αυτό για το λαό της. Και σημαίνει πολλά, μιας και η ντόπια ολιγαρχία όχι μόνο δεν σκοπεύει να χάσει τα προνόμιά της προς όφελος των αποικιοκρατών, αλλά επιχειρεί να επωφεληθεί από το νέο καθεστώς αποσπώντας ΚΑΙ ΑΥΤΗ αυξημένο μερίδιο από την ληστεία εις βάρος του λαού. Είναι αυτό που εκνευρίζει τον κόσμο και τον οδηγεί σε αυτό που ακούμε συχνά: “Ας μην αλλάξει τίποτε, αλλά να πάνε τουλάχιστον φυλακή οι καριόληδες".
Ο κόσμος λοιπόν ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσει την κοινωνική καταστροφή και να επαναφέρει την αστική δημοκρατία. Οι προσδοκίες μάλιστα ορισμένων είναι και ακόμη πιο χαμηλές (να πάνε φυλακή)! Γι αυτό τον ψήφισε, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Υπάρχουν διάφορες λογικές λοιπόν που μπορεί να ακολουθήσει κανείς με βάση την συγκεκριμένη επιθυμία του λαού. Οι “επαναστατικές” λογικές που δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους δεν παίρνουν υπόψη τους ένα σοβαρό στοιχείο: Ότι η μύγα είναι σήμερα μεγαλύτερη από το σπαθί τους.
Όμως ας το δούμε αλλιώς, μη “επαναστατικά”: Γιατί είναι κακό να επιχειρηθεί αυτό που πράγματι θέλει ο λαός σήμερα; Η επάνοδος δηλαδή (μην πω “δημιουργία”) της αστικής δημοκρατίας;
Επειδή δίνουμε διέξοδο στο σύστημα;
Μα είναι εντελώς ηλίθιο επιχείρημα!
Το σύστημα δεν έχει κανένα αδιέξοδο!
(συνεχίζεται)
(συνέχεια)
Το αδιέξοδο στα συστήματα το προκαλεί ο λαός, όχι η οικονομική κρίση και ο λαός δεν θέλει αλλαγή συστήματος σήμερα!! Άρα η κρίση μπορεί να σαρώσει τα πάντα και το σύστημα όχι απλά να υπάρχει, αλλά και να εκφραστεί με την πιο βίαιη μορφή του, το φασισμό! 15% έφθασαν οι ναζίδες θεωρητικά στην “κοιτίδα της δημοκρατίας” και εύκολα χτυπάνε και το 30άρι αν δεν αλλάξει η ρότα. Η αστικοδημοκρατική αντίληψη λοιπόν δεν βοηθά το σύστημα. Αν το σύστημα είχε διέξοδο προς τα εκεί θα το είχε κάνει από μόνο του, δεν είναι…σαδιστές ο Βενιζέλος με το Σαμαρά. Αδίστακτοι τυχοδιώκτες λαϊκιστές είναι, που σημαίνει ότι κανένα πρόβλημα δεν έχουν να πάρουν αλλά και να…δώσουν χρήμα ή ελευθερίες.
Αντίθετα η αστικοδημοκρατική αντίληψη δεν χωρά σε καθεστώτα τύπου Ελλάδας 2010. Σε ένα τέτοιο καθεστώς ο…Πάκης είναι εξτρεμιστής. Θέλει τήρηση του συντάγματος -άκουσον άκουσον! Δεν μπορεί, κάποια βίδα θα του έχει στρίψει, για φέρε τον Άδωνι και το Βορίδη να καθαρίσει. Γιατί άραγε αντιδρούν στην εκλογή Πάκη οι…μνημονιακοί (Θοδωράκης, Βενιζέλος, Μητσοτάκης κλπ.); Γιατί ο Σαμαράς τον ψηφίζει με μισή καρδιά αφού “είναι δικός μας”; Έλα μου ντε, περίεργα πράγματα είναι αυτά, “ενδοαστικές αντιθέσεις” θα πει κανένα μ-λ και θα καθαρίσει…περήφανα με πράγματα που δεν του κολλάνε.
Κι ερχόμαστε στην Παρασκευή:
Τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην διαπραγμάτευση; Τυπικά τίποτε. Σας το λέω εγώ ο… “Συριζαίος”. ΤΥΠΙΚΑ δεν πέτυχε τίποτε. Οι Γερμανοί μπορούν ανά πάσα στιγμή να του κόψουν το κώλο με όποια πρόφαση θέλουν μετά από αυτό το χαρτί. Πέτυχε όμως να δεχθούν να πατήσουν φρένο σε ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ μέτρα, έστω και άτυπα (γιατί τυπικά σας είπα: Μπορούν να τα απαιτήσουν ΟΛΑ αν θέλουν) Ήταν τεράστια επιτυχία; Όχι φυσικά. Ήταν μικρή επιτυχία; Εξαρτάται: Μπορεί να ήταν αν χρησιμοποιηθεί για να κερδίσει χρόνο να οργανωθεί αυτή η κυβέρνηση, μπορεί όχι αν χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί ως “επανεισαγωγή” στο μνημόνιο.
Όμως μην περιμένετε από εμένα να αδειάσω αυτή την κυβέρνηση επειδή ΜΠΟΡΕΙ να είναι και το δεύτερο. Θα την αδειάσω αν γίνει το δεύτερο. Όμως σήμερα δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, δεν θα γίνω σαν κάτι τύπους που έδειξαν 20 χρόνια ανοχή στο ΠΑΣΟΚ και 20…μέρες(!!!!) στο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν έδειξα ανοχή στο ΠΑΣΟΚ, σκοπεύω όμως να δώσω ακόμη και όλο το 2015 στο ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος είναι πιο μάγκας ας έμπαινε στην κυβέρνηση να βγει μπροστά. Δεν μπήκε όμως, η κοινωνική καταστροφή γι αυτόν δεν ήταν επαρκής λόγος, άρα ας περιμένει λίγο να ολοκληρωθεί το έργο, όχι να φεύγει στα 10 πρώτα λεπτά επειδή είχε ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ότι η παράσταση θα είναι κακή. Μάλιστα εγώ θα του έλεγα να μην περιμένει καν! Να βγει στο δρόμο και να βροντοφωνάξει ενάντια στο μνημόνιο! Αμ δεν βγαίνει όμως…για κάποιο μυστήριο λόγο το ΚΚΕ έχει καιρό να βγει στο δρόμο…το χαλάνε πάλι οι πλατείες βλέπεις…
Υγ: Άφησα στην άκρη το που μπορεί να οδηγήσει ένας αστικοδημοκρατικός αγώνας σήμερα. Αν υπάρχει κανένας που έχει όρεξη για πιο στρωτή κουβέντα από άναρθρες κραυγές ας με ρωτήσει.
Χαιρετώ προς το παρόν την ομήγυρη.
Ο Λαπαβίτσας πουλάει τρέλα με το αζημίωτο!! Ο Λαπαβίτσας τα λεει αυτα εδω και 4 χρονια. και οχι μονο μιλαεει για εξοδο απο εε την ωρα που το κκε το συνδεει με την επανασταση (παραπομπη στη δευτερα παρουσια!). αν ηθελε το αζημιωτο θα εκανε τουμπεκι. το 89-90 παπαρηγα-μαιλης-γοντικας δεν εκαναν τουμπεκι για τη συνεργασια με νδ-παπανδρεου. χαλαρωσε λοιπον
Η βρωμερη σοσιαλδημοκρατια, ειναι βρωμερη, γιατι στηριζεται αποκλειστικα και μονο στην απατη.
Το τελειοτερο μορφωμα κατασκεθασμα της πλουτοκρατιας, γι αυτο και το πιο επικινδυμ=νο για το λαικο κινημα.
Τερμα στις οπορτουνιστικες αυταπατες.
Η με το κεφαλαιο η με τους εργατες.
Τωρα ΚΚΕ
Η πρώτη αντιδρασή σας κ.Λαπαβίτσα θα είναι να μην ψηφίσετε την παράταση της δανειακής σύμβασης όταν θα την φέρεται στη βουλή.(τουλάχιστον η αριστερή πλατφόρμα).
Το δέυτερο και το πιό σπουδαίο να τους στείλετε στο διάολο και να πάρουμε της τύχες της χώρας εμείς οι ίδιοι. Κάντε και δημοψήφισμα αν θέλετε για την έξοδο απο ΕΕ και EUR.
Το θέλετε άρα γε; Δυστυχώς για σας επενδύσατε στο γεγονός ότι μέσα στο μαντρί της ΕΕ θα βρείτε λύσεις. Η ΕΕ δεν δημιουργήθηκε να δίνει λύσεις αλλά για να εκμεταλεύετε τον ίδιο τον άνθρωπο. Τι θα πείτε άυριο στους ψηφοφόρου σας;
Παράταση του αγγλικού δικαίου του κράτους του Λουξεμβούργου και την παραίτηση απο την ασυλία και την ίδια την κυριαρχία της χώρας; Κρίμα πολύ κρίμα κ. Λαπαβίτσα!
Καταλαβαίνετε φαντάζομαι τι σημαίνουν τέτοιες κινήσεις για το κίνημα!
Χαιρετώ
@11:40
Αν κάποιος "μιλάει για έξοδο από την ΕΕ" και βρίσκεται σε ένα κόμμα που έχει σημαία του την ΕΕ είτε είναι ακαταλόγιστος είτε πουλάει τρέλα για να συγκρατήσει κι ένα πιο ριζοσπαστικό κομμάτι κόσμου στο συριζέικο μαντρί. Εγώ λέω το β'. Εκτός κι αν θεωρείται μια ήσσονος σημασία διαφωνία...
Με τα δικά του λόγια:΅http://l-sysp-florinas.blogspot.gr/2015/02/blog-post_88.html
11.12 "Σύντροφε" μόνος σου αναιρείς αυτά που πιστεύεις, δεν έχεις ξεκάθαρη άποψη ούτε για το Σύριζα ούτε και γι αυτά που πιστεύεις, χωρίς να θέλω να σε προσβάλω ποιο εύκολο θα ήταν να είσαι στο "ποτάμι". Για ποια αστική δημοκρατία μιλάς? δεν υπήρχε αστική δημοκρατία επί Σαμαρά και υπάρχει επί Τσίπρα...? αστεία πράγματα, αστική ήταν, αστική είναι, εξυπηρετούσε συμφέροντα άλλον θα συνεχίσει να τα εξυπηρετεί από την στιγμή που ο Τσιπρας δέχτηκε άνευ όρων ότι τα μνημόνια είναι καθήκον του λαού και τα δάνεια θα πληρωθούν στο έπακρο.
Αν σου αρέσει να ζεις με μια αριστερή κοινωνική πολιτική τύπου συσσιτίων σαφώς και είναι δικαιωμά σου, αλλά για ρωτήστε και αυτούς που την ζουν στην πραγματικότητα, για ρώτα τον εργαζόμενο που δουλεύει 10ωρα για 300 και 400 ευρώ, πως έλπιζε τα 751 βασικό στις 26 Γεναρη? και δεν είναι λίγοι αγαπητέ, 3,5 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας δηλ εως 600 ευρώ μηνιαίως.
Το γεγονός ότι αυτά τα χρόνια υπήρχε μια ληστεία εις βάρος του Λαού είναι αποδεκτό από το 95% των Ελλήνων, όμως ο κόσμος πιστεύω ότι ψήφισε το Σύριζα όχι για να επιβεβαιώσει και να ξανά νομιμοποιήσει τα μνημόνια και την δανειακή σύμβαση, όταν ο Τσιπρας του έλεγε ότι θα τα καταργήσει μ ένα νόμο, αλλά ακόμα και αν δεχτούμε ότι αυτό δικαιολογημένα πήγε περίπατο, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης εκτροχιάστηκε κατά 80-85% και είναι μη εφαρμόσιμο.
Πολλές προσδοκίες αγαπητέ πέταξαν από την πρώτη εβδομάδα, αν συνεχίζεται και έχετε αυταπάτες για την αλλαγή που ποτέ δεν θα έρθει και αυτό είναι σίγουρα δικαιωμά σας, όμως σας αρέσει να ζείτε με όνειρα και με ψευδαισθήσεις? το ΚΚΕ δεν τις καλλιεργεί, η διαφορά της αριστεράς από την δεξιά είναι στο λόγο, και στα έργα, η πραγματική αριστερά έχει όνειρα, έχει ήθος, έχει πραγματική βάση, εγώ αυτή την αριστερά θέλω και γιαυτο ψηφίζω ΚΚΕ, δεν μου αρέσουν οι ψευδαισθήσεις δεν μου αρέσουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, έξαλλου αυτά μας έφεραν εδω... η μάλλον και αυτά
Αφού λοιπόν το ΚΚΕ είναι ένα τόσο συντηρητικό κόμμα, μάλιστα εξαιρετικά συντηρητικό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε τόσο επιτακτικά την συνεργασία μαζί του και τόσο επίμονα?, σ αυτό θα ήθελα να ακούσω μια απάντηση.
Ο Σύριζα λοιπόν ας είχε ξεκάθαρο πρόγραμμα το οποίο να μπορεί να πραγματοποιηθεί, χωρίς ήξεις αφίξεις, χωρίς να κοροϊδεύει και να βαφτίζει το κρέας ψάρι, ας είχε την δυνατότητα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να το εφαρμόσει, όχι 100% αλλά 60 και 70%, αυτή θα ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος αριστερά, αυτή θα ήταν η επιτυχία της και επιτυχία του Σύριζα, και τότε κανείς δεν θα μιλούσε ούτε για αποτυχία ούτε για κοροϊδία, και μάλιστα θα μπορούσε ν απομονωθεί όντως το ΚΚΕ για τις σταλινικές του θέσεις όπως ξέρετε και το κατηγορείται, σήμερα όμως κανείς δεν μπορεί ν αμφισβητήσει όντως της θέσεις του και τις προβλέψεις του και τις τοποθετήσεις του, γιατί πολύ απλά δικαιώθηκε ... ξανά!
Δεν είμαι σύντροφός σου αγαπητέ κι αντί να λες ότι εγώ δεν έχω ξεκάθαρη άποψη, καλύτερα να ρωτήσεις τα σημεία που εσύ έχεις μπερδεμένα.
Είπα πολύ καθαρά ότι η έννοια της αστικής δημοκρατίας καταργήθηκε το 2010. Τι δεν καταλαβαίνεις; Ότι κυβερνούν με προεδρικά διατάγματα και με κείμενα που ούτε καν περνούν από την βουλή πολλές φορές; Το ότι ακόμη και οι δικοί τους βουλευτές εκβιάζονται εμμέσως ή αμέσως με μεθόδους του υποκόσμου πολλές φορές; Το ότι συνειδητά, οργανωμένα και σε συνεργασία με ξένα κέντρα φτιάχνονται κάθε φορά "αφηγήματα" προς τον Ελληνικό λαό με στόχο να του δημιουργήσουν σύγχυση και αποπροσανατολισμό, με μεθόδους κυριολεκτικά ψυχολογικού πολέμου;
Για εσένα όμως όλα αστικές δημοκρατίες είναι. Και ο Πινοτσέτ μία...αστική δημοκρατία ήταν φαντάζομαι, αλίμονο, οι αστοί κυβερνούσαν. Μόνο που ξέρεις υπάρχει κι ένα ζήτημα με το "δημοκρατία". Όσο για το αν είναι επί Τσίπρα "δημοκρατία" πολύ βιάζεσαι επαναστάτη της Ομόνοιας-Σύνταγμα: 30 μέρες έχει κυβέρνηση από τις οποίες τις 15 τρέχουν στις Βρυξέλλες.
Αλλά βλέπεις οι επαναστάτες "δεν προκάμουν", βιάζονται. Οι επαναστάτες την μια μέρα ρίχνουν τους αστούς και την δεύτερη ο κόσμος είναι χορτάτος, έχει δουλειά, πλήρες σύστημα υγείας και είναι φυσικά πλήρης "προλεταριακής δημοκρατίας". Τι επαναστάτες θα ήταν άλλωστε; Σα τους μπολσεβίκους που έφαγαν 10 χρόνια για την εξάλειψη της ανεργίας; Όχι φυσικά, σήμερα έχουμε προχωρήσει, υπάρχουν και τα επαναστατικά...τάμπλετ που σου βρίσκουν δουλειά αμέσως.
Σίγουρα ο κόσμος δεν ξαναψήφισε μνημόνια και επικύρωση των προηγούμενων συμβάσεων. Αν λοιπόν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να είσαι ήσυχος ότι θα πέσει με πάταγο. Αυτό όμως δεν αλλάζει την δική σας κακομοιριά και ούτε θα κριθεί σε 10 μέρες.
Όσο για το Ποτάμι, να ξέρεις ότι εγώ λογαριασμό δεν δίνω σε κανένα για το τι επιλέγω πολιτικά. Τουλάχιστον όμως το παλεύω ακόμη, .σε αντίθεση με πολλούς από το ΚΚΕ που έγιναν μικροί ή μεγάλοι Τσίμες όταν χαλάρωσαν έστω και λίγο τα γκέμια του κόμματος. Μάλιστα αυτοί που έχουν πιο πολύ πλάκα είναι όσοι χρησιμοποιούν ακόμη το κόμμα ως φερετζέ γι αυτό που πραγματικά είναι.
Δημοσίευση σχολίου