Home » , , » Το Χρονικό μιας Δίωξης – Η Έκβαση μιας Δίκης

Το Χρονικό μιας Δίωξης – Η Έκβαση μιας Δίκης

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015 | 3:12 μ.μ.

Της Αλέκας Ζορμπαλά

Ο Ερκάν, η Χάρικα, η Φαντίκ και ο Μουσταφά από αργά εχθές το βράδυ, ελεύθεροι πλέον, βρίσκονται πάλι κοντά μας στην Αθήνα και στη Κρήτη, συνεχίζοντας έναν αγώνα για τους πολιτικούς κρατούμενους, από την Τουρκία & το Κουρδιστάν, ενάντια στο ανελεύθερο Τουρκικό καθεστώς.

Με αφορμή την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης το 2011 και την ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση DHKP/C, αλλά στην πραγματικότητα λόγω της αναδιάταξης των πολιτικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε στην ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων της κυβέρνησης Ερντογάν, ξεκινώντας ένα μεθοδευμένο πογκρόμ κατά των Τούρκων & Κούρδων αγωνιστών.

Η ανεύρεση οπλισμού σε σκάφος ανοιχτά της Χίου τον Ιούλιο του 2013, ήταν το "θείο δώρο" για την κυβέρνηση, που προχώρησε πλέον όχι μόνο στις συλλήψεις των άμεσα εμπλεκομένων, αλλά όλων των αγωνιστών, που με τον α ή β τρόπο ήταν στο στόχαστρο των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών!
Συλλήψεις. που έγιναν μετά από ένα χρόνο!!! από το συμβάν της Χίου και παραπομπές, που βασίσθηκαν στο άρθρο 187Α παρ.6 του Τρομονόμου, που για πρώτη φορά "τολμήθηκε" η εφαρμογή του στην Ελλάδα!

Η διάταξη αυτή, ακόμα και εντός του συστήματος της αστικής δικαιοσύνης. εκφεύγει κάθε ορίου και πλαισίου αρχών, καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, τις διατάξεις της ΈΣΔΑ, τις θεμελιώδεις αρχές της Ποινικής Δίκης, αλλά και του λεγόμενου Κράτους Δικαίου, μια που απομονώνει τον "δράστη" από την άδικη πράξη του και εγκληματοποιεί μελλοντικές πράξεις! ή και πράξεις, που δεν πρόκειται να συμβούν ποτέ!!
Εγκληματοποιεί δηλ.την πρόθεση, το σκοπό, τη βούληση του ανθρώπου!!!
Λόγω δε της προφανούς ηθελημένης ασάφειας και αοριστίας της διατύπωσης μετά βεβαιότητας οδηγεί στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης, της πολιτικής άποψης, του φρονήματος, ένας νέος 509 δηλαδή...

Με βαριές λοιπόν κατηγορίες, όλες στη βάση του "αντιτρομοκρατικού" 187Α, που σημαίνει ειδικές εξαιρετικές διαδικασίες. ειδικά Δικαστήρια (τριμελή Κακουργημάτων αποτελούμενα μόνο από Δικαστές και όχι Δικαστήρια ενόρκων Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια). με απειλούμενες βαριές ποινές-πολυετείς κάθειρξεις, 15 άνθρωποι παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη και 13 κάθισαν στο εδώλιο (οι δύο διαφεύγουν της σύλληψης).

Μια πόλη ολόκληρη τότε βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας, λόγω των πρωτόγνωρων μέτρων ασφαλείας και μια δίκη ξεκίνησε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, που δημιούργησε προβλήματα και προβληματισμούς στην υπεράσπιση αλλά και άγχος ως προς τη σκοπιμότητα αυτής της "βιάσης" στους κατηγορούμενους.
Με την επιμονή και την σταθερή στάση της υπεράσπισης η διαδικασία πήρε τους ρυθμούς της και υπήρξε εξαντλητική.

Το Δικαστήριο απέρριψε όλες τις ενστάσεις, τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και μεταξύ άλλων έκανε δεκτά αποδεικτικά στοιχεία, που, για να μην πούμε ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, που ορίζει ο νόμος, ήταν, αν μη τι άλλο σε τέτοιο βαθμό παθογενή, που τα καθιστούσαν άχρηστα για να ληφθούν υπόψη!
Στο κλίμα αυτό, κάτω από αυτές τις συνθήκες δόθηκε η «μάχη» από κατηγορούμενους και υπερασπιστές , με πλήρη επίγνωση, λόγω και του δεδικασμένου από προηγούμενες δίκες «Τρομοκρατίας», για την έκβαση.

Το αποτέλεσμα όμως της δίκης αυτής, η απόφαση δηλ., (και οφείλω να το αναγνωρίσω) ήταν μη αναμενόμενο, δεν ακολουθήθηκε η πεπατημένη..

Ειδικότερα:

~Το δικαστήριο ομόφωνα κήρυξε αθώο τον γνωστό αγωνιστή Ερκάν, που παραπέμφθηκε μετά από ένα χρόνο από το συμβάν της Χίου, στη βάση του ανεκδιήγητου 187Α,παρ.6, καθώς και τον αγωνιστή Τεκίν, που το γεννετικό του αποτύπωμα, DNA, βρέθηκε σε δύο όπλα.

~Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, στη βάση του Τρομονόμου, αλλά με μειοψηφία του Προέδρου του Δικαστηρίου, γεγονός σπάνιο, για να μην πω πρωτοφανές, που ζήτησε την αθώωσή τους!!!

Ακόμα και για αυτούς, που κατελήφθησαν με τον οπλισμό στο σκάφος, ζήτησε την καταδίκη τους μεν, αλλά στην βάση του νόμου περί όπλων και όχι στην βάση του Τρομονόμου!

Στην επιμέτρηση όμως των ποινών το Δικαστήριο δεχόμενο προταθέντα ελαφρυντικά μείωσε στο δυνατόν ελάχιστο τις ποινές και έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, με όλες τις ευνοϊκές συνέπειες.

Την απόφαση κρίνω ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, γιατί σε μία δίκη «Τρομοκρατίας»:

* Η μειοψηφία του Προέδρου είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό «όπλο» στα χέρια υπερασπιστών και κατηγορουμένων για την δίκη στο Εφετείο, που θα επακολουθήσει.

*για πρώτη φορά σε δίκη τέτοιου χαρακτήρα, δίκη «Τρομοκρατίας» οι ποινές ήταν από δύο χρόνια, η κατώτερη, έως επτά χρόνια, η ανώτερη, σε αντίθεση με άλλες δίκες, αυτού του χαρακτήρα, που οι ποινές «έπεφταν σαν το χαλάζι»… διαμορφούμενης έτσι μιας πρωτότυπης και ευνοΙκής νομολογία, contra στην προηγούμενη, που έχει διαμορφωθεί στα πέτρινα αυτά χρόνια της εφαρμογής των Τρομονόμων!

*για πρώτη φορά η ανεύρεση DNA, και μάλιστα πάνω σε δύο διαφορετικά αντιαρματικά όπλα, δεν θεωρήθηκε επαρκές στοιχείο, από μόνο του, χωρίς τη σύνδεσή του με άλλα αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς τη σύνδεσή του με κάποια άλλη υλική ενέργεια, ώστε να οδηγήσει σε καταδίκη, αλλά αντίθετα οδήγησε στην ομόφωνη αθώωσή, ύστερα μάλιστα και από την ταυτόσημη εισαγγελική πρόταση!
Διαμορφώθηκε και σε αυτό στο σημείο, μια πολύ ενδιαφέρουσα νομολογία, που «ρίχνει» από το βάθρο του απόλυτου και μοναδικού αποδεικτικού στοιχείου το DNA, που μπορεί να καταδικάζει, άνευ άλλου τινός, ανθρώπους (π.χ. περίπτωση Θεοφίλου) και το τοποθετεί στη χορεία όλων των υπόλοιπων αποδεικτικών μέσων, τα οποία συνδυαστικά, όλα μαζί, εξετάζονται και λαμβάνονται υπόψη.

*Όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην τριών, είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, πάλι κοντά μας, μαζί μας στους αγώνες , όπως πάντα ήταν.

Η απόφαση αυτή έδωσε μια «ανάσα» στους κατηγορούμενους, στους υπερασπιστές και αλληλέγγυους από Ελλάδα, αλλά και από Τουρκία, για έναν αγώνα αντοχών, αλλά και ευπρέπειας, που δόθηκε, αλλά και για αυτόν που θα δοθεί στη συνέχεια στο Εφετείο!

Ο Αγώνας πάντα συνεχίζεται! 

Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο των Λαών!
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger