Home » , » Μετά την μεταμεσονύχτια ψηφοφορία στην βουλή τίποτα δεν είναι το ίδιο στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την μεταμεσονύχτια ψηφοφορία στην βουλή τίποτα δεν είναι το ίδιο στον ΣΥΡΙΖΑ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 11 Ιουλίου 2015 | 6:34 π.μ.

Αν και θέμα δεδηλωμένης δεν τίθεται με την μεταμεσονύχτια ψηφοφορία στην βουλή γιατί η κυβέρνηση έλαβε την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, το πολιτικό ζήτημα όμως που ανοίγει είναι ξεκάθαρο.
Και σίγουρα δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο από την ηγετική ομάδα του κόμματος της Κουμουνδούρου.

Μπετόν αρμέ όλες οι Κ.Ο εκτός του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το εξής αποτέλεσμα:  Παρόντες στην ψηφοφορία ήταν 291 βουλευτές. 251 ψήφισαν «ναι», 32 «όχι» και 8 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Το πλήγμα για τον Τσίπρα ήταν μη αναμενόμενο αφού απ’ την κομματική γραμμή διαφοροποιήθηκαν 17 βουλευτές, άλλοι ψηφίζοντας «όχι», άλλοι δηλώνοντας «παρών» και άλλοι με την απουσία τους.
Και σαν να μην έφτανε αυτό άλλοι 15 βουλευτές που ψήφισαν «ναι» διαφοροποιήθηκαν απ’ την κυβερνητική πολιτική υποστηρίζοντας ότι η θετική ψήφος τους υπήρξε μόνο και μόνο για να μην χάσει η κυβέρνηση την δεδηλωμένη.

Και με αυτές τις εξελίξεις ο Τσίπρας με μια εμφανώς αμήχανη δήλωση του –που έγινε στις 5 το πρωί- λέει λίγα αφήνοντας να εννοηθούν αρκετά περισσότερα: «Η εθνική αντιπροσωπία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομική βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στην διαπραγμάτευσης. Όλα τα άλλα στην ώρα τους».

Παρουσιάζεται δηλαδή αποφασισμένος να μας «φορέσει» ένα βάρβαρο «αριστερό» μνημόνιο, ενώ ήδη ακούγονται φωνές ότι σύντομα θα υπάρξει ανασχηματισμός (Λαφαζάνης και Στρατούλης είναι σίγουρο ότι θα απομακρυνθούν απ την κυβέρνηση) ενώ δεν αποκλείεται επικαλούμενος, ο Α. Τσίπρας, τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχουν υπογράψει όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (προβλέπει να παραδίδουν την έδρα στο κόμμα όσοι βουλευτές διαφωνούν με την κομματική γραμμή) να ζητήσει παραιτήσεις βουλευτών.

Αυτό πάντως δεν φαίνεται και τόσο πιθανόν λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και αν συμβεί κάτι ανάλογο πιθανόν να αφορά μόνο τις δυο βουλευτίνες Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα που ψήφισαν «όχι» και πρόσκεινται στην ΔΕΑ.

Απ’ τους βουλευτές που ψήφισαν «παρών» οι 4 που πρόσκεινται στην ΚΟΕ, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου εξηγούν με δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα γιατί δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, ενώ η Ραχήλ Μακρή, που αρχικά είχε διαφανεί ότι θα ψήφιζε «ΟΧΙ» δεν έκανε καμιά περαιτέρω δήλωση, όπως και ο Βασίλης Κυριακάκης. Οι άλλοι δυο βουλευτές που απουσίαζαν, o Γιάνης Βαρουφάκης και η Ελένη Αυλωνίτου. με επιστολή τους γνωστοποίησαν πως θα ψήφιζαν ΝΑΙ αν παρευρίσκονταν.

«Παρών» ψήφισαν οι: Παναγιώτης Λαφαζάνης (εδώ η σχετική δήλωση του), Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Λαπαβίτσας, Γιάννης Σταθάς, Δημήτρης Στρατούλης, Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και Θανάσης Σκούμας.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι το "παρών" της Ζ. Κωνσταντοπούλου ήταν αυτό που σχολιάστηκε περισσότερο γιατί θεωρήθηκε ότι παρακίνησε αρκετούς βουλευτές να μην συνταχτούν με την κομματική γραμμή.
Και πραγματικά αξίζει να σταθούμε λίγο στην ομιλία της προέδρου της βουλής. Ηταν μια δομημένη, συγκροτημένη ομιλία που έφερε προβληματισμό στην κυβέρνηση και εκνευρισμό στην αντιπολίτευση.

Ηταν απόλαυση να παρακολουθείς τον Ε. Βενιζέλο να εμφανίζεται οργισμένος γιατί υποτίθεται η «η Ζ. Κωνσταντοπούλου προσέβαλλε βαθύτατα τον συνταγματικό και εθνικό πατριωτισμό του συνόλου της βουλής» και να ισχυρίζεται ότι η ομιλία της προέδρου της βουλής ήταν ένα «παραλήρημα εναντίον της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού», καθώς και την Ντόρα Μπακογιάννη να ζητάει την παραίτησή της.


Απ’ την άλλη καθόλου ευχάριστα δεν θα ένιωσε ο πρωθυπουργός που σημειωτέον απέφυγε από τα έδρανα της βουλής να παρακολουθήσει την ομιλία της Ζ. Κωνσταντοπούλου. Λογικά θα υπέθετε το πλαίσιο που θα κινούταν η ομιλία της και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλο ιστορικό παράδειγμα που πρόεδρος της βουλής να στραφεί ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές, δεν θα ήταν ότι το καλύτερο για τον Α. Τσίπρα. να την  παρακολουθεί «ζωντανά» να τον σφάζει με το γάντι λέγοντας του ότι ουσιαστικά υποκύπτει στους εκβιασμούς που του θέτουν οι εκβιαστές του ελληνικού κράτους.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την δήλωση της Κωνσταντοπούλου ότι θα ψηφίσει «παρών» παρουσιάστηκε στην βουλή ο Α. Τσίπρας και με δηλώσεις προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει η ομιλία της προέδρου της βουλής.

Πάντως μετά την χθεσινή διαδικασία στην βουλή από σήμερα ξημερώνει μια διαφορετική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Ανώνυμος
11 Ιουλίου 2015 στις 9:02 π.μ.

Ο Σύριζα είναι καμένο χαρτί και όποιες είναι οι εξελίξεις που έρχονται θα είναι ουσιαστικά εις βάρος του, ο Συριζα ακόμα και αν παραμείνει στην εξουσία έχει χάσει και απεμπολήσει την όποια αριστερή ταυτότητα έφερνε, εγκλωβίστηκε σε ψεύτικες υποσχέσεις έγινε υποχείριο της Ευρώπης, ο Τσιπρας είναι μια μαριονέτα στα χέρια του Σοιμπλε που κινεί τα νήματα, θα τον χρησιμοποιήση τόσο μέχρι να τον ξευτελίσει τελείως και λίγο μετά ο Αλέξης θα γίνει ένα "αριστερό διάλειμμα" στην ιστορία.

11 Ιουλίου 2015 στις 12:39 μ.μ.

Ο Ευτυχής Μπιτσακης που εγκαλούσε το σεχταριστικό ΚΚΕ
γιατι δεν γινόταν ουρά της σοςιαλδημοκρατιας
Όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που κρύβεται;

Ετοιμάζει το καινούργιο κείμενο φωτιά όπου θα εγκαλείται το σεχταριστικό ΚΚΕ
γιατι δεν συντάσσεται με το καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ της δραχμής
που ετοιμάζουν τα γενικά επιτελεία της πλουτοκρατιας;

Ανώνυμος
11 Ιουλίου 2015 στις 3:32 μ.μ.

Θλιψη και στεναχωρια.....και οχι επειδη ''πιστεψαμε'' στον Τσιπρα!! Εκεινος δεν ...μας πιστεψε!! Μπλοφαρεις κυριος;; Να'τα τωρα!! Εμεις αδερφια,το ενα,το πρωτο, το φοβερο βημα...το καναμε!! Αυτο που κανει τον αντιπαλο,πολλες φορες να πισωπατα!! Ναι-ναι και εμεις θα παραπατουμε απο τους φορους,συμφωνω......μα δεν αλλαζει η αληθεια!! Διαφωνω με ολους για ''τις ιστορικες στιγμες ''που ζουμε.....εδω και ποσους μηνες!! Και κανεις ,δεν μετρησε,τον παραγοντα της τυχαιοτητας στο ιστορικο γιγνεσθαι!! Αυτην,...την μια στιγμη,...που μενει στην ιστορια!! Κομματα οπως τον Συριζα,και υπολοιπα,.....πολιτικοι σαν τον κ.Τσιπρα,....και υπολοιποι.......τελικα,προσωπα προβλεψιμα και καθημερινα!! Ο ελληνικος λαος,ηταν αυτος που την ''στιγμη'' την εκανε Ιστορια!! Αυτο, να ξερουμε ολοι μας,θα το πληρωσουμε ,πανακριβα!! Εμεις, φανηκαμε ...αρχοντες!! Αυτα η εξουσια ...δεν τα συγχωρει!! Ειχε,και εχει για την γουνα μας!! Υγεια και αντοχη ευχομαι για ολους μας!

Ανώνυμος
11 Ιουλίου 2015 στις 3:47 μ.μ.

εχμ
Εν τω μεταξύ και αρκετοί, λέει, καμιά δεκαριά, που ήθελαν να πουν "όχι" είπαν "ναι" για να μη ρίξουν την κυβέρνηση, η οποία με βάση τους δημοσιογράφους θα φέρει το μνημόνιο και θα πάει για εκλογές τον Σεπτέμβρη... Αφού θα πάει έτσι κι αλλιώς σε εκλογές, δεν τη ρίξατε για να παραμείνει και να κάνει ΜΟΝΟ τι στους δύο μήνες που απομένουν; Μα ΜΟΝΟ να ψηφίσει το μνημόνιο.
Με ξεπερνά η δικαιολόγηση της πολιτικής κωλοτούμπας — ή του οπορτουνισμού, σε απλά ελληνικά...
Α, και ανάμεσά τους είναι το "φιόρο τση Κέρκυρας", ο Σαμοΐλης, που χτυπιόταν προεκλογικά ότι ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ για να σωθεί αεροδρόμιο-λιμάνι-Ίσσος-Ερημίτης, μετεκλογικά έλεγε να μην πουληθεί αεροδρόμιο-λιμάνι-Ίσσος-Ερημίτης (δηλαδή αντιπολίτευση συμπολιτευόμενος), εδώ και ένα μήνα τόνιζε παντού ότι θα ψηφίσει "όχι" και χτες απέδειξε το πολιτικό του μεγαλείο ψιθυρίζοντας "ναι". Το ακούσαμε παρ' όλα αυτά, κ. Στέφανε (κύριε, ποτέ δεν ήσουν και δεν θα γίνει σύντροφος), και αν δεν ήταν τραγικό το αποτέλεσμα θα γελάγαμε μέχρι δακρύων...

Ανώνυμος
11 Ιουλίου 2015 στις 5:43 μ.μ.

Με τέτοια Αριστερά, τύφλα να ΄χει η Δεξιά
Η Ελλάδα θα ανήκει στην κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα και όχι στους Έλληνες
Δοξάστε μας – δοξάστε μας μουντζώστε μας και κράξτε μας κυβέρνηση είμαστε δοτή
περήφανη καμαρωτή κι έχουμε πάρει φόρα να λιώσουμε τη χώρα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger