Home » , » Κριτική "Ριζοσπάστη" σε "Λαϊκή Ενότητα" και Πέτρο Παπακωνσταντίνου

Κριτική "Ριζοσπάστη" σε "Λαϊκή Ενότητα" και Πέτρο Παπακωνσταντίνου

Από giorgis , Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 | 10:10 π.μ.

 Του Γ. Γ.

Στην ουσία έχει δίκιο ο σημερινός «Ριζοσπάστης» να χαρακτηρίζει εντελώς ρεφορμιστικές της απόψεις της «Λαϊκής Ενότητας» όπως αυτές που εκφράστηκαν από τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου –σε εκπομπή της ΕΡΤ- ότι η εθνικοποίηση των τραπεζών είναι ένα ριζοσπαστικό –φιλολαϊκό μέτρο.

Σε μια καπιταλιστική οικονομία  είτε ιδιωτικό είτε κρατικό είναι το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και με όλες τις επιχειρήσεις. Ηταν σοσιαλιστής δηλαδή ο «εθνάρχης» Κωνσταντίνος Καραμανλής που μετά την μεταπολίτευση  προχώρησε σε εθνικοποιήσεις τραπεζών (Eμπορική-Aνδρεάδης) και ιδιωτικών εταιρειών (Oλυμπιακή - Ωνάσης);

Υπάρχει φυσικά και ο αντίλογος. Οτι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και κρατήθηκαν σε λειτουργία με εκατοντάδες εκατομμύρια του ελληνικού λαού. Αρα το δημόσιο πρέπει να έχει ουσιαστικό λόγο στην λειτουργία τους.

Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως είναι ουτοπία να πιστεύει κάποιος ότι δεν θα λειτουργούν με τους όρους της καπιταλιστικής αγοράς αλλά θα αποσκοπούν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με αυτό το σκεπτικό έχει δίκιο το ΚΚΕ όταν ισχυρίζεται ότι η εθνικοποίηση τομέων της οικονομίας έχει νόημα μόνο αν υπάρχει κεντρικός οικονομικός σχεδιασμός, λαϊκή οικονομία, με τα μέσα παραγωγής να ανήκουν σ’ αυτούς που παράγουν τον πλούτο.

Υπάρχει και η αντίληψη όμως ότι και σε καπιταλιστικές συνθήκες (ανάλογα τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς) το δημόσιο μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά και χωρίς φυσικά να αλλάζει την ουσία του καπιταλισμού, να πάρει κάποια φιλολαϊκά μέτρα.
Είναι η αντίληψη περί «ανάθεσης» που γράφαμε σε περασμένες αναρτήσεις, αυτή που θεωρεί τον πολίτη απλό ψηφοφόρο και όχι παράγοντα που με την παρέμβασή του μπορεί καθοριστικά να επιβάλλει το πολιτικό γίγνεσθαι.

Είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή και κρίμα που από τον δημόσιο λόγο συνήθως απουσιάζουν τέτοιες θεωρητικές συζητήσεις. (Και δικιά μας αδυναμία που σαν μπλοκ δεν δίνουμε βαρύτητα σε τέτοιες αναρτήσεις).

Ας δούμε το κείμενο του δημοσιογραφικού οργάνου του ΚΚΕ, το οποίο αναφέραμε αρχικά, και πιθανόν να επανέλθουμε σ’ αυτό το θέμα με ποιο θεωρητική προσέγγιση

 Οταν η ΛΑΕ...

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια η προχτεσινή τοποθέτηση του Π. Παπακωνσταντίνου (πρώην ΝΑΡ και τώρα υποψηφίου με τη ΛΑΕ) στη ΕΡΤ. Γιατί, όχι μόνο αποκαλύπτει τη γνήσια διαχειριστική φύση των προτάσεων της ΛΑΕ, αλλά και γιατί προέρχεται από κάποιον που μέχρι χτες δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ αλλά ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και μάλιστα σημαίνον στέλεχος του ΝΑΡ, και βρήκε υποτίθεται στη ΛΑΕ την πραγμάτωση του «αντικαπιταλιστικού μετώπου». Διαλέξαμε το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι, όπου εξηγεί τι είναι αυτή η περιβόητη πρόταση για εθνικοποίηση των τραπεζών. 

Τι μας είπε λοιπόν ο Π. Παπακωνσταντίνου «Εθνικοποιούμε τις τράπεζες. Χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις του πολίτη. Οταν λέμε εθνικοποιούμε εννοούμε ότι εμείς έχουμε πληρώσει τις τράπεζες, μετατρέπουμε με έναν απλό νόμο τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές και αποκτά τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος το δημόσιο, χωρίς να χάσει ούτε ένας καταθέτης μικρός ή μεγάλος ένα ευρώ. 
Για ποιο λόγο; Οχι επειδή είμαστε κρατιστές ή επειδή θέλουμε να κάνουμε σοβιετία, αλλά για να δώσουμε στην αγορά που διψάει την απαιτούμενη ρευστότητα, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση...»

... αποκαλύπτεται

Τι να σχολιάσει κανείς για αυτόν τον ...γνήσιο ριζοσπαστικό, αντικαπιταλιστικό λόγο. Η τοποθέτηση μιλάει από μόνη της. Με έναν «απλό νόμο» (σας θυμίζει κάτι;) παίρνει τον έλεγχο των τραπεζών το Δημόσιο. 
Ποιο είναι το Δημόσιο; θα ρωτήσει κάποιος. Το καπιταλιστικό κράτος βέβαια, που δε μας εξηγούν εκεί στη ΛΑΕ πώς θα γίνει να λειτουργήσει προς όφελος του λαού. Λες και οι κρατικές τράπεζες (που θα συνεχίσουν βέβαια να είναι μετοχικές εταιρείες κατά το πρότυπο Παπακωνσταντίνου), όπως όλες οι κρατικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις που υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, λειτουργούν όχι με γνώμονα το κέρδος, αλλά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. 
Και για να μην παρεξηγηθεί κανείς διευκρινίζεται ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο την «ενίσχυση της αγοράς», «της μικρής και μεσαίας επιχείρησης». 

Γιατί τότε σκίζουν τα ρούχα τους, όταν το ΚΚΕ τούς λέει ότι το πρόγραμμά τους είναι πρόγραμμα για την καπιταλιστική διαχείριση και ότι ενδιαφέρονται για την ανάκαμψη του κεφαλαίου; Μόνοι τους τα λένε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φτάνουν να υιοθετούν (και μάλιστα από πρώην στέλεχος του ΝΑΡ) τις λασπολογίες και συκοφαντίες για «σοβιετία», που θα μπορούσε κάλλιστα να τα λέει κάθε άλλος αστός πολιτικός. Απλά ντροπή. Κάτι τέτοια ακούνε οι κεφαλαιοκράτες, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες και «τρέμουν» από τα «μεταβατικά» ή τα «αντιμνημονιακά» προγράμματα.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 18 σχόλια

Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 10:22 π.μ.

αναλυση του κκε για τα μπαζα.στα πλαισια του καπιταλισμου δεν γινεται τιποτα!! αυτη ειναι η αποψη τους!! με τη λογικη τους απορω γιατι κανει απεργιες; για να βελτιωσει τη ζωηβ του εργαζομενου; αυτο συμφωνα με τη λογικη του δεν γινεται! αρα μας δουλευουν ξεδιαντροπα!!

11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 10:38 π.μ.

Το 19ο συνεδρειο εδωσε στο ΚΚΕ εκεινα τα οπλα που του επιτρεπουν να στειλει τα σοσιαλδημοκρατικα τσιρακια του καπιταλισμου, στη χωματερη της ιστοριας
για να μπορεσουν τα λαικα στρωματα χωρις σοσιαλδημοκρατικες αυταπατες, να παρουν την εξουσια και να γινουν φωτεινο παραδειγμα για ολους τους λαους του κοσμου.

Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 10:49 π.μ.

"Υπάρχει και η αντίληψη όμως ότι και σε καπιταλιστικές συνθήκες (ανάλογα τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς) το δημόσιο μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά και χωρίς φυσικά να αλλάζει την ουσία του καπιταλισμού, να πάρει κάποια φιλολαϊκά μέτρα.
Είναι η αντίληψη περί «ανάθεσης» που γράφαμε σε περασμένες αναρτήσεις, αυτή που θεωρεί τον πολίτη απλό ψηφοφόρο και όχι παράγοντα που με την παρέμβασή του μπορεί καθοριστικά να επιβάλλει το πολιτικό γίγνεσθαι."

Ειναι η αντιληψη περι αναθεσης διχως αμφιβολια αλλα ειναι και κατι σημαντικοτερο. Αυτο που περιγραφεις σαν αντιληψη ειναι το θεωρητικο βαθρο της σοσιαλδημοκρατιας. Ειναι η αντιληψη που εβαζε αρχικα λαθεμενα αλλα μετα συνηδειτα και προδοτικα ως προς τα συμφεροντα της εργατικης ταξης, την πολιτικη μπροστα απο την οικονομια παραβιαζοντας τη διαλεκτικη σχεση των 2.
Στο μαρξισμο και την πραγματικη ζωη η οικονομια καθοριζει την πολιτικη. Στα μυαλα του Καουτσκι, του Μπερνσταιν, του Πουλαντζα, του Μπερλινγκουερ και γενικα σε ολους τους θεωρητικους της σοσιαλδημοκρατιας, του ευρωκομμουνισμου κλπ κυριαρχουσε οτι, το αστικο κρατος μπορει να μεταρυθμιστει, οτι ειναι αταξικο-ουδετερο αρα μπορει αναλογα με το συσχετισμο του κοινοβουλιου να παιρνει μετρα υπερ των εργατων. Ο καθενας ομως πλεον σημερα μπορει να δει το ποσο μεγαλο ψεμα ειναι αυτο.
Απλα προβαλουν τις κατακτησεις εργατων στα ευρωπαικα κρατη τις δεκαετιες, 50-60-70. Δεν βλεπουν ομως οτι αυτες εγιναν κατω απο μαζικους αιματηρους αγωνες, κατω απο το φοβο της Σοβιετικης ενωσης και των κατακτησεων των εργαζομενων εκει, κατω απο αλλες συνθηκες οπου υπηρχαν ακομα εκτεταμενες αποικιες που μερος της κλεμενης υπεραξιας των εκει εργατων πηγαινε για την εξαγορα εκτεταμενων τμηματων εργαζομενων στα ιμπεριαλιστικα κρατη, οτι ο καπιταλισμος τοτε προερχόταν ν απο εναν παγκοσμιο πολεμο οπου ειχε ισωπεδωσει την ευρωπη και καταστρεψει παραγωγικες δυναμεις και κεφαλαιο εκτεταμενα αρα η αναπτυξη που ακολουθησε ηταν τεραστια. Καμια σχεση αυτα τα δεδομενα με το σημερα δηλαδη...

Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 11:20 π.μ.

Το ΚΚΕ λεει οτι με σκληρους ταξικους αγωνες, που περα απο το οικονομικο πλαισιο διεκδικησης αιτηματων στο σημερα θα πολιτικοποιουνται ωστε να διεκδικηθει απο την εργατικη ταξη η ιδια η εξουσια, μπορει και σημερα ο εργαζομενος να κερδισει μετρα ανακουφισης. Αλλα η λυση βρισκεται μονο στην εργατικη εξουσια, στο σοσιαλισμο. Και ασφαλως στα πλαισια του κυβερνητισμου ουτε αυτη η ανακουφιση δια της αναθεσης δεν μπορει να υπαρξει εν μεσω κρισης. Η κυβερνηση ειναι παντα οργανο της ταξης που εχει την εξουσια, βγαινει απο αστικες εκλογες που ειναι θεσμος της αστικης ταξης και απολυτα ελεγχομενος απο αυτην. Αν μπορουσε εκλογικα να απειληθει η αστικη εξουσια ή τα αστικα συμφεροντα τοτεβαυτες οι εκλογες δεν θα γινοντουσαν. Οι αστοι δεν ειναι ηλιθιοι. Μαλλον καποιοι "αριστεροι" ή ειναι ηλιθιοι ή συνειδητοι τσατσοι των καπιταλιστων.

Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 12:43 μ.μ.

Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρούν πως στο πλαίσιο ενός ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ μεταβατικού προγράμματος (απο τον καπιταλισμό προς την εργατική εξουσία/δημοκρατία) που έχει κάθε συμφέρον να το υλοποιήσει ο δημοκρατικά οργανωμένος λαός (ενδεχομένως μαζί με μια κυβέρνηση του μετώπου, εάν προκύψουν τέτιες συνθήκες), έχει νόημα να μιλάμε για εθνικοποίηση των τραπεζών (υπο εργατικό και κοινωνικό έλεγχο).

Με σκληρούς, ενωτικούς και δημοκρατικά οργανωμένους αγώνες μπορούμε ως εργατική τάξη και λαός, να αποσπάσουμε αφενός νίκες στιο σήμερα κα ιαφετέρου να συγκροτήσουμε το μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, σε ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ κατεύθυνση!

ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 12:48 μ.μ.

Συμφωνώ με όσα λέει το ΚΚΕ. Αλλά χρειάζεται κανείς να επισημάνει ότι ο Π. Παπακωνσταντίνου πριν το ΝΑΡ ήταν στέλεχος του, όπως εκατοντάδες άλλοι, π.χ. ο Τσιόδρας του Ποταμιού, ο Τσίμας του ΣΚΑΙ, ο Τσίπρας, ο Λοβέρδος, ο Καζάκης, ο Λαφαζάνης, ο Ανδρουλάκης, η Δαμανάκη, ο Δραγασάκης, ο Στουρνάρας, ο Κύρτσος κλπ. Στις γραμμές ανδρώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν πολιτικά. Αν λοιπόν το που ξεπέφτει κανείς σχετίζεται με την πολιτική του αφετηρία, τότε το ΚΚΕ πρέπει να απολογηθεί για σημαντικότατο τμήμα της αφρόκρεμας του πολιτικού συστήματος που μας έχει καταντήσει στο σημείο που βρισκόμαστε...

Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 1:59 μ.μ.

10.22 Δεν υπάρχει παρεξήγηση γιατί τα έχεις χαμένα. Τα αιτήματα που βάζει το ΠΑΜΕ δεν απευθύνονται σε καμμία κυβέρνηση μέσα στον Καπιταλισμό. Ειναι αιτήματα Κρίκοι που θα ωριμάζουνε τις Συνειδήσεις για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των Μέσων παραγωγής.

11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 3:15 μ.μ.

Πολυ σωστα τα λεει το ΚΚΕ.10.22 Αλλο ταξικοι αγωνες που μπορει να φερουν κατακτησεις,και αλλο μπουρδες περι αριστερης κυβερνησεις εντος ΕΕ με εθνικοποιησεις τραπεζων και αλλα φουμαρα......

Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 3:27 μ.μ.

Ουτε τον ιμπεριαλισμό του λενιν δεν εχει διαβασει ο πρωην αφισοκολητης και νυν γγ του γραφειοκρατικου μορφωματος του περισσου κουτσουμπας. Ο ανθρωπος βγαζει σπυρακια οταν η συζητηση φτανει στους "κλασικους" γτ εχει μαυρα μεσανυχτα. Το θεωρητικό του εργο εινια ανυπαρκτο. Θελουν να κανουν και κοινωνικοποιηση των μεζων παραγωγής - τρομαρα τους τα τσιρακια του μπομπολα και της εμπορου οπλων όλγας τρεμης.

Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 3:35 μ.μ.

ΓΓ δεν σε γνωρίζω αλλά έχεις γράψει και καλά πράγματα εδώ μέσα. Σταμάτα λοιπόν να υπερασπίζεσαι αυτό το φασιστικό μόρφωμα που αυτοβαφτίζεται ΚΚΕ που δήθεν υπερασπίζεται τη λαϊκή εξουσία και μέσα στο κόμμα εφαρμόζει τη δικτατορία της Κεντρικής Επιτροπής και στις συνελεύσεις των εργαζόμενων οι τραμπούκοι του δεν αφήνουν άνθρωπο να αρθρώσει λόγο πέραν της γραμμής του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Ας κάνουν πρώτα λαϊκή εξουσία μέσα στο κόμμα άμα είναι μάγκες και μετά να παραδίδουν μαθήματα επαναστατικότητας σε όποιον πάει να βοηθήσει το λαό εδώ και τώρα.

Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 3:46 μ.μ.

Τωρα που μας εχουν ζαλισει τα παπαγαλακια των media για τις προσπαθειες παταξης της φοροδιαφυγής και την δυνατοτητα ελεγχου ολων των καταθεσεων σε βαθος δεκαετιας ελπιζουμε να ερευνησουν και την κινηση των λογαριασμων του κκε αε και των μεγαλοστεχων του. Να δουμε ποσα εκατομμυρια "κουπονια" πουλησε το κομμα.

Ανώνυμος
11 Σεπτεμβρίου 2015 στις 4:42 μ.μ.

"Κάτι τέτοια ακούνε οι κεφαλαιοκράτες, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες" !!!!
Για πολλα θαυμαστικά η αναλυση και η ταξινομηση των αστων σε:
1. κεφαλαιοκρατες
2. βιομηχανους
3. τραπεζιτες
οΧι αλλες μαρξιστικές σαλτσες ρε γραφειοκρατες. Πιο καλα τα καταφερνετε σε φρασεις του τυπου "σκιζετε τα ρουχα σας" κλπ.
Μονο για τα καφενεια ειστε

Ανώνυμος
12 Σεπτεμβρίου 2015 στις 12:20 μ.μ.

Ο @10:22 δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να κατανοήσει ένα απλό κείμενο που διάβασε και μπερδεύει την κυβέρνησης διαχείρισης του καπιταλισμού με την ταξική πάλη (απεργίες κλπ). Παρόλα αυτά σχολιάζει.
Ο @12:48 κατηγορεί το κκε και του ζητά να απολογηθεί για τη δράση ΠΡΩΗΝ μελών του μετά την αποχώρησή τους.
Ο @3:27 κατηγορεί τον κουτσούμπα ως πολιτικά αστοιχείωτο και το κκε "τσιράκια του μπόμπολα".
Ο @ 3:35 αποκαλεί το κκε "φασιστικό μόρφωμα".
Ο @ 3:46 ζητά να ελεγχθούν τα οικονομικά του κκε (αε) και να ανοίξουν οι λογαριασμοί του.
Ο @ 4:42 δεν θέλει άλλες "μαρξιστικές σάλτσες" από "γραφειοκράτες".

Προς ΒΚ: Θα πρέπει να σας απασχολήσει σοβαρά το γεγονός ότι σχολιάζουν συστηματικά πολιτικά αστοιχείωτοι, φασίστες ή/και ασφαλίτες. Η εχθρότητα κάποιων αναγνωστών σας απέναντι στην υπόθεση του σοσιαλισμού είναι τρομακτική και όχι απλά ανησυχητική.

13:31

Ανώνυμος
12 Σεπτεμβρίου 2015 στις 1:56 μ.μ.

12.43 Ελα στην Λαική Συμμαχία να παλέψουμε για την Ανατροπή του Καπιταλισμού Συναγωνιστή. Τα Πολιτικά Μέτωπα είναι για να έχουμε Καπιταλισμό για πάντα.

Ανώνυμος
13 Σεπτεμβρίου 2015 στις 1:24 μ.μ.

Κομματικα παρασημα στο ρουφιανιλικι πρεπει να εχει ο 12:20. Μεγάλη σχολή το "κομμα"

Ανώνυμος
13 Σεπτεμβρίου 2015 στις 5:38 μ.μ.

@11 Σεπτεμβρίου 2015 - 12:48 μ.μ
Το μόνο που έχει να κάνει σ' αυτήν την περίπτωση το ΚΚΕ είναι να υπερηφανεύεται ότι τέτοια ατομα ΤΑ ΞΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ. Ακριβώς γιατί δε χώραγαν στις γραμμές του. Απο κει και πέρα πέρασαν στις γραμμές του εχθρού και σ' άλλα κόμματα, γίναν τα ανδρείκελα που είναι και ακολουθούν τις επιταγές της αστικής άρχουσας τάξης ενάντια στο λαό. Με το αζημείωτο βέβαια.

Ανώνυμος
13 Σεπτεμβρίου 2015 στις 7:56 μ.μ.

1.59 εγραψες στον 10.22: Τα αιτήματα που βάζει το ΠΑΜΕ δεν απευθύνονται σε καμμία κυβέρνηση μέσα στον Καπιταλισμό. Ειναι αιτήματα Κρίκοι που θα ωριμάζουνε τις Συνειδήσεις για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των Μέσων παραγωγής.
αυτες τις πολιτικες ανοησιες του κκε ποτε θα τις κοψετε;
α. με καλει το κκε για απεργια και πορειουλα ομονοια -συνταγμα (η οποια κοστιζει) με σκοπο να ωριμασουν οι συνειδησεις των εργατων; γιατι δεν με καλει απογευμα το οποιο ειναι και τζαμπα;
β.απο το 2009 ποια πολιτικη του κκε πετυχε κατι υπερ των εργαζομενων; τιποτα
γ.οι σχολικοι φυλακες-καθαριστριες επανηλθαν στη δουλεια τους με αποφαση αριστερης κυβερνησης και οχι με την πολιτικη του κκε στη δευτερα παρουσια
δ. επαναστατες της πλακας κκεδες γιατι δεν καλειτε 1.500.000 ανεργους για καταληψεις ολων των επιχειρησεων του ιδιωτικου τομεα; μεσα παραγωγης στα χερια των εργατων δε λετε; πες το κοτες. ή και αυτο στη 2α παρουσια;
ουστ γραφειοκρατες επαγγελματιες του περισσου

17 Σεπτεμβρίου 2015 στις 5:46 μ.μ.

Απο αναλυσεις σκιζει το κομμα . Απο ουσιαστικη εμπλοκει στα τεκταινομενα ...κουβεντα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger