Home » , » Πορτογαλία: Πανευρωπαϊκή απάτη η «νίκη της δεξιάς»!

Πορτογαλία: Πανευρωπαϊκή απάτη η «νίκη της δεξιάς»!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 | 1:43 π.μ.

Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – «Επίκαιρα»

Το Βήμα πανηγύριζε την Κυριακή: «Η Πορτογαλία είναι το νέο golden boy του γερμανικού κατεστημένου» έγραφε θριαμβευτικά, αρχίζοντας την ανταπόκρισή του από το Βερολίνο. «Η νίκη του συντηρητικού πρωθυπουργού, Πέδρο Πόσους Κουέλιου, στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής γιορτάζεται στο Βερολίνο και σαν νίκη της Άνγκελα Μέρκελ - ως επιβεβαίωση της πολιτικής της λιτότητας» ήταν η δεύτερη φράση της ανταπόκρισης. «Αυτό πρέπει να γίνει πρότυπο και για την Ελλάδα», δήλωνε στον ανταποκριτή του Βήματος γερμανική κυβερνητική πηγή.

«Πάρτε μαθήματα από την Πορτογαλία» ήταν ο τίτλος της σχετικής ανάλυσης της ελληνικής εφημερίδας. «Αυτός ο υποδειγματικός μαθητής αξίζει τον σεβασμό μας» έγραψε και η γερμανική ακροδεξιά εφημερίδα Die Welt, αναφερόμενη στον δεξιό Πορτογάλο πρωθυπουργό.

«Αντί να βρίζει ακατάσχετα τους δανειστές, Γερμανούς και μη, όπως παλαιότερα ο Αλέξης Ταίπρας, ο Κουέλιου έβαλε μαχαίρι στις κοινωνικές παροχές και έλυσε αθόρυβα το οικονομικό πρόβλημα της χώρας του» πανηγύριζε το Βήμα. «Η επιτυχία του Κουέλιου δείχνει ότι μια οικονομία μπορεί να ξεφύγει από τη θηλιά της κρίσης, εάν εφαρμόσει με συνέπεια το πρόγραμμα βοήθειας» δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή.

Σαρωτική ήττα

Για ποια ακριβώς «επιτυχία» της πορτογαλικής Δεξιάς μιλούν οι Γερμανοί; Τα δεξιά κόμματα PSD/CDS είχαν πάρει στις βουλευτικές εκλογές του 2011 ποσοστό 50,37% και τώρα πήραν 38,34%, χάνοντας... 12 εκατοστιαίες μονάδες! Ακόμη και ο Σαμαράς, όταν σαρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουάριου με 8,5 μονάδες διαφορά, έχασε μόνο 2,5 μονάδες και όχι 12! Έτσι είναι οι «επιτυχίες»;

Η πορτογαλική Δεξιά έχασε, μάλιστα, και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είχε στο κοινοβούλιο, όπου οποίος έχει 116 βουλευτές κατέχει την πλειοψηφία, αφού η πορτογαλική Βουλή έχει 230 έδρες. Από τις 129 έδρες -δηλαδή άνετη πλειοψηφία- που είχε η Δεξιά μετά τις εκλογές του 2011 τώρα πήρε μόνο 104! Όσες, δηλαδή, της περίσσευαν πριν, τόσες της λείπουν τώρα. Και δεν είναι μόνο αυτό.    Δεν έχει επιπροσθέτως κανένα σύμμαχο για να σχηματίσει κυβέρνηση της Δεξιάς: Μοναδικής της ελπίδα ήταν δηλαδή μήπως … τυλίξει αυτούς τους πανάθλιους Πορτογάλους σοσιαλιστές, γνωστά «ευρωλαμόγια» και γερμανόδουλους, αλλιώς χάνει και την εξουσία μετά την, κατά τους Γερμανούς, «επιτυχία» της!

Φυσικά και βγήκε πρώτη η Δεξιά στην Πορτογαλία, αφού οι σοσιαλιστές είναι αυτοί που έβαλαν τη χώρα στο επαίσχυντο καθεστώς του Μνημονίου. Σιγά μην έβγαζαν πρώτους τους σοσιαλιστές οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι! Εδώ ο Ζοζέ Σόκρατες, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός που έβαλε την Πορτογαλία στο μνημονιακό καθεστώς, ήταν επί μήνες στη φυλακή για απάτες προσωπικού πλουτισμού και τώρα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, με την ελπίδα της δεξιάς κυβέρνησης μήπως «καλοπιάσει» τα λαμόγια τους σοσιαλιστές και υποστηρίξουν τον δεξιό πρωθυπουργό!
Συντριπτικών διαστάσεων είναι η ήττα της Δεξιάς στην Πορτογαλία και πρωτοφανής είναι η πανευρωπαϊκή επιχείρηση -γερμανόπνευστή, φυσικά- παρουσίασης της δεξιάς πανωλεθρίας ως δήθεν νίκης της Δεξιάς και της λιτότητας.

Η πανωλεθρία ως... επιτυχία!

Το 2011 η πορτογαλική Δεξιά είχε σαρώσει τους σοσιαλιστές με 22,5 (!) μονάδες διαφορά - 50,37% έναντι 28,05% και 129 έδρες έναντι 73, διαφορά... 56 έδρες! Οι 22,5 μονάδες διαφορά έγιναν μόνο... 6 (!) μονάδες στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου - 38,34% έναντι 32,38%. Η διαφορά των δύο κομμάτων μειώθηκε, δηλαδή, κατά 16,5 εκατοστιαίες μονάδες. Όσον αφορά δε στις έδρες, η διαφορά τους από τις 56 συρρικνώθηκε στις 19, καθώς η Δεξιά πήρε 104 και οι σοσιαλιστές 85.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι μόνο ηλίθιους θεωρούν όλους τους άλλους Ευρωπαίους οι Γερμανοί όταν παρουσιάζουν αυτή την πανωλεθρία της πορτογαλικής Δεξιάς ως δήθεν «νίκη».

Φυσικά, υπολόγιζαν ότι οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές θα πήγαιναν με τη Δεξιά. Έπεσαν όμως έξω. Πληθώρα στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξεγέρθηκε και άρχισε να απαιτεί δημοσίως με δηλώσεις τη συγκρότηση κυβέρνησης σοσιαλιστών με τη στήριξη των δύο αριστερών συνασπισμών: του Μπλοκ της Αριστεράς, που διπλασίασε το ποσοστό του και πήρε 10,22% από 5,19% που είχε πάρει το 2011, και του συνασπισμού κομμουνιστών - οικολόγων, που απέσπασε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 8,27%, αυξάνοντας οριακά τη δύναμή του από το 7,94% του 2011.

Η ουσία είναι ότι προστιθέμενες οι 85 έδρες των σοσιαλιστών στις 19 του Μπλοκ της Αριστεράς και τις 17 των κομμουνιστών και οικολόγων μας δίνουν άθροισμα 121 - δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, όπου υπενθυμίζουμε ότι η πλειοψηφία είναι 116, αφού έχει 230 έδρες συνολικά!

Όσο και να ήθελε ο Αντόνιου Κόστα, ο ηγέτης των σοσιαλιστών, να πάει με τους δεξιούς, αυτό έγινε πολύ δύσκολο από τη στιγμή που τα δύο αριστερά κόμματα δήλωσαν δημοσίως ότι προτιμούν να στηρίξουν κεντροαριστερή κυβέρνηση για να μπει φρένο στην πολιτική της λιτότητας. Κάποιοι, μάλιστα, ζήτησαν την παραίτηση του Αντόνιου Κόστα από την ηγεσία του κόμματος, αναγκάζοντάς τον να συγκαλέσει συνέδριο, όπου θα εξεταστούν «τα αίτια της ήττας» των σοσιαλιστών.

Αριστερά κατά της λιτότητας

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με την Καταρίνα Μαρτίνε, τη συντονίστρια του πορτογαλικού Μπλοκ της Αριστερός. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τη συνεχάρη «για τη μεγάλη εκλογική επιτυχία του κόμματός της, δείγμα της ισχυροποίησης των αριστερών κομμάτων αλλά και του μετώπου κατά της λιτότητας στην Ευρώπη». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πανηγυρίζοντας την άνοδο του Μπλοκ της Αριστερός, υπογραμμίζει ότι «ένα ακόμη πειραματόζωο της λιτότητας [σ.σ: η Πορτογαλία] υψώνει το ανάστημά του» και «δυναμώνει την αντίσταση των λαών του Νότου της Ευρώπης ενάντια στα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα της ευρωπαϊκής Δεξιάς».

Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το πορτογαλικό Μπλοκ της Αριστερός δεν είναι και τόσο θερμές, παρά τις πολιτικές φιλοφρονήσεις. Αλήθεια είναι επίσης ότι η πορτογαλική Δεξιά προσπάθησε πάρα πολύ να αξιοποιήσει εναντίον του Μπλοκ της Αριστερός την πολιτική «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα και το πέρασμά του στο μνημονιακό στρατόπεδο, χωρίς όμως επιτυχία.

«Απειροελάχιστη επιρροή»

«Οι αντίπαλοί μας, μάς έλεγαν: "Κοιτάξτε τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της λιτότητας"», δήλωσε σε συνέντευξή της η Καταρίνα Πρίνσιπε, στέλεχος του πορτογαλικού Μπλοκ της Αριστερός. «Φοβόμασταν ότι η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αρνητική για μας, αλλά τελικά ήταν απειροελάχιστη. Καταφέραμε να αντιστρέφουμε την ευθύνη για το τι συνέβη στην Ελλάδα. Το Μπλοκ κατόρθωσε να μεταφέρει τη συζήτηση στις πολιτικές ευθύνες της ευρωπαϊκής ελίτ, ενώ την ίδια στιγμή δυνάμωνε το Μπλοκ της Αριστερός την κριτική προς την ΕΕ και το ευρώ» υπογράμμισε η ίδια και συνέχισε ακάθεκτη:

«Για πρώτη φορά είπαμε ότι αν χρειαστεί να φύγουμε από την Ευρωζώνη προκειμένου να σταματήσουμε τη λιτότητα και να ανακτήσουμε την κυριαρχία μας, θα το κάνουμε! Δεν είναι μικρό βήμα, όταν καταγγέλλεις τους δημοκρατικούς περιορισμούς της ΕΕ και δηλώνεις σαφώς ότι δεν θα κάνουμε άλλες θυσίες για το ευρώ, να καταφέρνεις να αυξήσεις στο διπλάσιο το εκλογικό σου ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ένας σημαντικός πολιτικός χώρος για μια Αριστερά διεθνιστική και ταυτόχρονα κριτική ως προς την Ευρωζώνη και την ΕΕ».

Διεύρυνση του ρήγματος

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, διαγραφόταν ως σχεδόν σίγουρος ο σχηματισμός κεντροαριστερής κυβέρνησης στην Πορτογαλία. Είχε αποτύχει παταγωδώς η δεύτερη συνάντηση των ηγετών της Δεξιάς και των σοσιαλιστών την Τρίτη το βράδυ. Αντιθέτως, οι συνομιλίες σοσιαλιστών - Αριστερός διεξάγονταν σε εποικοδομητικό κλίμα.

Έχουμε τα χειρότερα προαισθήματα για το πώς θα κυβερνήσουν οι σοσιαλιστές στην Πορτογαλία. Δεν ποντάρουμε τίποτα σε δαύτους. Δεν αγνοούμε όμως ότι το αποτέλεσμα των πορτογαλικών εκλογών υπήρξε πλήγμα για τη γερμανική πολιτική. Αν, μάλιστα, σχηματιστεί κυβέρνηση των σοσιαλιστών με την υποστήριξη της Αριστερός και όχι της Δεξιάς, το ρήγμα στη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη θα διευρυνθεί κατάτι.  Είναι κι αυτό κάτι. Είναι μια συνεισφορά του πιο βασανισμένου λαού της Δυτικής Ευρώπης -και του φτωχότερου μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία- στις κυοφορούμενες αλλαγές. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger