Home » , » Το δράμα των προσφύγων και η αλληλεγγύη απ' τους κατοίκους της Λέσβου (2 Βίντεο)

Το δράμα των προσφύγων και η αλληλεγγύη απ' τους κατοίκους της Λέσβου (2 Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 | 8:10 μ.μ.

Η Λέσβος είναι από τα νησιά μας που έχει δεχθεί τεράστιες μάζες προσφύγων από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Αυτό το γεγονός έχει διαμορφώσει μια κουλτούρα και μια αντίληψη στους κατοίκους του νησιού που μεταφράζεται σε αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους πρόσφυγες που καταφτάνουν κατά χιλιάδες τον τελευταίο καιρό στο νησί.
 Όπως λέει και η γιαγιούλα –στο βίντεο που παραθέτουμε- από την Σκαμνιά της Λέσβου «Ηταν απ’ την Μικρά Ασία οι γονείς μας και ξέρουμε τον πόνο» της προσφυγιάς.

Η φωτογραφία, λοιπόν, την οποία τράβηξε ο Λευτέρης Πάρτσαλης και κάνει τον γύρο του διαδικτύου συμπυκνώνει τα αισθήματα των κατοίκων του ακριτικού νησιού, για τα θύματα του ιμπεριαλισμού και καπιταλισμού που φτάνουν στον τόπο τους.

Στο πρόσωπο των τριών γιαγιάδων της Λέσβου, που αγκαλιάζουν με στοργή το προσφυγόπουλο από την Συρία, βλέπουμε την στοργή και αλληλεγγύη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου, απέναντι στους μετανάστες – πρόσφυγες που πολλές φορές στην προσπάθεια τους να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, χάνουν την ζωή τους.

Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει και ο φωτορεπόρτερ που έκανε σχετικό ρεπορτάζ και αποτύπωσε την εικόνα που κάνει τον γύρο του Ιντερνέτ  και στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει απόλυτα η ρήση: «Μια εικόνα χίλιες λέξεις»

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger