Home » , » Να τερματιστεί ΤΩΡΑ η ποινικοποίηση των αλληλέγγυων στους πρόσφυγες

Να τερματιστεί ΤΩΡΑ η ποινικοποίηση των αλληλέγγυων στους πρόσφυγες

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 | 12:33 π.μ.

Περνώντας ο καιρός όλα μαθαίνουμε να τα περιμένουμε από την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στεκόμαστε ωστόσο σοκαρισμένοι/ες μπροστά στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, πολιτική που μοιάζει όλο και περισσότερο με την πολιτική των προκατόχων της και την αντίστοιχη των ευρωπαίων συνεργατών της.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε η υλοποίηση της προαναγγελθείσας αναβάθμισης των λιμενοαστυνόμων της Frontex, όπου έχουν πλέον το δικαίωμα να ελέγχουν έλληνες και αλλοδαπούς μεμονωμένους πολίτες ή μέλη κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που προσφέρουν υποστήριξη σε πρόσφυγες είτε στη διαδικασία διάσωσής είτε σε αυτήν της υποδοχής και αλληλεγγύης (κοινωνικές κουζίνες, διανομή ρούχων) με την άφιξη των ανθρώπων στα νησιά. Στη Χίο, δικάζεται για κατασκοπία ισπανός αλληλέγγυος που φωτογραφίζει σκάφος της Frontex. Στη Μυτιλήνη, αλληλέγγυοι μέλη ΜΚΟ από Δανία και Ισπανία, που ρυμούλκησαν σκάφος προς τις ακτές της Λέσβου για διάσωση διώκονται με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βοήθεια σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών.

Οι κατηγορίες είναι προσχηματικές και όχι ουσίας, καθώς ας μη γελιόμαστε αν υπήρχε οργανωμένη, επαρκής, αποφασισμένη και αποτελεσματική κρατική υποδοχή προσφύγων και μεταναστών θα εξέλιπαν τα φαινόμενα κατάχρησης και εκμετάλλευσης από τα οποία –εκτός από την «ασφάλεια» των συνόρων- υποτίθεται πως έρχονται να προφυλάξουν οι νέες μορφές αστυνόμευσης και καταστολής που τόσο αιφνιδιαστικά και άμεσα δρομολόγησε το Υπουργείο Μετανάστευσης. Το να λειτουργεί το κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη σε απαράδεκτες συνθήκες, το να λειτουργούν με την κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται αριστερή Κέντρα Κράτησης, Αμυγδαλέζες και HotSpotsκαι να διώκονται οι αλληλέγγυοι στα νησιά αποτελεί κατασταλτική και ρατσιστική πολιτική.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαχειριστεί το καυτό ευρωπαϊκό ζήτημα της σκλήρυνσης και επέκτασης των συνόρων για να αποτραπεί η με κάθε τρόπο φυγή των «εκεί» πληθυσμών από τον τρόμο και την εξαθλίωση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των ντόπιων δικτατοριών, της φασιστικής τρομοκρατίας τύπου ISISκαι των γεωστρατηγικών παιχνιδιών των ισχυρών. Το γεγονός ότι η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρα υπό σιδηρούν έλεγχο και έχει απωλέσει το αυτεξούσιο της, δένει χειροπόδαρα την κυβέρνηση στην υπαναχώρηση θεμελιωδών προεκλογικών θέσεών της και για το προσφυγικό και της αναθέτει ξανά τη βρόμικη δουλειά ξεκαθαρίσματος προσφύγων και μεταναστών και απέλασης του μεγάλου όγκου των ικετών. Με τη σειρά της η Ελλάδα προσπαθεί να σπρώξει την πίεση της αναχαίτισης, στην Τουρκία.

Η στριμωγμένη κυβέρνηση προσπαθεί να στριμώξει την αλληλεγγύη: Τα βάζει με τους αλληλέγγυους και σκαρφίζεται γελοία διαπιστευτήρια εγκυρότητας για το ποιοι δικαιούνται να υπερασπίζονται τους πρόσφυγες. Ας θυμηθεί, ότι είναι χάρη στην πρωτοφανή και αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη που επιδεικνύει τόσο ο μαστιζόμενος από την κρίση ντόπιος πληθυσμός όσο και οι έλληνες και ευρωπαίοι αλληλέγγυοι, που διατηρείται ακόμα μια κάποια κοινωνική συνοχή στα νησιά. Τους χρωστάει, δεν της χρωστούν! Απαιτούμε:

Να τερματιστούν άμεσα οι διώξεις των αλληλέγγυων.

Να φύγει η Frontex.

Να πέσει ο φράχτης του Έβρου και να εξασφαλιστούν ασφαλή περάσματα για όλους και όλες.

Να δημιουργηθούν ανοιχτές και αξιοπρεπείς δομές φιλοξενείας.

Να δοθεί πολιτικό άσυλο σε όσους έχουν αίτημα.

Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και οι μετανάστριες.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα


15/1/2016
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger