Home » , » 75 χρόνια από την νύχτα που κατέβηκε η σβάστικα

75 χρόνια από την νύχτα που κατέβηκε η σβάστικα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 | 1:18 π.μ.

Συμπληρώνονται 75 χρόνια από τότε που δυο «ανεπιθύμητοι ήρωες» για το ελληνικό αστικό κράτος ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας κατέβαζαν από την Ακρόπολη τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Ήταν μια ενέργεια που αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων και των υπόλοιπων σκλαβωμένων από τις δυνάμεις του άξονα λαών της Ευρώπης.

Η ανταμοιβή τους από το μετεμφυλιακό κράτος ήταν φυλακές και εξορίες, όπως και οι υπόλοιποι αγωνιστές της Εθνικής μας αντίστασης. Όπως μας λέει o Μανώλης Γλέζος "γιόρτασε 13 φορές τα Χριστούγεννα στη φυλακή. Μερικά ως μελλοθάνατος"ενώ για τον Λάκη Σάντα, αυτόν τον αφοσιωμένο κομμουνιστή, μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα που του έχουμε κάνει.


Ο Μ. Γλέζος, παρ' όλα τα 94 χρόνια του  εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστάρης σε κάθε λαϊκό αγώνα. Για χρόνια παλεύει ώστε η χώρα μας να πάρει τις Γερμανικές αποζημιώσεις -κάτι που έχουν "ξεχάσει" όλες οι αστικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ-, για τα εγκλήματα που διέπραξε το κράτος της Μέρκελ, καθώς επίσης δίνει και το "παρών" σε κάθε εργατική κινητοποίηση.

Στην σημερινή βάρβαρη ταξική μνημονική εποχή, δεν διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους: "Τέτοια ντροπή για τον ελληνικό λαό δεν την περίμενα να δω στην ζωή μου. Μέχρι που έλεγα καλύτερα να με έβρισκε ένα βόλι να πήγαινα ... να χανόμουνα είτε στην κατοχή .. είτε μετά .. παρά να δω αυτή την κατάντια" τόνιζε σε δηλώσεις του, εκτιμώντας παράλληλα ότι "οι Γερμανοί μας εκδικούνται για την αντιφασιστική αντίσταση μας"
 
Επίσης, ο Μ. Γλέζος έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική προσωπικά στον Α. Τσίπρα και στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που κρατάνε στις διαπραγματεύσεις με τους λεγόμενους "εταίρους".
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger