Home » , » Η εκτέλεση του «διαβολογιατρού» Βαρδινογιάννη από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Π.Λ.Α.)

Η εκτέλεση του «διαβολογιατρού» Βαρδινογιάννη από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Π.Λ.Α.)

Από giorgis , Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 | 12:22 π.μ.

Του Γ. Γ.

Παραθέτουμε ένα κεφάλαιο από το καταπληκτικό βιβλίο του Ιάσονα Χανδρινού «Το τιμωρό χέρι του λαού. Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942 – 1944».
Αφορά την εκτέλεση από την  Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Π.Λ.Α.), στις  22/9/1944, του συνεργάτη των Γερμανών Ιωσήφ (Σήφη) Βαρδινογιάννη, ο οποίος ήταν γνωστός και σαν «διαβολογιατρός».

Εισαγωγικά να προσθέσουμε ότι πρόκειται για γόνο της πανίσχυρης μέχρι σήμερα  οικογένειας Βαρδινογιάννη, μιας και ο γιατρός Ιωσήφ Π. Βαρδινογιάννης ήταν αδελφός του Ιωάννη Π. Βαρδινογιάννη, πατέρα του Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Επίσης να αναφέρουμε ότι στην αρχική φωτογραφία βλέπουμε την εφημερίδα «Κατηγορώ» που εξέδιδε η Κομμουνιστική Οργάνωση Αθήνας και, αν δεν κάνουμε λάθος, παρόμοιο έντυπο δεν κυκλοφόρησε σε καμιά από τις σκλαβωμένες από τις δυνάμεις του άξονα Ευρωπαϊκές χώρες. Μια εφημερίδα δηλαδή που να καταγγέλλει επώνυμα όσους συνεργαζόταν με τις δυνάμεις κατοχής και ουσιαστικά να λειτουργεί  σαν «λίστα προδιαγραφών». 

Στην συγκεκριμένη εφημερίδα και δυο μέρες πριν την εκτέλεση του «διαβολογιατρού» σε ένα άρθρο  κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ», διαβάζουμε ακριβώς όπως γράφεται:

• «Καταγγέλνουμε το γιατρό Βαρδινογιάννη αρχηγό του ΕΔΕΣ Πειραιά γιατί ενεργεί σαν Γερμανός κι όχι σαν Έλληνας. Αποδοκιμάζοντας ανοιχτά την Εθνική ενότητα δίνει εντολές στις Ασφάλειες του Πειραιά και στις δολοφονικές του ομάδες να συνεχίσουν την εξόντωση και τις δολοφονίες των λαϊκών αγωνιστών.
• » Ο Βαρδινογιάννης διακηρύσσει ανοιχτά πως εχθροί δεν είναι οι Γερμανοί παρά οι Κομμουνιστές, και ετοιμάζει καινούργιες σφαγές. Ο Οργανωτής των σφαγών της Κοκκινιάς και των συνοικιών του Πειραιά πρέπει να ξέρει πως η ώρα της τιμωρίας των Εθνοπροδοτών πλησιάζει».

Το κεφάλαιο από το ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger