Home » , » ΚΚΕ: Υποτίμηση των εργατικών αγώνων στη Γαλλία

ΚΚΕ: Υποτίμηση των εργατικών αγώνων στη Γαλλία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 | 2:41 π.μ.

Ούτε Brexit, ούτε Grexit από ΕΕ και ευρώ

Πηγή: Γιώργος Κρεασίδης – «Πριν»

Ενάντια στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τοποθετήθηκε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ την Τρίτη 7 Ιούνη. Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Π. Χαρίτου με τρόπο που θύμισε το περσινό άκυρο στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως το ΚΚΕ δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά της εξόδου από την ΕΕ γιατί «δεν εκφράζει μια πραγματική εναλλακτική πολιτική πρόταση, διαφορετική για τα συμφέροντα των εργαζομένων της Μεγάλης Βρετανίας». Λίγες μέρες νωρίτερα, σε εκδήλωση του ΚΚΕ που έγινε στο Λονδίνο στις 4/6, το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος, έκανε μια προσεκτική δήλωση και αναφερόμενος στις δυνάμεις του LEXIT, της αριστερής γραμμής για έξοδο από την ΕΕ είπε «χαιρετίζουμε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες στην Αγγλία και την Ιρλανδία και εκτιμούμε που ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας υποστηρίζει το ΟΧΙ στην ΕΕ». Δεν ξεκαθάρισε όμως αν και πως τοποθετείται το ίδιο το ΚΚΕ στο θέμα, για να ακολουθήσει τις επόμενες μέρες η δήλωση του Δ. Κουτσουμπά στην ΕΡΤ για το «ούτε ναι ούτε όχι».

Γίνεται φανερό ότι στο όνομα της στρατηγικής και μιας συνολικής ανατροπής το ΚΚΕ δε σηκώνει το γάντι της αντιπαράθεσης απέναντι στην ΕΕ και τη ζωτικής σημασίας συμμαχία, που προσφέρει η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή, για το κεφάλαιο. Το ΚΚΕ υποτιμά τη σημασία της αντιΕΕ πάλης για την απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου όπως εκφράζεται μέσα από τα μνημόνια, αλλά και μέσα από τις κατευθύνσεις-ντιρτεκτίβες, το ΕΣΠΑ και την κοινοτική νομοθεσία της ΕΕ.

Υποτιμά επίσης το γεγονός πως η σύγκρουση με την ΕΕ ανοίγει το δρόμο για μια πιο συνολική αντιπαράθεση με την άρχου σα τάξη, λόγω της στρατηγικής σημασίας που έχει για αυτήν η συμμετοχή στην ΕΕ. Από την οργάνωση των κοινωνικών συμμαχιών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την επιβολή πολιτικών επιλογών μέσω μνημονίων, συνθηκών και συμφωνιών σε επίπεδο ΕΕ, μέχρι την επίκληση του «ή ευρώ και ΕΕ ή χάος» όταν απονομιμοποιήθηκε η κυρίαρχη αντίληψη ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ είναι επιλογή ζωής για τον κόσμο του κεφα¬λαίου.

Με δυο λόγια, δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την επαναστατική ανατροπή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό σε σοσιαλιστική κατεύθυνση χωρίς το τέλος της σχέσης Ελλάδας και ΕΕ.
Το ΚΚΕ στο όνομα του συσχετισμού που δεν ευνοεί μια άμεση επαναστατική ρήξη αποποιείται την αντιΕΕ πάλη. Θυμίζει την τακτική του στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν παραμονές της συγκρότησης -με πρωτοβουλία του ΚΚΕ- του Συνασπισμού που μετεξελίχτηκε στο σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, αντικατέστησε το στόχο της αποδέσμευσης από την ΕΕ (τότε ΕΟΚ) με την πάλη ενάντια σας συνέπειες της ένταξης.

Σε αυτήν την επιλογή καταλήγει και μέσα από την υποτίμηση της δυνατότητας της λαϊκής πάλης να σφραγίζει ας εξελίξεις και να αλλάζει το πολιτικό κλίμα, τους συσχετισμούς και τις συνειδήσεις. Καθόλου τυχαία ο Δ. Κουτσούμπας σε συνέντευξη στον Ενικό του Ν. Χατζηνικολάου την περασμένη Δευτέρα, στην αναφορά του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας στη Γαλλία μείωσε την αξία τους λέγοντας χαρακτηριστικά πως προβλέπει ότι... θα ξεφουσκώσουν σαν αντίθετο, ούτε λίγο ούτε πολύ, του οργανωμένου κινήματος.

Ουσιαστικά επαναλαμβάνει τη στάση του ΚΚΕ την πρώτη περίοδο των μαζικών αγώνων κατά των μνημονίων. Αποδοκιμάζοντας τότε κάθε κινητοποίηση που κλόνισε πολιτικά τις μνημονιακές κυβερνήσεις, από την απεργία διάρκειας των καθηγητών μέχρι τις πλατείες, αντιπρότεινε «συμπεράσματα» και πολιτική υποστήριξη στο ΚΚΕ.

 Ουσιαστικά φώτισε σαν διέξοδο το πολιτικό επίπεδο αντί των αγώνων ανατροπής. Με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο συνέπεσε στο αίτημα των εκλογών μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, όταν μετά τις μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο 2° μνημόνιο, ακολούθησε η κάμψη του μαζικού κινήματος. Με αυτή τη στάση της αποδοκιμασίας των μαχητικών αγώνων και της κλιμάκωσής τους και την απολυτοποίηση της πολιτικής τοποθέτησης σαν λύση, συνέβαλλε αποφασιστικά στην κατοχύρωση του ΣΥΡΙΖΑ σαν δύναμη διεξόδου.

Αυτή τη γραμμή αναπαράγει ουσιαστικά με την άρνηση της αναμέτρησης, όπως με την πρόταση του για την απεργία-φάντασμα για το ασφαλιστικό και στις σημερινές συνθήκες κρίσης και αμφισβήτησης της ΕΕ, αλλά και φθοράς στην κοινωνική συνείδηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 15 σχόλια

19 Ιουνίου 2016 στις 8:34 π.μ.

Η ηγεσία του ΚΚΕ είναι η ιδανική εικόνα του "απροσάρμοστου γραφικού ακατανόητου κομμουνιστή" που ζει εκτός πραγματικότητας σε μια άλλη εποχή. Όλοι οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι ούτε παραγγελία να την είχαν κάνει. Πυροσβέστης κάθε λαϊκής αντίδρασης πρώτης ποιότητας.

19 Ιουνίου 2016 στις 8:37 π.μ.

Oσοι περιμενουν να ακουσουν η να διαβασουν τοποθετσεεις αυτου του κομματος
που ναχουν σχεση με ενα πραγματικο κΚ με επαναστατικες προλεταριακες ριζοσπαστικες θεσεις πανω σε οποιοδηποτε θεμα εθνικο η διεθνες εχουν τρανες
αυταπατες κι αυτο ειναι δειγμα οτι καποιοι δεν εχουν πειστει ακομη οτι το
κομμα αυτο παιρνοντας τον οπορτουνιστικο κατηφορο εδω και χρονια ρεπει ολο
ταχως σε δισβατα κι ακανθωδη μονοπατια που νομοτελειακα θα το οδηγησουν σε
μια συντριβη αργα η γρηγορα γιατι οι καιροι ειναι ``πονηροι,απαιτητικοι`` και`` βιαζονται``

19 Ιουνίου 2016 στις 9:57 π.μ.

Ό,τι του φανεί του κάθε καημένου!!!

19 Ιουνίου 2016 στις 10:27 π.μ.

Τι πίνει ο αρθρογράφος; Απεργία διάρκειας των καθηγητών πότε ακριβώς έγινε; Και μάλιστα ο αρθρογράφος θύμαται ότι "κλονισε" και την κυβέρνηση...

Κατά τα άλλα, το ότι ευθύνεται το ΚΚΕ για ο,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ 25 χρόνια μετά την αποχώρησή του από το Συνασπισμό και όχι όσοι χόρευαν τα χασαποσερβικα μαζί με τον Τσιπρα πέρσι το βράδυ του δημοψηφισματος στο σύνταγμα, με ξεπερνάει...

Το BREXIT για το λαό της Βρετανίας δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν εγγυάται αυτομάτως ευημερία των εργαζομένων. Γι' αυτό και υπέρ του Brexit τάσσονται κεφαλαιουχοι, φασίστες και λοιποί. Η αξιοποίηση του δημοψηφισματος από ριζοσπαστικες δυνάμεις για την ανάδειξη του χαρακτήρα της ΕΕ, έτσι ώστε ο λαός να θέσει τους όρους της αποχώρησης από την ΕΕ είναι αλλο πράγμα.

19 Ιουνίου 2016 στις 11:02 π.μ.

Τα ίδια και τα ίδια απο της ουρές της σοςιαλδημοκρατιας.
Γιατι δεν διάλεξε το ΚΚΕ το οχι ναι του Τσίπρα δηλαδή το Τρίτο μνημόνιο δηλαδή το ίδιο με το μνημόνιο ναι ναι του Γιούγκερ.
Γιατι κατέβασε δική του προταση στη Βουλη για πραγματικό ΟΧΙ που οι Λαφαζανιδες και οι Ζωές το κάνανε γαργαρα.

Τωρα τους σοσιαλδημοκράτες τους έπιασε ο πόνος γιατι το ΚΚΕ δεν ειναι με τον Μαρντοκ την Sun, τους Ναζι και τη μερίδα του κεφαλαίου που εχει όφελος απο την αποχώρηση της Μ Βρετανίας απο την ΕΕ.

Πολυ απλά Πασοκια γιατι το ΚΚΕ δεν ειναι σοσιαλδημοκρατια, δηλαδή πολιτικη απατεωνιά.

19 Ιουνίου 2016 στις 11:58 π.μ.

ΟΙ Θέσεις του ΚΚΕ είναι απόλυτα ξεκάθαρες. Εξοδο απο την Ε.Ε με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Σε διαφορετική περίπτωση εξυπηρετείς τμήματα τις Αστικής Τάξης με διαφορετικά συμφέροντα ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

19 Ιουνίου 2016 στις 12:22 μ.μ.

Όσο για τη Γαλλία τα μυαλά σας στα κάγκελα.
Το ΚΚΕ το ΠΑΜΕ συμμετέχουν και στηρίζουν ενεργά τις κινητοποιήσεις της CGT.
Αυτό που λεει το ΚΚΕ και ο Κουτσουμπας ειναι οτι δίχως ΚΚ στη Γαλλία οι αγώνες θα ξεφουσκώσουν.

Στην ιδανική των περιπτώσεων οι αγώνες θα γίνουν αρχή για τη δημιουργία του ΚΚΓ.

19 Ιουνίου 2016 στις 3:00 μ.μ.

θυμιζει εναν γραφικο τυπο των ιδιωτικων μμε σε εκπομπες για νεα "ταλεντα" ιασων τριανταφυλλιδης νομιζω βαθμολογουσαν οι αλλοι με οκτω, εννεα, εβαζε αυτος τεσσερα, πεντε. ας σηκωνονταν ομως ο ιδιος να τραγουδησει, να χορεψει μπαλετο, θα βλεπαμε τοτε.
η αναφορα στο πολιτικο κομμα του αρθρου της αναδημοσιευσης

19 Ιουνίου 2016 στις 5:17 μ.μ.


.... Στην ουσία αυτοί οι "αριστεροί" με την επιθεσή τους στις ταξικές δυνάμεις και στο ΚΚΕ ... επιδιώκουν να κρύψουν το γεγονός οτι στην πραγματικότητα οι ίδιοι βάζουν όρους και προυποθέσεις στο δικό τους grexit. Η βασική προυπόθεση που βάζουν (να ποιοί είναι οι υπόγειοι σκοποί τους) είναι η συνέχιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης αλλά μέσα απο την αναζήτηση και την συναλλαγή και με άλλους ισχυρούς ιμπεριαλιστές. "Αμοιβαία επωφελείς και ισότιμες συμμαχίες" το λένε ... ξεχνώντας πως οι καπιταλιστικές "συμμαχίες" δεν είναι τίποτα άλλο παρά φιδοφωλιές. Αυτοί οι "αριστεροί" επενδύουν τα "επαναστατικά" τους όνειρα ... σε κάποια ευφυή εκμετάλλευση των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που τάχα θα πετύχουν (με την μαγκιά τους σαν τον πρώην συντροφό τους, τον Τσίπρα) ... διαχειριζόμενοι επιδέξια το αστικό κράτος και την εξουσία του ... έχοντας δίπλα τους ένα αυθόρμητα οργανωμένο ρωμαλέο λαικό κίνημα, το οποίο θα διαθέτει την ισχύ να επιβάλει την θελησή του και τα συμφεροντά του ... στην ντόπια αστική εξουσία, στους νέους ιμπεριαλιστές "συμμάχους", αποκρούωντας ταυτόχρονα όλες τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές που θα οργανώσουν οι πρώην "σύμμαχοι" που θίγονται τα συμφεροντά τους ... ένα αριστερό αντιιμπεριαλιστικό λαικό κίνημα που παρά αυτή την τεράστια ισχύ που θα διαθέτει ... για κάποιο μυστήριο λόγο ενώ θα πετύχει όλα τα άλλα ... δεν θα θέλει να κατακτήσει την δική του εξουσία !!! Ενα κίνημα που ακόμα θα πιστεύει πως η δευτέρα παρουσία είναι πολύ μακριά. Έλεος. .......

19 Ιουνίου 2016 στις 7:35 μ.μ.

ΟΙ Θέσεις του ΚΚΕ είναι απόλυτα ξεκάθαρες. Εξοδο απο την Ε.Ε με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Σε διαφορετική περίπτωση εξυπηρετείς τμήματα τις Αστικής Τάξης με διαφορετικά συμφέροντα, μάλιστα, ε τότε γιατί το 1974 στο δημοψήφισμα για την βασιλεία δεν τήρησε την ίδια στάση? Μήπως ήταν λανθασμένη η στάση του κόμματος? ή μήπως μετά την κατάργηση της μοναρχίας ταυτόχρονα κοινωνικοποιήθηκαν τα μέσα παραγωγής?

19 Ιουνίου 2016 στις 9:48 μ.μ.

7.35 Επειδη κούτσαινε κάποτε πρέπει να κάνει το ίδιο και σήμερα...........1958 1974 χωρίς Κ.Ο ΧΑΙΡΕΤΩ.

19 Ιουνίου 2016 στις 10:15 μ.μ.

...εγκαλούν το ΚΚΕ ... οτι με τους όρους που βάζει (προφανώς τα άτομα μπερδεύουν τα αυτονόητα) εμποδίζει την απαγκίστρωση της χώρας και του λαού απο τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και επομένως κάνει δύσκολη ή ακατόρθωτη την οργάνωση ενός ισχυρού λαικού κινήματος !!! Αυτοί οι "αριστεροί" είναι προφανώς οι μύστες του αυθόρμητου λαικού κινήματος, που δεν χρειάζεται καμμία ταξική προετοιμασία και οργάνωση ... αρκεί κάποιοι να ανάψουν το φυτίλι και μαγικά θα εμφανιστεί μπροστά στα μάτια μας ένα αντιιμπεριαλιστικό κίνημα έτοιμο για όλα. Είναι οι εραστές του αυθόρμητου, του απαλλαγμένου απο τις κομματικές θηλιές ... που κατηγορούν τους κομμουνιστές οτι φοβίζουν και προγκάνε τον καημένο τον κοσμάκη με τις εργατικές εξουσίες, τις ανατροπές, τις επαναστάσεις και τις διχτατορίες του προλεταριάτου ... ενώ αυτοί διαθέτουν τον τρόπο να "κοροιδέψουν" την μάζα για να την παρασύρουν στην επανάσταση !!! Ετσι λένε, τον σοσιαλισμό έχουν στόχο και αυτοί. Τον σοσιαλισμό που θα πετύχει η μάζα ... χωρίς να έχει καταλάβει πως το έκανε !!! Αυτοί είναι τελικά οι επίκλητοι ψυχοθεραπευτές μιάς ψυχασθενικής και φοβικής με τις επαναστάσεις μάζας !!! Απο την μιά λοιπόν έχουμε τους κομμουνιστές που αγωνίζονται να πείσουν τον λαό να πάρει την τύχη στα χέρια του ... και απο την άλλη αυτούς τους "αριστερούς" που προσπαθούν με νύχια και με δόντια και με επιχειρήματα του κώλου, να αποκοιμίσουν έναν λαό στον καναπέ που φρόντισαν να τον έχουν ρίξει εδώ και χρόνια. Οι ίδιοι βέβαια "αριστεροί" καταπίνουν αμάσητη την κουβέντα για έξοδο απο το ΝΑΤΟ (το ΝΑΤΟ φαίνεται δεν τους εμποδίζει στα "επαναστατικά" σχεδιά τους) ... και οι περισσότεροι βέβαια απο αυτούς βολεύουν την λαική σωτηρία μέσα σε μιά έξοδο απο το euro αλλά παραμένοντας στην αγκαλιά της ΕΕ !!! (και δραχμή και μνημόνια !!!). Τώρα δε που είναι επίκαιρο το θέμα του brexit έχουν ξεσαλώσει αγγίζοντας ξανά τον "επαναστατικό οργασμό" όπως πέρσι το καλοκαίρι με το ΟΧΙ που τους το έκανε ΝΑΙ ο Τσίπρας το ίδιο βράδυ....

19 Ιουνίου 2016 στις 10:19 μ.μ.

Το ΚΚ Βρετανίας παρά την οπορτουνιστική του προιστορία ... στηρίζει το brexit ... όμως διατυπώνοντας την θέση του για πάλη προς ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης ενάντια στην ΕΕ ... διαχωρίζοντας την θέση του απο τις αστικές δυνάμεις που στηρίζουν το brexit, και ανοίγοντας μέτωπο ενάντια στους εργατικούς και στα Βρετανικά συνδικάτα. Πάλι καλά θα πεί κανείς. Μάλιστα έχουν οργανώσει ξεχωριστή και διακριτή εκστρατεία. Την καμπάνια για την Αριστερή Εξοδο απο την ΕΕ (Left Leave - LEXIT) μαζί με άλλα κόμματα και συνδικάτα (μεταφορές, τρόφιμα κλπ). Το ΚΚΕ ... ως όφειλε ... εξέφρασε την συμπαραστασή του στους βρετανούς κομμουνιστές ... διατυπώνοντας την αναλυσή του για την αναγκαιότητα ... η πάλη για την εξόδο απο ΕΕ και ΝΑΤΟ πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη για εργατική-λαική εξουσία.

# Μετά απο αυτή την ευρωπαική υπερπτήση για να τελειώνω ας προσγειωθώ στα μέρη μας. Εδώ θα βρούμε ένα σωρό αριστεροχωριάτες και λοιπές "αριστερές" δυνάμεις που ισχυρίζονται οτι ένα grexit τώρα ... είναι το άμεσο καθήκον του λαικού κινήματος, προφανώς σε συμμαχία με αστικές δυνάμεις που για δικούς τους λόγους το επιδιώκουν, και χωρίς βέβαια την ανάγκη η διαδικασία αυτή να χρειάζεται να συνδεθεί με την πάλη για την εργατική εξουσία. Μάλιστα όλοι αυτοί ... την ανάλυση του ΚΚΕ ... την διαστρεβλώνουν χυδαία και την ετεροχρονίζουν παραμορφωτικά ... λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πρώτα "σοσιαλισμό" που λέει το ΚΚΕ (δευτέρα παρουσία) και μετά να βγούμε απο το euro. Με λίγα λόγια προτείνουν ... ελάτε τώρα να κάνουμε ένα grexit και ας αφήσουμε τις εργατικές εξουσίες που το μόνο που μας προσφέρουν είναι να μας καθυστερούν !!! Μιλάμε για ασυγκράτητους λαικούς ήρωες. Κατακεραυνώνουν το ΚΚΕ ... παραβλέποντας τεχνηέντως οτι κάθε κίνημα θα πάει χαμένο εαν δεν φροντίζει κάθε φορά να τοποθετεί την προετοιμασία του και την δράση του πάνω σε βάσεις τέτοιες που εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων της ήττας ή την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας όποιες θετικές αλλαγές προκύψουν να τις καρπωθούν μόνο οι αστοί προφανώς σε βάρος των λαικών μαζών. Είναι προφανές πως πρόκειται περί ... αφελών "αριστερών" ή απλά έχουν άλλους σκοπούς....

19 Ιουνίου 2016 στις 10:21 μ.μ.

B K οχι αλλο καρβουνο οχι αλλο σοσιαλδημοκρατικη απατη, βαλτε και κατι κομμουνιστικο.

To Brexit or not to Brexit ??

https://antivaro-for-marx-and-lenin.blogspot.se/2016/06/to-brexit-or-not-to-brexit.html


21 Ιουνίου 2016 στις 5:12 μ.μ.

Τα Πασοκια κρυφτηκαν στα σοσιαλδημοκρατικα λαγουμια, μεχρι την επομενη αντικομμουνιστικη επιθεση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger