Home » » Κάλυπτε ο ΣΥΡΙΖΑ το Μαρινόπουλο; (video)

Κάλυπτε ο ΣΥΡΙΖΑ το Μαρινόπουλο; (video)

Από askordoulakos , Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 | 9:18 μ.μ.

 




Σ.σ: Το ποιόν του...Ζούγκλα, κατά κόσμον Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, είναι γνωστό, ενώ εκπεφρασμένη είναι και η γνώμη μας γι αυτόν. Αν όμως ισχύουν, όσα καταγγέλλονται στο ρεπορτάζ της εν λόγω ηλεκτρονικής ιστοσελίδας (το οποίο παρατίθεται αυτούσιο παρακάτω) από το δικηγόρο δεκάδων πιστωτών της επιχείρησης, Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, τότε το «κανόνι» του Μαρινόπουλου θα... πυροβολήσει πολλούς.
Σημειωτέον, ότι η είδηση έχει ελάχιστα αναπαραχθεί -έως τώρα- από τα social (κι όχι μόνο) media, διότι δεν είναι εποχή για ηρωισμούς, ιδίως εν όψει χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Προσδεθείτε...και διαβάστε:

Από zougla.gr

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

Μία πτυχή, με πολιτικές διαστάσεις, που φέρνει στην επιφάνεια τις εκάστοτε διασυνδέσεις επιχειρηματιών, με κόμματα εξουσίας ή μη, αποκαλύπτεται μέσα από την καταγγελία ενός νομικού, πρώην δικηγόρου του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αντίδικο με τον Όμιλο Μαρινόπουλου.
Ο δικηγόρος δεκάδων πιστωτών της επιχείρησης κ. Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, μιλώντας στο zougla.gr, περιγράφει το παρασκήνιο πίσω από την (όχι και τόσο) αιφνιδιαστική κατάρρευση της αλυσίδας, όσο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η επιχείρηση έφτασε να έχει χρέη ύψους 1,3 δις ευρώ, παραμένοντας στο απυρόβλητο, την ώρα που οι εργαζόμενοι για το μέλλον. 
Σοβαρότερη δε, απ' όλα, κρίνεται η καταγγελία του δικηγόρου για τις σχέσεις που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, φέρεται να είχαν οι επικεφαλής της επιχείρησης με στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών και με το κυβερνών κόμμα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή...
Η ενασχόληση του κ. Κωνσταντίνου με την υπόθεση αρχίζει το καλοκαίρι του 2009, όταν καλείται να εκπροσωπήσει την εταιρεία τυροκομικών προϊόντων «ΕΛΑΤΗ ΕΠΕ», η οποία είχε αξιώσεις από τη «Μαρινόπουλος» της τάξεως των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως τονίζει στο zougla.gr, από εκείνη την περίοδο ξεκίνησε να υπάρχει μεγάλη δυσλειτουργία στην αγορά με τις πληρωμές του Ομίλου, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι προμηθευτές να αποφασίζουν να προσφύγουν δικαστικά σε βάρος του. 


Το 2012 το δικηγορικό γραφείο σε συνεννόηση με τους εντολείς του καταθέτει αίτηση πτώχευσης, καθώς, με βάση τα οικονομικά στοιχεία, εκτιμά ότι πλέον η επιχείρηση έχει ξεπεράσει το όριο βιωσιμότητας.

Τα πρόστιμα και οι εισαγγελικές έρευνες 

Ο δικηγόρος περιγράφει τις αδιαφανείς πρακτικές της επιχείρησης που οδήγησαν σε πρόστιμα και εισαγγελικές έρευνες, οι οποίες όμως δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.
Με σημείο αναφοράς το χρέος της αλυσίδας, ο δικηγόρος σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού προέρχεται από εικονικές και τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ της «Μαρινόπουλος» και εταιρειών-φαντασμάτων που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.
«Έχει διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έκανε υπερτιμολογήσεις προϊόντων που εισάγονταν από το εξωτερικό και της είχαν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ είχαν ξεκινήσει και εισαγγελικές έρευνες, οι οποίες δεν περατώθηκαν ποτέ» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο πρώην εισαγγελέας και γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, αρχικά ήταν θετικός απέναντι στον οικονομικό έλεγχο της αλυσίδας, στη συνέχεια «άρχισε να μη σηκώνει καν τα τηλέφωνα».

«Υπήρχαν δύο εισαγγελικές παραγγελίες για διενέργεια ελέγχου που δεν περατώθηκαν. Είχα μιλήσει με τον κ. Διώτη, ο οποίος στην αρχή ήταν υποστηρικτής, μετά όμως σταμάτησε και να μας απαντά. Αυτό έχει γίνει πολλές φορές και σε άλλους ελέγχους» τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου.
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον πρώην εισαγγελέα και γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος υποστήριξε ότι ουδέποτε εμπόδισε τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας που αφορά στον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

«Μην πιέζεις τον Μαρινόπουλο, γιατί ο σταθμός θα καταρρεύσει»
Ακόμη σοβαρότερες, όμως, είναι οι καταγγελίες του κ. Κωνσταντίνου αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ της «Μαρινόπουλος» και του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο, ενώ -όπως διατείνεται ο δικηγόρος- αρχικά ήταν κατά των αθέμιτων πρακτικών της εν λόγω επιχείρησης, μετά την καταχώρηση διαφήμισης χιλιάδων ευρώ στο κομματικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» έκανε στροφή 180 μοιρών.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Κωνσταντίνου στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε έναν από τους κομματικούς δικηγόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο αναγκάστηκε, όπως λέει, να εγκαταλείψει μετά τα όσα του διεμήνυσε η συνάδελφός του και μέλος του Συντονιστικού Τμήματος Δικαιοσύνης του κόμματος, κυρία Ξανθή Παπαδοπούλου, κατά τη διάρκεια μιας κομματικής σύσκεψης νομικού ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για τη συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξάνθου και μητέρα του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον σύζυγό της να έχει επαγγελματικές σχέσεις, λόγω και της ιδιότητάς του ως οικονομικός αναλυτής στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο»
Η κα Ξανθή Παπαδοπούλου, εξ αφορμής μιας επιστολής που έστειλε ο κ. Κωνσταντίνου σε στελέχη του κόμματος λόγω «διαφημιστικού πακέτου» του Μαρινόπουλου στο ραδιόφωνο, φέρεται να είπε στον δικηγόρο να μην ασχολείται με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, γιατί αυτό θα «κατέρρεε»! 
Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντίνου αφήνει αιχμές και για ροή χρήματος στα ταμεία του κόμματος.
Παρατίθεται η αναφορά του κ. Κωνσταντίνου στις σχέσεις «Μαρινόπουλου» - ΣΥΡΙΖΑ και η επιστολή του...



Το zougla.gr επικοινώνησε με την κ. Παπαδοπούλου, η οποία αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση (σ.σ.: πριν καν ενημερωθεί για αυτή), αλλά και με τον κομματικό ραδιοσταθμό. Πάντως, όπως είπε, γνωρίζει τον κ. Κωνσταντίνου, αρνήθηκε όμως ότι συζήτησαν ποτέ για τον ραδιοσταθμό.

«Η Επιτροπή Ανάπτυξης με πίεσε να μην καταθέσω ερώτηση για την εταιρεία»
Επιπλέον, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τις καταγγελίες του κ. Κωνσταντίνου για ευνοϊκή μεταχείριση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ επιβεβαιώνει και ο πρώην βουλευτής του κόμματος Γιάννης Σταθάς.

Ο κ. Σταθάς μιλώντας στο zougla.gr αναφέρει ότι, όταν τον Ιούνιο του 2014 ήθελε να καταθέσει ερώτηση σχετική με τις «αθέμιτες πρακτικές της διοίκησης των σούπερ μάρκετ», δέχθηκε πιέσεις από την επιτροπή του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ -στην οποία ήταν επικεφαλής ο νυν υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης- προκειμένου να κάνει πίσω και τελικά να μην προβεί στην κατάθεσή της.
«Από την επιτροπή μού έλεγαν να μην καταθέσω την ερώτηση, εγώ όμως το έκανα. Δεν πτοούμαι από αυτά» σημειώνει.  Την ερώτηση υπέγραφαν ο κ. Σταθάς, η κα Γεροβασίλη, ο κ. Κοδέλας, ο κ. Στρατούλης αλλά και ο κ. Σταθάκης.




Η ερώτηση




Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με τον υπουργό, ενόσω βρισκόταν στην Κίνα, ο οποίος διέψευσε ότι ο ίδιος ή η επιτροπή πίεσαν τον κ. Σταθά να μην προβεί στην κατάθεση της ερώτησης.
Πάντως, η αντιδικία του καταγγέλλοντος δικηγόρου με τον Όμιλο «Μαρινόπουλου» έχει ήδη οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες και η δικονομική κόντρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η βασιμότητα ή μη των σοβαρών καταγγελιών-αναφορών του κ. Κωνσταντίνου θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, καθώς εγείρονται ζητήματα ηθικά αλλά και νομικά.
Τα ακριβή ποσά που δόθηκαν στο «Κόκκινο», στο «Πράσινο» ή στο «Μπλε» δεν απασχόλησαν ούτε απασχολούν το ρεπορτάζ, καθότι είναι γνωστό στους παροικούντες την (δημοσιογραφική) Ιερουσαλήμ ότι η εκάστοτε εταιρεία χορηγεί, μέσω media shops, πακέτα διαφημίσεων. 

Οι ενδεχόμενες όμως πιέσεις, πελατειακές σχέσεις, αδιαφανείς διαδικασίες, σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, τίθενται στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής έρευνας.


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger