Home » , » Σεπτέμβρης 1955: Η ηρωική πάλη των κομμουνιστών της Τασκένδης

Σεπτέμβρης 1955: Η ηρωική πάλη των κομμουνιστών της Τασκένδης

Από giorgis , Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 | 3:19 μ.μ.

Του Γ. Γ.

9/9/1955. Συγκρούσεις ξεσπούν στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμεση ήταν η ανάμειξη κομματικών και κρατικών αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν υπέρ των φραξιονιστών. Οι συγκρούσεις κράτησαν έως τις 11 του Σεπτέμβρη.

«Ριζοσπάστης» 9/9/2016

Αυτές τις μέρες του Σεπτέμβρη του 1955 ξεσπούν πολύ βίαιες συγκρούσεις στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές, (που είχαν την αμέριστη υποστήριξη του σοβιετικού κράτους καθώς και την ανοιχτή επέμβαση της ηγεσίας του ΚΚΣΕ στα εσωτερικά του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος) και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που πήγαν να αποτρέψουν αυτό το πραξικόπημα, υποστηρίζοντας σθεναρά τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για όσους/ες ενδιαφέρονται για την ιστορία του ντόπιου κομμουνιστικού κινήματος θα πρότεινα να διαβάσουν το κείμενο που υπογράφει ο Μήτσος Πέτσας. Ηταν ένας πρωτοπόρος εργάτης και κομμουνιστής, που τον χάσαμε πολύ νέο, μόλις στα 49 του, το 2005, από έμφραγμα.

Ο Μήτσος ήταν οικοδόμος, απ’ τους πιο «έξω καρδιά» συντρόφους που έχω γνωρίσει. Είχε γεννηθεί στην Τασκένδη από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τον ενδιέφερε πολύ η ιστορία και το κείμενο του  έχει δημοσιευτεί στο τεύχος 3 της Μαρξιστικής, Λενινιστικής Επιθεώρησης –ΜΑΛΕΠ- (Ηταν θεωρητικό περιοδικό της ΣΑΚΕ), τον Γενάρη 1991.

Διαβάστε:

Σεπτέμβρης 1955: Η ηρωική πάλη των κομμουνιστών της Τασκένδης
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger