Home » , » Σ. Σακοράφα: Η κυβέρνηση εγκαταλείπει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία

Σ. Σακοράφα: Η κυβέρνηση εγκαταλείπει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 | 5:02 μ.μ.

Παρέμβαση έκανε η ανεξάρτητη  ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής σχετικά με την πρόταση του Προεδρείου να μπει ταφόπλακα στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή τεράστιες ευθύνες σ’ αυτό φέρει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφού πέρα απ’ τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σήμερα είναι «ξεκάθαρο ότι πέραν των επικοινωνιακών κορόνων, πέραν των κυβερνητικών τακτικισμών η συνθηκολόγηση είναι απόλυτη και δυστυχώς αφορά και την ίδια μας την ιστορία».

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Σοφίας Σακοράφα : «Είναι βέβαιο ότι σήμερα σε αυτήν την αίθουσα θα ακούσουμε νομικές τεκμηριώσεις, διασταλτικές ερμηνείες περί αρμοδιοτήτων για ένα ζήτημα όμως που θέλω να το περιγράψω με την ακρίβεια του βάρους που έχει: μιλάμε για τις αξιώσεις που συνδέονται με τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά την ανθρωπότητας και εν προκειμένω κατά του ελληνικού λαού.
Αξιώσεις απαράγραπτες από την ιστορία, την πολιτική αλλά και τη δικονομία.

Περί αυτού πρόκειται. Η όποια προσπάθεια υποβάθμισής του σε ερμηνείες υποκρύπτει την πλήρη συνθηκολόγηση της Ευρώπης των αξιών στο κυρίαρχο ευρωπαϊκό κατεστημένο που παραμορφώνει την ιστορία και αγνοεί επιδεικτικά τις πληγές που προκάλεσε στο λαό μας μια άλλη ιστορική στιγμή, αυτή του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Η ιστορία όμως που δεν δικαιώνεται ποτέ δεν κλείνει και με την έννοια αυτή το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να παραμείνει ανοικτή η Αναφορά, όπως επιτάσσει το δίκαιο, η δικαιοσύνη, η ηθική και πολιτική υποχρέωση που έχει η σύγχρονη Ευρώπη και οι σύγχρονοι ευρωπαϊκοί λαοί σε αυτούς που αντιστάθηκαν στο ναζισμό. Αυτό δεν αποτελεί χρέος μόνον στην ιστορία αλλά και χρέος απέναντι στο  “ποτέ ξανά!”.

Σε σχόλιο που έκανε για την ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε : “Προσωπικά εξακολουθώ να πιστεύω -και αυτό πράττω - ότι δεν υπάρχουν χαμένες υποθέσεις, αλλά υποθέσεις που έχουν εγκαταλειφθεί. Και το τονίζω αυτό  προς την ελληνική κυβέρνηση από τη οποία το ελάχιστο που περιμέναμε ήταν να μπει η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης για την εκτέλεση της απόφασης που αφορά στο μαρτυρικό Δίστομο και η εγγραφή των τεκμηριωμένων απαιτήσεων στον προϋπολογισμό, όπως άλλωστε με ένταση δεσμευόταν προεκλογικά. 

Γίνεται και σε αυτό το πεδίο ξεκάθαρο ότι πέραν των επικοινωνιακών κορόνων, πέραν των κυβερνητικών τακτικισμών η συνθηκολόγηση είναι απόλυτη και δυστυχώς αφορά και την ίδια μας την ιστορία.

Κλείνω τονίζοντας ότι η σχέση της αριστεράς με την ιστορία δεν εξαντλείται σε επιτύμβιες ανθοδέσμες. Είναι ζωντανή, δυναμική, αδιάλειπτη και κυρίως συνεπής».
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

8 Σεπτεμβρίου 2016 στις 11:28 μ.μ.

«Με πολιτικά παιχνίδια επιχειρεί η κυβέρνηση να κρύψει τη σαφή άρνησή της να τοποθετηθεί επίσημα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ η οποία καταγγέλλει «την απαράδεκτη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του ευρωκοινοβουλίου να “κλείσει” χωρίς καμία διερεύνηση την Αναφορά που είχε καταθέσει από τις 15-10-2014 η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, για τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει το γερμανικό κράτος στο λαό και τη χώρα μας από τα εγκλήματα των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων. Η απόφαση αυτή, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ είχε προσκομίσει στην Επιτροπή πρόσθετα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας και πρότεινε την ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών προκειμένου να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης, συνιστά πρόκληση ενάντια στον ελληνικό λαό, την ηρωική αντίσταση και τις βαριές θυσίες του στη πάλη κατά του φασισμού, προσβολή απέναντι στην ιστορική μνήμη και την αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης.

Τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί με την άρνησή της να απαντήσει στην από 3-11-2015 επιστολή της Επιτροπής Αναφορών και να τοποθετηθεί στο δίκαιο αίτημα του λαού μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων υπονόμευσε την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και συνέπραξε στο "κλείσιμό" της.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του για να θολώσει τα νερά σχετικά με την άρνησή της να τοποθετηθεί για το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων, κατέφυγε σ’ ένα πολιτικό τερτίπι βγαλμένο από τις χειρότερες σελίδες όλων των προκατόχων τους στην αστική διαχείριση. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (αργά το απόγευμα της προηγούμενης της συνεδρίασης της 8/9/2016) από οποιονδήποτε άλλο εκτός από την ίδια την κυβέρνηση στάλθηκε στην Επιτροπή Αναφορών ....κοινή επιστολή του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, και του προέδρου της “διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών”, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρ. Μηταφίδη, κι αυτή όχι απ΄ ευθείας, αλλά μέσω της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα. Στάλθηκε δε οτιδήποτε άλλο, εκτός από την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Με την επιστολή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαβίβασαν στην Επιτροπή το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, που δεν έχει ακόμη συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και τη δήλωση του πρωθυπουργού στις 16-8-2016 στο μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας!

Πρόκειται για προκλητικό εμπαιγμό του λαού μας. Δηλαδή αντί για επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, διανέμονται δηλώσεις του πρωθυπουργού και ένα πόρισμα στο οποίο αποκρύπτονται οι ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια και της σημερινής κυβέρνησης, ενώ δεν περιέχει απαίτηση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. Είναι προφανές ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρνήθηκε να πάρει επίσημα θέση και επιχειρεί να κρύψει την άρνησή της με πολιτικά παιχνίδια.

Οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ μαζί με την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θα συνεχιστούν ενάντια στη στάση των οργάνων της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης. Θα συνεχιστούν παρά τη στάση ευρωπαϊκών κομμάτων και δυνάμεων (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι) είτε άλλων δυνάμεων που μπορεί να "φιλολογούν" για εσωτερική κατανάλωση, αλλά εντάσσονται και υποστηρίζουν σταθερά ευρωπαϊκά κόμματα που εκτός των άλλων δίκιων του λαού, απορρίπτουν και το αίτημα για τις αποζημιώσεις.

Το ΚΚΕ συνεχίζει να ενημερώνει το λαό για τον αντιλαϊκό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και όλων των οργάνων της ΕΕ. Σε κάθε ευκαιρία αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι αντίπαλος των λαϊκών συμφερόντων.

Το ΚΚΕ αξιοποιεί και θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που του δίνεται για να προβάλλει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, για να γίνει υπόθεση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger