Home » , » Δικάζεται η έφεση που κατέθεσαν οι βασανιστές του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ

Δικάζεται η έφεση που κατέθεσαν οι βασανιστές του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 | 5:36 μ.μ.

Για την συγκλονιστική ιστορία της υπόθεση της απαγωγής και του άγριου βασανισμού του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ στη Σαλαμίνα το καλοκαίρι του 2012, από άτομα που φέρονται να έχουν σχέσεις με την Χρυσή Αυγή, έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ.

Ας δούμε την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης με αφορμή ότι την Πέμπτη 27/10 συνεχίζεται η εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσαν οι καταδικασθέντες βασανιστές του.

Μάρτης 2015: Μετά από πληθώρα αναβολών που πιθανότατα θα οδηγούσαν σε παραγραφή της δίκης, και χάρη στην δημοσιότητα στα social media και την υποστήριξη που έλαβε από πλήθος αλληλέγγυων, η δίκη ξεκινάει.

Ιούλης 2015 : Το δικαστήριο καταδικάζει και τους τέσσερις κατηγορούμενους, αλλά δεν αναγνωρίζει κανένα ρατσιστικό κίνητρο στις πράξεις τους.

Οι ποινές είναι ως εξής :

Σγούρδας Γιώργος, καταδικάζεται σε 13 χρόνια και 2 μήνες χωρίς αναστολή.
Σγούρδας Σταμάτης, καταδικάζεται σε εφέσιμη ποινή 5 χρόνων.
Οι Ζαχαριάδης Γιώργος και Zoto Frederik καταδικάζονται σε 10 χρόνια φυλάκισης.


Οι καταδικασθέντες κατέθεσαν έφεση η εκδίκαση της οποίας συνεχίζεται την Πέμπτη 27/10 στις 9:00 στα Δικαστήρια του Πειραιά.

Από το indymedia αντιγράφουμε:

Στις 17/10 άρχισε το Εφετείο των τεσσάρων βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ. Η διαδικασία ξεκίνησε με την πολύωρη κατάθεση του Ουαλίντ, που εξιστορούσε με λεπτομέρειες το τί έγινε εκείνη την ημέρα του 18ωρου βασανισμού του από τους Γιώργο Σγούρδα, Γιώργο Ζαχαριάδη, Φρέντερικ Ζότο και Σταμάτη Σγούρδα.

Όταν ο δικηγόρος των βασανιστών τού απηύθυνε ερωτήσεις αποκαλώντας τον με έμμεσο τρόπο κλέφτη, ο Ουαλίντ είχε ένα έντονο ξέσπασμα μετά από όσα έχει περάσει, και συγκρατήθηκε την τελευταία στιγμή από αλληλέγγυους πριν προσεγγίσει το πρώην αφεντικό του Γιώργο Σγούρδα. Η πλευρά της υπεράσπισης, αν και με καινούργιο δικηγόρο, κινείται στην ίδια γραμμή. Συνεχίζει την προσπάθεια συκοφάντησης του Ουαλίντ, την ίδια που είχε ακολουθήσει και στο πρώτο δικαστήριο. Τότε, η απόπειρα μετατροπής των θυτών σε θύματα και οι ψευδείς κατηγορίες απέναντι στον Ουαλίντ για κλοπή χρημάτων, κατέρρευσαν παταγωδώς καθώς η δικαστική έδρα με ομοφωνία δεν έκανε δεκτό κανέναν από τους ισχυρισμούς των τεσσάρων.

Οι χωρίς βάση κατηγορίες προς τον Ουαλίντ, είναι η καλύτερη απόδειξη για το πόσο αμετανόητοι είναι οι βασανιστές. Μετά την κατάθεση του Ουαλίντ ακολούθησε η κατάθεση του ανθοπώλη που τον είχε βρει τραυματισμένο κάτω από το δέντρο, η γνωστή πλέον εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου. Τον συγκεκριμένο όμως μάλλον τον άφησε ασυγκίνητο, αφού περισσότερο τον ενδιέφερε να ξεπλύνει τους βασανιστές και να υπερασπιστεί την κλειστή κοινωνία της γειτονιάς του. Γι’ αυτό μας ενημέρωσε ότι ο Γ. Σγούρδας ήταν ένας πολύ καλός Αντιδήμαρχος Αμπελακίων (2002-2006, με τη στήριξη της Ν.Δ.) που «έκανε έργο», ο Ζαχαριάδης ικανός και εργατικός καθώς «έχει χτίσει τη μισή Σαλαμίνα», ο Ζότο «εκείνος που φροντίζει τον κήπο της μητέρας του» και ο Σ. Σγούρδας «κολλητός με τον γιο του».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν είχε ξαναπροσπαθήσει να υπερασπιστεί ηθικά τους βασανιστές, κρατώντας αποστάσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου δικαστηρίου. Αυτές οι προσθήκες στην κατάθεσή του σε συνδυασμό με την αύξηση των μαρτύρων υπεράσπισης (ένας ντόπιος ρατσιστικός όχλος που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το Σγούρδα και την παρέα του σαν ευυπόληπτους πολίτες αλλά και να δώσει την εικόνα της στήριξης των ντόπιων στους βασανιστές) δείχνουν ότι οι αμετανόητοι βασανιστές επιδιώκουν να συσπειρώσουν κόσμο σε τοπικό επίπεδο και να δημιουργήσουν κλίμα εναντίον του Ουαλίντ, καθώς έτσι κι αλλιώς για τις κατηγορίες που δέχονται και για τα γεγονότα καθ’ εαυτά δεν έχουν τίποτα να πουν, πέρα από ασυναρτησίες που προκαλούν εκνευρισμό ακόμα και στους δικαστές.

Τελευταίος κατέθεσε ένας εκ των αστυνομικών που είχε βρει τον Ουαλίντ άσχημα τραυματισμένο και με την αλυσίδα γύρω από το λαιμό του. Εμείς από τη μεριά μας καθιστούμε σαφές πως δεν θα επιτρέψουμε να ξεπλυθεί κανένας φασίστας βασανιστής και ότι δεν θα αφήσουμε αναπάντητη την προσπάθεια δημιουργίας πίεσης από την πλευρά των ρατσιστών, με την αυξημένη συμμετοχή τους στην αίθουσα. Θα βρισκόμαστε εκεί σε κάθε συνεδρίαση στο πλευρό του Ουαλίντ, ο οποίος αγωνίζεται ανυποχώρητα για την δικαίωσή του, με όσο δυναμισμό απαιτεί η περίσταση. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μετανάστη μόνο και καμία μετανάστρια μόνη.

Το Εφετείο συνεχίζεται την Πέμπτη 27/10 στις 9:00 στα Δικαστήρια του Πειραιά.

Αλληλέγγυες/Αλληλέγγυοι 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger