Ξανάρχεται σήμερα στην επικαιρότητα –με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία»- η απαίτηση τραπεζιτών και δανειστών του ελληνικού κράτους για η προοπτική δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «τέλος στις σκηνές χάους και έντασης που διαδραματίζονται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών το οποίο γιγαντώνεται και «μπλοκάρει» τους πλειστηριασμούς ακινήτων», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Είναι γεγονός ότι το πολιτικό υπηρετικών προσωπικό των αστών, ντόπιων και ξένων έχει πανικοβληθεί από τα λαϊκές αντιδράσεις που αποτρέπουν το ενδεχόμενο να βρεθούν στο δρόμο άστεγοι χιλιάδες πολίτες και οι περιουσίες τους να καταλήξουν σε τραπεζίτες και κοράκια.
Ετσι, λοιπόν για να ξεπεράσει τον «σκόπελο» των λαϊκών αντιδράσεων η αδίστακτη κυβέρνηση προγραμματίζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ένα ενδεχόμενο που αν δεν μπορέσουμε να το αποτρέψουμε πρέπει να βρούμε τρόπους να το ακυρώσουμε στην πράξη.
Όπως βλέπουμε στο βίντεο που παραθέτουμε, -παρά τα ψέματα της κυβέρνησης ότι δεν εκπλειστηριάζονται οι πρώτες κατοικίες δανειοληπτών- το μοναδικό σπίτι 63χρονης γυναίκας γλύτωσε από τα νύχια κορακιών σήμερα στην Θεσ/νικη μετά από μαζική και δυναμική κινητοποίηση πολιτών.
Ευκαιρία να θυμίσουμε τι έγραφε η Αυγή για το θέμα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση
«Ώς εδώ! Δεν θα μας πάρουν και το σπίτι»
Πηγή: Κατσάκος Πέτρος - "Αυγή"
«Ώς εδώ! Δεν θα μας πάρουν και το σπίτι» είναι η οργισμένη αντίδραση της πρώτης αυτοοργανωμένης ομάδας πολιτών από την Κεφαλλονιά, που πριν από λίγες ημέρες κάλεσε όσους έχουν πληγεί από τα μέτρα, όσους χρωστάνε σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικούς οργανισμούς και απειλούνται με την απώλεια του σπιτιού και της περιουσίας τους. «Δεν είμαστε μόνο ένας αριθμός φορολογικού μητρώου. Είμαστε άνθρωποι αποφασισμένοι να σταματήσουμε τη σχεδιασμένη καταστροφή, πριν φτάσει στην τελευταία ζώνη άμυνας που θα είναι τα σπίτια και η γη μας».
Εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια που έχουν καταχωρηθεί στα λεγόμενα «κόκκινα» βρίσκονται, πλέον, στο στόχαστρο των τραπεζών, της τρόικας και της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες θέλουν -παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης- ξένα distress funds να πολιορκούν τις τράπεζες για να αγοράσουν σημαντικό μέρος των «κόκκινων» δανείων. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, τα funds αγοράζουν δάνεια στο 5%-50% της αξίας τους και στη συνέχεια δημιουργούν ένα μεγάλο «καλάθι» ακινήτων από διάφορες περιοχές (δηλ. μικρές εργατικές κατοικίες στο Πέραμα, το Χαϊδάρι, ή την Πετρούπολη, αλλά και βίλες στην Εκάλη και ακριβά διαμερίσματα στη Γλυφάδα), το οποίο τιτλοποιούν και μεταπωλούν σε μεγάλες εταιρείες real estate.
Σταδιακά, λοιπόν, μετά οι εταιρείες αυτές πωλούν όσα ακίνητα είναι πιο ελκυστικά και εισπράττουν μεγάλες υπεραξίες που καλύπτουν με το παραπάνω πιθανές απώλειες από λιγότερο ή καθόλου ελκυστικά ακίνητα.
Δημοσίευση σχολίου