Home » , » Στις 11 Γενάρη 1945 υπογράφεται ανακωχή ανάμεσα στις Βρετανικές Δυνάμεις και τον ΕΛΑΣ, το τέλος των Δεκεμβριανών

Στις 11 Γενάρη 1945 υπογράφεται ανακωχή ανάμεσα στις Βρετανικές Δυνάμεις και τον ΕΛΑΣ, το τέλος των Δεκεμβριανών

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 | 1:21 μ.μ.

Της Αργυρώς Κραββαρίτη

Στις 11 Γενάρη 1945 υπογράφεται ανακωχή ανάμεσα στις Βρετανικές Δυνάμεις και τον ΕΛΑΣ, που επιβάλλει την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Σκόμπι και εκ μέρους της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. οι Ζεύγος, Παρτσαλίδης, Μακρίδης, και Αθηνέλλης.

Η ανακωχή σήμανε το τέλος των Δεκεμβριανών, (που θα επισημοποιείτο αργότερα με τη Συμφωνία της Βάρκιζας), των έξι εβδομάδων συγκρούσεων στην Αθήνα, που ξεκίνησε με το αιματοκύλισμα λαϊκού συλλαλητηρίου από Βρετανικές δυνάμεις στις 3 Δεκέμβρη 1944.

Αλλά ας δούμε τι προηγήθηκε.

Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 1944

Διαταγή του Βρετανού αντιστράτηγου Ρόναλντ Σκόμπι «διοικητού των εν Ελλάδι βρετανικών και ελληνικών δυνάμεων» για την αποστράτευση των αξιωματικών και αντρών της «Ελληνικής Αντιστάσεως».

- Το πρωί ο Βρετανός πρεσβευτής Ρέτζιλαντ Ρίππερ δέχθηκε μήνυμα από τον Ελληνα πρωθυπουργό που τον διαβεβαίωνε ότι «δεν θα υποχωρήσει». O Λίπερ «είναι χαρούμενος γιατί η περίοδος του εφησυχασμού» στην Ελλάδα «έχει πια περάσει». Ο Λίπερ υπογραμμίζει στον Παπανδρέου ότι οι Βρετανοί «αντιλαμβάνονται την κατάσταση αρκετά καθαρά» και ο ίδιος είναι «έτοιμος ν΄ αναλάβει την ευθύνη».

– Ο Γ. Παπανδρέου συγκαλεί σύσκεψη όλων των υπουργών «που δεν ανήκουν στην ΕΑΜικήν παράταξην» και υπογράφουν «μια απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που διατάσσει» την αριστερή πολιτοφυλακή να παραδώσει τα όπλα στη σχηματιζόμενη εθνοφυλακή.

Οι υπουργοί του ΕΑΜ που δεν έχουν προσκληθεί στη σύσκεψη αρνούνται να υπογράψουν. Το βράδυ παραιτούνται οι τέσσερις ΕΑΜικοί υπουργοί. Σβώλος, Τσιριμώκος, Αγγελόπουλος και ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger