Home » , » Σαν σήμερα 1 Μάρτη του 1952 ο Νίκος Μπελογιάννης καταδικάζεται σε θάνατο (2 Βίντεο)

Σαν σήμερα 1 Μάρτη του 1952 ο Νίκος Μπελογιάννης καταδικάζεται σε θάνατο (2 Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017 | 2:54 π.μ.

Σαν σήμερα 1 Μάρτη του 1952 ο Νίκος Μπελογιάννης καταδικάζεται από το τακτικό στρατοδικείο μαζί με άλλους επτά συντρόφους του σε θάνατο 

 Η δίκη ξεκινάει και η τροπή που τελικά παίρνει μοιάζει καταστροφική για την Αμερικανοκρατία και τη επάρατη δεξιά που “κυβερνά” τον τόπο. Η συμμετοχή του λαού και οι φωνές διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τους κατηγορούμενους τόσο από το λαό όσο και από όλο τον προοδευτικό κόσμο και από πολλές κυβερνήσεις έχει σαν αποτέλεσμα την αντιστροφή της κατάστασης και από κατηγορούμενους το Μπελογιάννη και τους συντρόφους του να κάθονται ουσιαστικά στο εδώλιο οι στρατοδίκες η δεξιά και οι υποστηρικτές της. Κι αυτή τη φορά ο κριτής είναι αμείλικτος. Δικάζει ο ίδιος ο λαός.

 Είναι πραγματικά αστεία τόσο οι κατηγορίες όσο και οι μαρτυρίες που παρουσιάζουν οι κατήγοροι. Λίγα αποσπάσματα από τη δίκη:

Ένας από τους σπουδαιότερους μάρτυρες κατηγορίας λέει για το Μπελογιάννη: - Ο άνθρωπος αυτός ήθελα να εφαρμόσει στην Ελλάδα τις αποφάσεις της 6ης και 7ης Ολομέλειας του ΚΚΕ. Σε ερώτηση του Νίκου για το αν ο μάρτυρας γνωρίζει ότι οι αποφάσεις και των 2 Ολομελειών ρίχνουν το βάρος της πολιτικής του κόμματος στην πάλη για την ειρήνη, το ψωμί και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού ο μάρτυρας απαντάει θετικά.

Ο Μπελογιάννης ρωτάει αν αυτό θεωρεί ο μάρτυρας ότι είναι συνωμοσία κατά της Ελλάδας, ο μάρτυρας λεει Όχι και ο Μπελογιάννης : - αυτό ήθελα να ομολογήσετε.

Κατηγορούν το Μπελογιάννη ότι το Γενάρη του 1943 ήταν στη Γενική Διοίκηση Πελοποννήσου του ΕΛΑΣ και έπιασε και φυλάκισε τον “εθνικόφρονα” πατέρα του μάρτυρα. Όμως ο Μπελογιάννης είναι ο ίδιος φυλακισμένος των Γερμανών την ίδια εποχή. Κάποιος άλλος φωνάζει λέγοντας πως τα ελεύθερα συνδικάτα “ΕΣΚΕ” είναι κομμουνιστική οργάνωση και πως αν ήταν στο χέρι τους θα είχαν διαλύσει και αυτά και την ΕΔΑ, γιατί όλα είναι οργανώσεις παράνομες και παραφυάδες του ΚΚΕ.

Σε ερώτηση του Μπελογιάννη ποιες είναι κατά τη γνώμη του νόμιμες οργανώσεις απαντά : - Μα φυσικά η Αστυνομία και η Χωροφυλακή! 

Κάποια στιγμή που ο Μπελογιάννης ζητά ένα ποτήρι νερό κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο πρόεδρος του το αρνείται.

Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης τη δίκη να αναλάβει και να ολοκληρώσει Τακτικό Δικαστήριο ο κος Σταυρόπουλος απειλεί να αυτοκτονήσει παρά να παρατηθεί του δικαστηρίου….. Έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό.

Μετά από 15 μέρες από την έναρξη της δίκης ανακοινώνεται Δις εις θάνατο σε Μπελογιάννη, Αργυριάδη και εις θάνατον οι Μπάτσης, Λαζαρίδης , Ιωαννίδου, Καλούμενος και Μπισμιάνος.

Λίγο αργότερα έρχεται στη δημοσιότητα το γράμμα του Νίκου Πλουμπίδη που αναλαμβάνει κάθε ευθύνη για την καθοδήγηση του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και υπόσχεται να παρουσιαστεί στις αρχές με τον όρο να μην εκτελεσθεί ο Μπελογιάννης.
 Ο Πλαστήρας με την επιστολή αυτή βρίσκει το νομικό πάτημα που χρειάζεται για τη ματαίωση της εκτέλεσης αλλά δεν θέλει. Ακολουθεί η διάψευση από το ΚΚΕ που χαρακτηρίζει την επιστολή “μύθευμα της αστυνομίας” και ο Πλαστήρας αποθρασύνεται. Έτσι διαψεύδονται οι ελπίδες για την αναψηλάφηση της δίκης.


Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

1 Μαρτίου 2017 - 11:11 π.μ.

Υπήρχε απόφαση του Π.Γ του ΚΚΕ μετά απο πρόταση του Ζαχαριάδη Μπελογιάννης και Πλουμπίδης να είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της ..ΕΔΑ τον Αυγουστο του 1951 για να γλιτώσουνε την Εκτέλεση. Τους το αρνήθηκαν. Οπως και την πρόταση να γράφει με το χέρι το όνομα τους ο κόσμος και ας βγει άκυρο. Μεγαλύτεροι πολέμιοι ήτανε Μ.ΚΥΡΚΟΣ... και ο Μενσεβίκος Γ.Πασαλίδης που την ημέρα που πιάσανε τον Πλουμπίδη συναντούσε στο γραφείο του τον Παπάγο που του υποσχέθηκε οτι το Αστικό κράτος δεν θα βγάλει παράνομη την ..ΕΔΑ... Σε ολόκληρη την δίκη δεν παραβρέθηκε κανένας βουλευτής της. Η Επιστολή Πλουμπίδη ήτανε λάθος γιατί το Αστικό κράτος θα εκτελούσε και τους δυο. Η Κυρία Παππά με επιστολή της ενημέρωνε την ηγεσία οτι Βαβούδης και Ιμβριώτου ήτανε ...πράκτορες.... Το 1968 βρέθηκε στο ....εσωτερικό....

1 Μαρτίου 2017 - 11:58 π.μ.

Τα τηλεγραφήματα του σ.Βαβούδη που ενημέρωνε την ηγεσία για την κατάσταση είναι αποκαλυπτικά. Μετά το 1948...Οπορτουνιστικές δυνάμεις με την βοήθεια της ...Γιουγκοσλαβικής πρεσβείας... και την ανοχή του Αστικού κράτους προσπαθούσανε για την διάλυση του ΚΚΕ με την δημιουργία καινούργιου κόμματος..... Το πέτυχαν όταν το 1950 το ΚΚΕ πήγε να φτιάξει Εκλογικό Συνδυασμό Πανδημοκρατικός Συναγερμός για μια χαραμάδα νομιμότητας σε συνδυασμό με τις παράνομες Κ.Ο. Φτιάξανε την ...ΕΔΑ... που κατέστρεψε το ΚΚΕ απο την αρχή μέχρι το τέλος 1958 διάλυση Κ.Ο. Ητανε η Συνέχεια της Διάλυσης της ΟΚΝΕ το 1943 και τις μετατροπής του ΚΚΕ σε ...ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ...το 1944. Στην Εκδήλωση του Συνασπισμού το 2008 για τα 40 χρόνια του ....εσωτερικού.... με λόγια του Τρίκκα και αναφορές στον ...παρτσαλίδη......

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger