Home » , » 20ο Συνέδριο ΚΚΕ: “Η αλληλεγγύη στην Κούβα αποτελεί πεδίο, στο οποίο ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι”

20ο Συνέδριο ΚΚΕ: “Η αλληλεγγύη στην Κούβα αποτελεί πεδίο, στο οποίο ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι”

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 | 12:23 μ.μ.

 Μας στάλθηκε από τον Βαγγέλη Γονατά.

Κείμενο που δεν δημοσιεύτηκε στον δημόσιο διάλογο για το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ

To παρακάτω κείμενο στάλθηκε στην επιτροπή για τον δημόσιο διάλογο του 20ου Συνεδρίου λίγο μετά τη δημοσίευση των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ). Στις 3 Φλεβάρη κλήθηκα στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, όπου 2 μέλη της μου ανακοίνωσαν ότι το κείμενό που έστειλα  δεν θα δημοσιευτεί γιατί "είναι εχθρικό προς το κόμμα".

Όμως η ανακοίνωση της επιτροπής προσυνεδριακού διαλόγου στις 21/12/2016, ανέφερε σχετικά: "Αποκλείονται κείμενα ... που περιλαμβάνουν .... θέσεις εχθρικές προς την ιδεολογία και το χαρακτήρα του ΚΚΕ".
To αν το κείμενό μου περιλαμβάνει τέτοιες θέσεις, ας το κρίνει ο καθένας που θα μπει στον κόπο να το διαβάσει. Για μένα είναι δεδομένο ότι καμιά ΚΕ δεν νομιμοποιείται να ταυτίζει τον εαυτό της με την “ιδεολογία και τον χαρακτήρα του ΚΚΕ” και  την πολιτική διαφωνία με τις θέσεις και την πρακτική της  ως “εχθρότητα προς το κόμμα”. Τέλος, σε όσους θα μου προσάψουν ότι η δημοσίευση αυτού του κειμένου ( σημ. ενός φίλου  και όχι μέλους του κόμματος) θα βλάψει το ΚΚΕ, απαντώ προκαταβολικά ότι  αυτές ακριβώς  οι αντιλήψεις και πρακτική της ΚΕ, βλάπτει ήδη το κόμμα πολύ περισσότερο.

Βαγγέλης Γονατάς, Μαρούσι - Αθήνα

Το κείμενο:



Η Κούβα αποτελεί σήμερα την πρωτοπορία όχι μόνο του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος (ΔΚΚ) αλλά και των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων όλου του κόσμο. Kατ επέκταση και οι θέσεις του ΚΚ Κούβας έχουν ειδικό βάρος στο ΔΚΚ. Το ΚΚ Κούβας κατέκτησε επάξια τις τελευταίες δεκαετίες αυτή τη θέση, όχι μόνο ως ένα από τα λίγα εναπομείναντα ΚΚ εξουσίας, όχι μόνο γιατί δεν έλειψε από καμία διεθνή ή περιφερειακή συνάντηση των ΚΚ, αλλά κυρίως για την ξεκάθαρη θέση που πήρε τότε απέναντι στην “περεστρόικα”, σε εποχές που όλα τα ΚΚ (και το δικό μας, θ.30 της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο) την υποστήριξαν άκριτα.

Ας δούμε όμως την εξέλιξη της θέσης του ΚΚΕ για την Κούβα μέσα από τα Συνέδριά του:

17o Συνέδριο (2005) - Θέση 5: "Στην αμερικανική αντικουβανική εκστρατεία συστρατεύτηκαν η ΕΕ, σοσιαλδημοκράτες, "νεοαριστεροί" οπορτουνιστές και κάθε είδους απολογητές του ιμπεριαλισμού. Η αλληλεγγύη στην Κούβα αποτελεί πεδίο, στο οποίο ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι. Στην Κούβα, με την καθοδήγηση του ΚΚ και της κυβέρνησης, προωθήθηκαν διάφορες μορφές οικονομικής συνεργασίας με το ξένο κεφάλαιο καθώς και η μικρή ιδιοκτησία στο εμπόριο και στην αγροτική οικονομία, στον τουρισμό ιδιαίτερα, με στόχο να ανακουφιστεί η χώρα από το εμπάργκο. Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας και του ΚΚ Κούβας ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική. Είναι σημαντική η έμπρακτη διεθνιστική της αλληλεγγύη στους λαούς και τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής, στην κυβέρνηση Τσάβες στη Βενεζουέλα. (υπογράμμιση δική μου).

18ο Συνέδριο (2009) - Θέση 20: (το ΚΚΕ) "Ανέπτυξε σε νέο επίπεδο τις σχέσεις με το ΚΚ Κούβας και το κίνημα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα. Οργάνωσε με επιτυχία τη μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα το 2006, με την παρουσία δεκάδων εκπροσώπων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, τη βδομάδα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα με μαζικές εκδηλώσεις και πορείες το Μάη του 2006, την καμπάνια για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών δεσμωτών των ΗΠΑ. Σύσφιξε τις σχέσεις του με μια σειρά κομμουνιστικά κόμματα της Λατινικής Αμερικής, ανέπτυξε την αλληλεγγύη του στους αγώνες του λαού της Βενεζουέλας και των λαών που αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο..." (υπογράμμιση δική μου).

19ο Συνέδριο (2013) - Θέση 44: "Το Κόμμα μας υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της κουβανικής επανάστα­σης, που απέδειξε τα πλεονεκτήματα του σοσιαλισμού, επιτυγχάνοντας στις δύσκολες συνθήκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας την επίλυση βασικών προβλημάτων που παραμένουν άλυτα και βασανίζουν την εργα­τική τάξη, πλατιά λαϊκά στρώματα στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερι­κής και της Καραϊβικής. Το ΚΚΕ, στα πλαίσια του προλεταριακού διεθνισμού, αναπτύσσει δημιουρ­γικό διάλογο με το ΚΚ Κούβας για τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που προωθούνται τα τελευταία χρόνια, εκφράζει τον προβληματισμό του για την εφαρμογή μέτρων που ενισχύουν την παρουσία του κεφαλαίου και αδυ­νατίζουν τη σοσιαλιστική ιδιοκτησία, τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής”. (υπογράμμιση δική μου).

20o Συνέδριο (2017) - Θέση 77: “Μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η καπιταλιστικοποίηση της Κίνας και στη συνέχεια η ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων σε χώρες που επιδίωκαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, όπως το Βιετνάμ και η Κούβα, χειροτέρευσαν την κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Συνολικά, το κομμουνιστικό κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση, δυσκολεύεται να αντιδράσει στην επίθεση του ταξικού αντιπάλου, η οποία συνδυάζει την καταστολή με τα ιδεολογικά-πολιτικά μέσα. Σε πολλές περιπτώσεις ο ταξικός αντίπαλος έχει καταφέρει να «αλώσει» από τα μέσα τα Κομμουνιστικά Κόμματα ”. (υπογράμμιση δική μου)

 Είναι φανερό ότι στο 20ο Συνέδριο, η ΚΕ έχει μετακινηθεί από τη θέση του “δημιουργικού διαλόγου με το ΚΚ Κούβας και την έκφραση προβληματισμού”, στη θέση ότι η Κούβα “επιδίωκε” (δηλ. Κάποτε στο παρελθόν) την σοσιαλιστική οικοδόμηση. Το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή τη θέση, είναι ότι εφόσον σήμερα η Κούβα δεν επιδιώκει την σοσιαλιστική οικοδόμηση, αυτό που μένει είναι ο μονόδρομος της ενίσχυσης των καπιταλιστικών σχέσεων και η “καπιταλιστικοποίηση” τύπου Κίνας. Εν ολίγοις, τελειώσαμε και με την Κούβα.

Παρεμπιπτόντως, ο όρος “καπιταλιστικοποίηση”, ενδεχομένως να εκφράζει και μια νέα αντίληψη για την αντεπανάσταση. Ότι δεν πρόκειται δηλαδή μόνο για βίαιη αλλαγή των οικονομικών-κοινωνικών-πολιτικών συνθηκών σε μια σοσιαλιστική χώρα, αλλά και για μια σταδιακή ειρηνική μετάλλαξη. Αυτό δεν είναι κατ ανάγκη μη συζητήσιμο, ιδιαίτερα επειδή θέτει σε νέα βάση το δίπολο “ανατροπή/κατάρρευση”.

Πέρα από αυτά όμως η ουσία δυστυχώς δεν είναι σε αυτά που γράφονται στις θέσεις. Βασικά είναι σε αυτά που δεν γράφονται αλλά αιωρούνται και διαχέονται μέσω "διαρροών", φημών και εμπιστευτικών ενημερώσεων. Ενδεικτικό αυτού, είναι ότι μια εβδομάδα πριν την δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ, η εφημερίδα ΒΗΜΑ δημοσίευσε εκτενή αποσπάσματα του εσωκομματικού κειμένου κριτικής του ΠΓ προς το ΚΚ Κούβας, του 2011!

 “Όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι”! Έτσι καλείται η Κούβα σήμερα να πληρώσει την άκριτη στήριξη που δώσαμε ως κόμμα στην περεστρόικα του Γκορμπατσόφ. Για να ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή, χρεώνουμε με την δυσπιστία και την απαξίωσή μας , μια Επανάσταση, ένα Κόμμα και ένα λαό, που στέκεται ακόμα όρθιος, δείχνοντας στην ανθρωπότητα ότι ο σοσιαλισμός είναι σήμερα όχι μόνο ζωντανός αλλά και εφικτός και πραγματοποιήσιμος.

 Όσον αφορά τους κομμουνιστές, η αλληλεγγύη με την Κούβα δεν μπορεί να σημαίνει απλά στήριξη στα αιτήματα πάλης (Γκουαντάναμο,αποκλεισμός κ.α), αλλά στήριξη ενός λαού και της επαναστατικής του ηγεσίας, που παλεύει σήμερα να διατηρήσει τις κατακτήσεις του και κρατά τον δρόμο ανοιχτό προς τον κομμουνισμό για όλη την ανθρωπότητα.

 Αν κάναμε μια δεκαετία να καταλήξουμε για τον σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ ότι ήταν “ανατροπή” και όχι “κατάρρευση” (λες και μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο), δεν μπορεί για την Κούβα να καθαρίσουμε στα βουβά, αλλάζοντας τον χρόνο ενός ρήματος. Στο 19ο Συνέδριο να “επιδιώκει” και στο 20ο να “επιδίωκε” την σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Γι αυτό,το Συνέδριο πρέπει κατ ελάχιστο να αποκαταστήσει την λαθροχειρία της θέσης 77 (“επιδίωκαν”). Να κρατήσει την συζήτηση ανοιχτή στο Κόμμα και στην κοινωνία για τον σοσιαλισμό σήμερα. Για τον δρόμο που κρατά ανοιχτό ο λαός της Κούβας με νύχια και με δόντια.

Για να μην μείνει στην ιστορία το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ σαν το 20ο Συνέδριο του πάλε ποτέ ΚΚΣΕ.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 26 σχόλια

11 Μαρτίου 2017 στις 12:41 μ.μ.

Ο Αντικομμουνισμός δεν πιάνει. Τα πράγματα είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Η ΕΣΣΔ ανατράπηκε με την επικράτηση του Οπορτουνισμού το 1956 και την Σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού που σε μια πορεία κατέστρεψε τα πάντα. Η Λ.Δ Κορέας και η Κούβα ήτανε δυο χώρες που συνεχίσανε μετά το 1991 να έχουνε Σοσιαλισμό αντιμετωπίζοντας και η δύο το Δολοφονικό Εμπάρκο του Παγκόσμιου Καπιταλισμού. Εδω και μερικά χρόνια στα δυο τελευταία του Συνέδρια το Κουβανικό Κόμμα εφαρμόζει νόμους του Καπιταλισμού. Ηδη υπάρχουνε 500000 Καπιταλιστικές επιχειρήσεις με 1500000 εργαζόμενους σε εκμετάλευση της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ. Στην ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ Μάριελ υπάρχουνε 500 ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΑ Μονοπώλια και υπάρχει προοπτική και για άλλα. Ταυτόχρονα το Εμπάρκο στην Κούβα χαλαρώνει σε αντιθεση με την Λ.Δ ΚΟΡΕΑΣ που δυναμώνει. Το Συμπέρασμα πεντακάθαρο. Δυστυχώς η Κουβανική Επανάσταση βρίσκεται ήδη στην καταστροφική πορεία που είχε η ΕΣΣΔ μετά το 1956. Είμαστε στο πλευρό των Κουβανών συντρόφων μας που παλεύουνε να σωθεί η Επανάσταση. Τους Ευχόμαστε να μπορέσουνε να σταματήσουνε την καταστροφική αυτή πορεία. Οσο για το ΚΚΕ τα ...παιδιά.... ας αλλάξουνε πλευρό Το έργο που θέλουνε να παίξουνε μέσα στο ΚΚΕ έχει τελειώσει εδω και 26 χρόνια. Ας πρόσεχαν.

11 Μαρτίου 2017 στις 12:48 μ.μ.

Προς Βαθύ. Στον προσυνεδριακό διάλογο υπάρχουνε όλα τα Στοιχεία για τον Καπιταλισμό στην Κούβα απο την σ.Δανάη Χέλμη του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΝΕ. Επίσης το παραμυθάκι για κόψιμο γραμμάτων στον διάλογο δεν πιάνει. Σήμερα να μπει κάποιος θα βρεί. Ο Αντικομμουνισμός απο δήθεν φιλους δεν πιάνει.

11 Μαρτίου 2017 στις 1:39 μ.μ.

Κίνα και Βιετνάμ έχουνε πλέον 100% Καραμπινάτο Καπιταλισμό πέρα απο κάθε αμφιβολία. Ας δούμε τώρα τι φταίει και η Κούβα πήρε αυτό τον Καταστροφικό κατήφορο. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ανατροπή του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ που δολοφονήθηκε απο μέσα. 1956 1991. Η Κούβα είχε την Ατυχία στο ξεκίνημα της να συναντήση την ΕΣΣΔ σε αντίστροφη πορεία. Δεν έφτιαξε ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ με αποκλειστική ευθύνη της ΚΟΜΕΚΟΝ. Η Απόσυρση των Πυραύλων το 1962 χωρίς έστω την απόσυρση του Γκουαντάναμο. Επίσης το ότι σε καμμία χώρα δεν έγινε Σοσιαλισμός εκεί. Γιατί άραγε συνέβη αυτό..... Ας θυμιθούμε λίγο την Ιστορία. Στην ίδια την Κούβα στην Μονκάδα το 1953 το ...Κ.Κ... τους καταδίκασε για ...τυχοδιώκτες..... Το ίδιο συνέβη και με τον ΤΣΕ στην Βολιβία το 1967 απο το ...Κ.Κ...με τον Μάριο Μόνχε.... Στην Χιλή το 1970 73 τα φούμαρα του Ανθρώπινου Καπιταλισμού οδηγήσανε στην καταστροφή. Επίσης η Βενεζουέλα εδω και 19 χρόνια ερχεται ο ...σοσιαλισμός με στάδια... αποτέλεσμα ο λαός στα Σκουπίδια και η Αστική Τάξη μέσα στον πλούτο. Τους ανεχτήκανε οι Καπιταλιστές για να καταστρέψουνε την Κούβα και το Ανταρτικο στην Κολομβία. Συμφωνούμε λοιπόν με τον Τίτλο του Αντικομμουνιστή

11 Μαρτίου 2017 στις 7:45 μ.μ.

Τζαμαρίας, ο μπαρουτοκαπνισμένος κομμουνιστής του πληκτρολογίου και του διαδικτύου, που όλα τα κόβει, όλα τα μαχαιρώνει, όλα τα ξέρει και όλα τα κατακρίνει!! Τζαμαρίας, το επίσημο έμμισθο τρολ του ιερατείου στο ΒΚ!

11 Μαρτίου 2017 στις 8:12 μ.μ.

7.45. Καμμιά απάντηση για την ουσία έχεις να κάνεις. Ευχαρίστως να σου απαντήσω.

11 Μαρτίου 2017 στις 8:35 μ.μ.

Τοσους μηνες μουγκα για τις θεσεις.
Ευτυχως μερικες μερες πριν απο το Συνεδριο βρικατε κατι να γραψετε για να μη χαθη το αντιΚΚΕ συμβολαιο.

11 Μαρτίου 2017 στις 8:37 μ.μ.

Τζαμαρία, δεν κατάλαβες ότι αυτά που σου γράφω είναι 100% κανονική και ακριβής απάντηση στα δικά σου γραφτά;

11 Μαρτίου 2017 στις 9:54 μ.μ.

8.37. Χαίρομαι που συμφωνούμε οτι είναι όπως τα λέω.

11 Μαρτίου 2017 στις 10:35 μ.μ.

καταρχάς μου φαίνεται απίθανο αυτό, να καλέσει η ΚΕ στην έδρα της κάποιον για να του ανακοινώσει απλά πως δεν θα δημοσιευτεί η επιστολή του στο προσυνεδριακό επειδή είναι « εχθρική προς το κόμμα»... από εκεί και πέρα, αν δούμε τι γίνετε τα τελευταία χρόνια στην Κούβα, την τάση προς την ατομική ιδιοκτησία που ξανά « γεννιέται» με ανοίγματα σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ( http://www.havanatimes.org/?p=116035 ), η παραπάνω επιστολή δεν στοχοποιεί ιδεολογικά και πολιτικά το ΚΚΕ, μα αυτόν που την έγραψε και τους υπερασπιστές της... δεν γίνετε από την μία να είστε πολέμιοι του 20ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ και της περεστρόικας, και από την άλλη να υπερασπίζεστε τον ΓΓ του ΚΚΚ Ραούλ Κάστρο ( από τα λίγα λάθη που έκανε ο Φιντέλ ), που έδωσε το χέρι του στον ιμπεριαλιστή πρόεδρο της Αμερικής Ομπάμα, τάχθηκε υπέρ του αφοπλισμού των FARC EP ( και τώρα δολοφονούνται μαζικά κολομβιανοί αγωνιστές http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9255483 ) και γενικότερα που ακολουθεί μια ταχτική ίδια με αυτήν της περεστρόικας και της καπιταλιστικής Κίνας... η αλληλεγγύη μας απέναντι στον λαό της Κούβας και την κουβανική επανάσταση είναι αυτονόητη, γι αυτό και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την διαχειριστεί προς όφελος δικό του και των λίγων καπιταλιστών...

11 Μαρτίου 2017 στις 11:26 μ.μ.

Τζαμαρία, ώστε ισχυρίζεσαι ότι συμφωνώ ότι είναι όπως τα λες; Λοιπόν Τζαμαρία έχω να σου δώσω μια συμβουλή: χρειάζεσαι επειγόντως εξέταση από ειδικό!

12 Μαρτίου 2017 στις 12:53 π.μ.

11.26 Τότε περιμένω τι απο αυτά που γράφω είναι ψέμματα. Αλλιώς συμφωνείς μαζί μου.

12 Μαρτίου 2017 στις 12:59 π.μ.

10.35 Θα μου επιτρέψεις μια διαφωνία με όλο τον Σεβασμό Σύντροφε. ΟΙ Αποφάσεις στα Κ.Κ είναι Συλλογικές και υπάρχει ο Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός. Μιλάω αποκλειστικά για τον σ.Ραούλ. Τα υπόλοιπα είναι όπως τα λες.

12 Μαρτίου 2017 στις 1:23 π.μ.

10.35 Δεν τον κάλεσε καμμία Κ.Ε. Παραμυθάς για να δείξει οτι κάποιος είναι. Σήμερα αν δεις έχει επιστολές με διαφορετική άποψη.

12 Μαρτίου 2017 στις 2:21 π.μ.

Υπεραριστερή (20ο Συνέδριο ΚΚΕ = 20ο Συνέδριο ΚΚΣΕ) "κριτική" από δεξιές θέσεις!
Περσινά-ξυνά σταφύλια, ένα έργο, που όταν το βλέπεις για 100-ή φορά είναι ανυπόφορα βαρετό.
Το τι γίνεται στην Κούβα το μαθαίνουμε πολύ πιο αντικειμενικά από τον "Ρ" παρά από απολογητικά σάϊτ σαν το PRENSA REBELDE, του κυρ-Γονατά.
H διαφορά του "επεδίωκε" από το "επιδιώκει" είναι προφανής και απόλυτα δικαιολογημένη: Το 2012 (θέλαμε να) πιστεύαμε πως το ΚΚΚούβας πάλευε ακόμη για τον σοσιαλισμό.
Από τότε, ποιό βήμα, έστω και ένα προς τον σοσιαλισμό έχει κάνει το ΚΚΚ; Την ίδρυση των ζωνών καπιταλιστικής εκμετάλλευσης;
Το τί επιδιώκει ΤΩΡΑ το ΚΚΚούβας, ας το βρεί το ίδιο, και ας μας το πεί. Αλλά βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, δε σημαίνει πως τρως και ψάρι.
Ελεος με τα θυμιατά του ...Λούλα(!) και της Βίλμα Ρούσεφ(!), που θα μας το παίξουν και ....κομμουνιστές!

12 Μαρτίου 2017 στις 1:34 μ.μ.

Ας πει κάποιος στον Κύριο Γονατά οτι δεν είμαστε στο 1950. Η Φεουδαρχία και οι Αποικίες έχουνε τελειώσει πλέον. Ο Καπιταλισμός είναι Παγκόσμια στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο στα πλαίσια της Ανισόμετρης Ανάπτυξης με σχέσεις Αληλεξάρτησης με την κάθε χώρα να έχει διαφορετική θέση στην Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα. Αυτός είναι ο Ιμπεριαλισμός του ΛΕΝΙΝ.

13 Μαρτίου 2017 στις 12:59 μ.μ.

βρήκαμε και δημοσιευμένες επιστολές στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, διαφωνούντων… οπότε θα επιμείνω, αυτός ο κύριος μας πουλάει φούμαρα απλά για να κάνει εντύπωση… το ίδιο ισχύει και γι αυτόν όπου έκανε αυτήν την άθλια αντιγραφή από την ανακοίνωση της ΚΕ στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, η οποία πολύ σωστά αναφέρει « 3. Κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα όλα τα παρακάτω στοιχεία του συγγραφέα: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, Κομματική ή ΚΝίτικη Οργάνωση που ανήκει ή που έχει επαφές, αν πρόκειται για φίλο του ΚΚΕ. Τα στοιχεία αυτά είναι προϋπόθεση για τη δημοσίευση του κειμένου. Αποκλείονται από τη δημοσίευση κείμενα που είναι εκτός των θεμάτων των Θέσεων για το 20ό Συνέδριο. Αποκλείονται κείμενα με αναφορές σε πρόσωπα ή σε ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένη Κομματική Οργάνωση, που περιλαμβάνουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς, θέσεις εχθρικές προς την ιδεολογία και το χαρακτήρα του ΚΚΕ.», εκτός φυσικά και αν ορισμένοι θέλατε ο προσυνεδριακός διάλογος να γίνει σε φάση ριάλιτι, με κουτσομπολιά, ύβρεις, φασίστες,κλπ…

13 Μαρτίου 2017 στις 9:00 μ.μ.

Αναγκάζομαι να μπω στη διαδικασία των σχολίων, εκ των πραγμάτων, αφού πλέον η "ήρα και το στάρι" άρχισαν να "σπέρνονται" σε αλλότρια "γεωργικά" εδάφη.

*

Τον κάλεσαν τον Β.Γ. (και καλά έκαναν σε τελική ανάλυση), αλλά αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα.

*

Ενδεικτικά, χαρακτηρισμοί από το κείμενο του Β.Γ.:
αιωρούνται και διαχέονται μέσω "διαρροών" (οι "διαρροές" με παραπομπή στο ΒΗΜΑ της προόδου)
ότι μια εβδομάδα πριν την δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ, η εφημερίδα ΒΗΜΑ δημοσίευσε εκτενή αποσπάσματα του εσωκομματικού κειμένου κριτικής του ΠΓ προς το ΚΚ Κούβας, του 2011!
Για να ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή
να αποκαταστήσει την λαθροχειρία της θέσης 77
Όχι, είναι πολύ φιλική προς το χρήστη κριτική...(!)


Και ΒΗΜΑ ξεθάβει (όλως τυχαίως) το «εμπιστευτικό σημείωμα» του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο διακινήθηκε εσωκομματικά το 2011(!), εν όψει του 6ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, και με τα σχετικά εισαγωγικά στο «αδελφό» κόμμα του (ιδιοκτήτη) Φιντέλ (το ΚΚΕ είναι ιδιοκτησίας Κουτσούμπα τώρα) και στα λάθη των κουβανών «συντρόφων»
υπό τον Σκληρό τίτλο της Σκληρής κριτικής, φτιάχνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποδίδουν τα συγκροτήματα στα σκληρά σταλινικά απολιθώματα. Και πάπαλα.
Υποπτεύομαι ότι στον λαμπρό θεματοφύλακα της κομμουνιστικής ιδεολογίας (ΒΗΜΑ) εδόθη... ως εκ Περισσού ιδιοχείρως από τον... Γραμματέα(!!)

*

Επιδιώκει και επιδίωκε: Αλλαγή χρόνου, ουσία ίδια.

Στο 19ο Συνέδριο η θέση 44 έλεγε άλλα;

Το Κόμμα μας υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της κουβανικής επανάστασης, που απέδειξε τα πλεονεκτήματα του σοσιαλισμού, επιτυγχάνοντας στις δύσκολες συνθήκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας την επίλυση βασικών προβλημάτων που παραμένουν άλυτα και βασανίζουν την εργατική τάξη, πλατιά λαϊκά στρώματα στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Το ΚΚΕ, στα πλαίσια του προλεταριακού διεθνισμού, αναπτύσσει δημιουργικό διάλογο με το ΚΚ Κούβας για τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που προωθούνται τα τελευταία χρόνια, εκφράζει τον προβληματισμό του για την εφαρμογή μέτρων που ενισχύουν την παρουσία του κεφαλαίου και αδυνατίζουν τη σοσιαλιστική ιδιοκτησία, τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής.

***

Β.

Από το 2012, που διατυπώθηκαν (γραπτά) οι θέσεις του 19ου κύλησε πολύ νερό με τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν στην Κούβα το 2011. Από δε το 2009 και το 2005 κοντεύει να αδειάσει η Καραϊβική (τόσο πολύ νερό έχει κυλήσει):

ο σοσιαλισμός είναι σήμερα όχι μόνο ζωντανός αλλά και εφικτός και πραγματοποιήσιμος. (Β.Γ. στο άνωθεν κείμενό του)
να διατηρήσει τις κατακτήσεις του και κρατά τον δρόμο ανοιχτό προς τον κομμουνισμό για όλη την ανθρωπότητα. (Β.Γ. στο στο άνωθεν κείμενό του)

Ζωντανός(!) σε ποιον κόσμο;
και
δρόμο ανοιχτός(!!) για πού;

***

(συνεχίζεται)

13 Μαρτίου 2017 στις 9:22 μ.μ.

Φτερό Στο Πέλαγο ΙΙ.
(Συνέχεια από το προηγούμενο, Ι.)

Γ.

Τα όσα ακολουθούν εμπεριέχονται στο εκτενέστατο άρθρο της ΜΠΟΤΙΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ, της 25/8/2015: "ΑΡΜΕΝΙΖΕΙ Η ΚΟΥΒΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ" (https://zbabis.blogspot.gr/2015/08/blog-post_25.html) -όπου υπάρχουν (για να μη γεμίσω το σχόλιο με link) και όλες οι αναφορές και πηγές- αμέσως μετά την επιστροφή μου από το νησί (4-27/7/2015) με την 45η Μπριγάδα Χοσέ Μαρτί.

Ενδεικτικά:

ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (στραβο-Αρμενίζει, εντέλει, η Κούβα στο χάρτη της):
Ένας ακόμα ορατός κίνδυνος για συσσώρευση του πλούτου σε χέρια εχόντων είναι και οι αγοραπωλησίες κατοικιών (βλέπε και εδώ: realigro.gr), με νόμο που τέθηκε σε ισχύ από τις 10 Νοέμβρη του 2011 (7/11/2011).

Αυτός ο νόμος είναι το θεμέλιο, είναι ο τρόπος με τον οποίο χτίζεις μια καπιταλιστική αγορά, επιτρέποντας το ελεύθερο εμπόριο περιουσιακών αγαθών"

*

ΟΙΚΟΠΕΔΑ (πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων) ΜΕ ΘΕΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ:

30/3/2014, Άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις κάνει η Κούβα -Ψηφίστηκε νόμος που δίνει ευέλικτο φορολογικό καθεστώς στις επιχειρήσεις

‒ΚΟΥΒΑ: Ψηφίστηκε νέος νόμος για τις ξένες επενδύσεις. Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, η Βουλή της Κούβας ενέκρινε το περασμένο Σαββατοκύριακο το νέο νόμο για τις ξένες επενδύσεις στο νησί.

*

ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΕΟΖ) ή ΚΑΘΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΗΜΟΣ:

Ως γνωστόν, στις ΕΟΖ «οι θέσεις απασχόλησης τελούν κάτω από ευνοϊκές φορολογικές και εργασιακές συνθήκες για τις ξένες επιχειρήσεις»
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (14/2/2014)
H ερώτησή μου για τη χρηματοδότηση των δήμων (σε σχέση με την ΕΟΖ του Μαριέλ) έδωσε την ευκαιρία στον βουλευτή της περιοχής να μιλήσει διεξοδικά για όλα αυτά: Για το ότι η Αρτεμίσα βρίσκεται κοντά στον Παναμά και από εκεί θα έρθουν οι επενδύσεις(!), καταλήγοντας στη… γενναία απόφαση του ελληνικού λαού κατά το δημοψήφισμα του ΝΑΙΟΧΙΝΑΙ, και στο συγχαρητήριο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η αναφορά του ανάγκασε συμπριγαδίστα μας, γνωστό διαδικτυακό αρθρογράφο ‒ήταν η πολλοστή φορά που όταν μιλούσε ή ρωτούσε κάποιο μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, οι Κουβανοί δεν παρέλειπαν να εκφράζουν και τον θαυμασμό τους στους Έλληνες και να μας συγχαίρουν για το κάλπηκο αποτέλεσμα‒ να παρέμβει και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ως προς το ποιόν και τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρέμβαση αυτή συνοδεύτηκε από θερμά χειροκροτήματα, όχι μόνο από τους μπριγαδίστες, αλλά και από τους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής.
*
(συνεχίζεται)

13 Μαρτίου 2017 στις 9:23 μ.μ.

Φτερό Στο Πέλαγο ΙΙΙ.
(Συνέχεια από το προηγούμενο, ΙΙ.)

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Ο Ραούλ Κάστρο στην Ομιλία του στην 7η Σύνοδο των χωρών της Αμερικής στον Παναμά λέει (εδώ ενδεικτικά):

Του ζητώ συγγνώμη διότι ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει καμιά ευθύνη για όλα αυτά. [...] Και όλοι έχουν χρέη απέναντί μας εκτός από τον Πρόεδρο Ομπάμα. [...] είναι σωστό να του ζητώ συγγνώμη [...]‒όπως έχω δηλώσει και σε μερικούς από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων [...] ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι ένας έντιμος άνθρωπος. Έχω διαβάσει λίγο από την βιογραφία του στα δύο βιβλία που έχουν βγει, όχι ολόκληρα, αυτό θα το κάνω με πιο ηρεμία. Θαυμάζω την ταπεινή του καταγωγή και νομίζω πως όλη του η ύπαρξη υπακούει σε αυτήν την ταπεινή καταγωγή

‒Αν αυτό δεν είναι εγκώμιο, τότε τι είναι; (Δεν ήθελα να γράψω ότι του γλείφει τα άρβυλα)
‒Υπάρχουν καλοί και κακοί πρόεδροι; Ομπάμες-Τσίπρες που έχουν ή δεν έχουν ευθύνη;
‒Ο ιμπεριαλισμός=καπιταλισμός είναι γέννημα κακών προέδρων και πολιτικών;
Μάλλον πρέπει όλοι να λιβανίζουν τον Ραούλ....

*

Τέλος ας σημειώσουμε την κραυγαλέα απουσία του ΚΚ Κούβας (δεν είναι το μοναδικό βεβαίως, αλλά έχει τη σημασία του) στα 55 ΚΚ που στέκονται αλληλέγγυα στο ΚΚΕ

Η κατακλείδα εκείνου του άρθρου:

Ο Φιντέλ είχε πει ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει.
Από πλευράς μου εύχομαι ολόψυχα τα γεγονότα να με διαψεύσουν και να πραγματοποιηθεί η δέσμευση του Ραούλ από την ίδια (ό.π.π.) ομιλία:

«Η Κούβα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ιδέες για τις οποίες ο λαός μας έχει κάνει τις πιο μεγάλες θυσίες, έχει αντιμετωπίσει τους μεγαλύτερους κινδύνους...»

Αν και ο ιμπεριαλισμός τελικά ΕΝΑ και ΜΟΝΟ πρόσωπο έχει. Αυτό του καπιταλισμού.

*

Υ.Γ.

Το άρθρο της Δανάης Χέλμη (29/1/2017) με τα στοιχεία (τα οποία δεν είχα τότε υπόψη), από το 7ο Συνέδριο του Κόμματος τον Απρίλη του 2016 και από την Εθνοσυνέλευση Λαϊκής Εξουσίας τον Ιούλη του 2016, επιβεβαιώνει απλώς εκείνες τις σκέψεις.

(Τέλος)

13 Μαρτίου 2017 στις 11:17 μ.μ.

Σύντροφε σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

19 Μαρτίου 2017 στις 11:45 π.μ.

Η Κούβα συνεχίζει να είναι σοσιαλιστική. Η κουβανική επανάσταση παραμένει μια ζωντανή και επίκαιρη διαδικασία. Και η αλληλεγγύη μας προς την Κούβα, και μέσα από τη συμμετοχή μας στις μπριγάδες, έχει να κάνει ακριβώς με αυτό. Tα δικά μου συμπεράσματα από την συμμετοχή στην 45η Μπριγάδα Χοσέ Μαρτί, της οποίας και εγώ ήμουν μέλος είναι εντελώς διαφορετικά και έχουν επίσης δημοσιευτεί στο blog του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί:
http://josemartigr.blogspot.gr/2015/08/45-6-22.html .
Εκτενής δε αρθρογραφία και μεταφρασμένο υλικό υπάρχει σε μια σειρά θεματικά blogs:
http://cubaniagriega.blogspot.gr/
http://prensa-rebelde.blogspot.gr/
και σε πολλά άλλα με θεματική αναφορά στην Κούβα και την Λατινική Αμερική.

19 Μαρτίου 2017 στις 11:46 π.μ.

Επίσης (δεν αντέχω στον πειρασμό) , δεν ξέρω ποιόν «κάλο» πάτησε το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι σχολιασμοί με προσωπικούς, υποτιμητικούς και να μην πω τι άλλους χαρακτηρισμούς για τον αρθρογράφο, μόνο πολιτική ιδεολογική πάλη δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις και μάλιστα μεταξύ ανθρώπων που φαντάζομαι ότι συμμετέχουν στο κίνημα και που στο βάθος του τούνελ, παρά τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις τακτικής προσέγγισης αυτού του κινήματος, έχουν τον ίδιο στόχο. Αν κάτι δίδαξε η κουβανική επανάσταση, για όσους την επικαλούμαστε, είναι το πολιτικό ήθος και ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη ακόμα και του εχθρού. Του πραγματικού εχθρού. Και αυτό δεν έχει να κάνει με δημοκρατία στην έκφραση απόψεων, αλλά με ουσιαστική πολιτική αντίληψη διεξαγωγής της ιδεολογικής πάλης. Έτσι πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια η κουβανική επανάσταση και γι’ αυτό μπόρεσε να ενώσει όλο το λαό κάτω από την πάλη της τάξης και να νικήσει. Αυτό το «ξεκατίνιασμα» λοιπόν που εκτυλίσσεται και που βλέπει παντού εχθρούς, αντί εν δυνάμει συναγωνιστές (και όχι μόνο εδώ και για το συγκεκριμένο θέμα), με κάνει να αναρωτιέμαι αν έχουμε ελπίδα να «συνεννοηθούμε» ποτέ σε αυτόν τον τόπο, κάτω από τον κοινό στόχο. Το «άθλημα» λοιπόν έχει πολύ μέλλον και πολύ πόνο. Το ζήτημα θα λυθεί τελικά, όχι όταν καταφέρουν να συνεννοηθούν οι “πεφωτισμένοι” , αλλά όταν μπουν μαζικά στο παιχνίδι οι χιλιάδες και τα εκατομμύρια των πραγματικά ενδιαφερόμενων. Όπως στην Κούβα....

19 Μαρτίου 2017 στις 11:34 μ.μ.

Καλό το παραμυθάκι αλλά δεν πιάνει. ΟΙ Αποφάσεις του Κ.Κ στην Κούβα οδηγούνε στον Καπιταλισμό όπως και στην ΕΣΣΔ απο το 20ο Συνέδριο του 1956. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στον Καπιταλισμό. Τα στοιχεία της σ.Δανάη Χέλμη και του σ. Φτερό στο πέλαγο τα λένε όλα. ΟΙ Κομμουνιστές είμαστε στο πλευρό των Κουβανών Κομμουνιστών και τους ευχόμαστε να σταματήσουνε αυτό τον Καταστροφικό δρόμο χωρίς Νόμους του Καπιταλισμού και με Δικτακτορία του Προλεταριάτου όπως στην ΕΣΣΔ των ΛΕΝΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ. Η Ταξική πάλη στην οικοδόμηση του Σοσιαλισμού συνεχίζεται αλλάζοντας μορφές. Η Αστική τάξη που ηττήθηκε αλλά δεν συνετρίβει συνεχίζει να υπάρχει σαν ατόμα και προσπαθεί να επανέλθει με την προβιά του Οπορτουνισμού. Η ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ του ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ πρέπει να είναι εκει για να τους ΤΣΑΚΙΣΕΙ.

19 Μαρτίου 2017 στις 11:36 μ.μ.

Και για να μη ξεχνιόμαστε. Το ...Κ.Κ....στην Μονκάδα το 1953 τους καταδίκασε για Τυχοδιώκτες. Το ίδιο το 1967 στην Βολιβία με τον ΤΣΕ απο το ....Κ.Κ.... με τον ΜΑΡΙΟ ΜΟΝΧΕ. ...οι διαφορετικές απόψεις.....

19 Μαρτίου 2017 στις 11:42 μ.μ.

Ο Καπιταλισμός έχει τρια παιδιά Τρίδυμα. Σοσιαλδημοκρατία Οπορτουνισμός Φασισμός. Υπηρετούνε και τα τρια τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ με Αξιοθαύμαστη πίστη. ΑΞΙΟΙ.

19 Μαρτίου 2017 στις 11:55 μ.μ.

500.000 Καπιταλιστικές επιχειρήσης με 1500000 Εργάτες σε Εκμετάλευση της Εργατικής τους δύναμης. 500 ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ Μονοπώλια στην Ειδική Οικονομική Ζώνη του ΜΑΡΙΕΛ και με προοπτική και για άλλες. Αυτός λοιπόν ο Καραμπινάτος Καπιταλισμός είναι λεει....σοσιαλισμός..... ΜΑΛΙΣΤΑ. Και είμαστε λέει στη ίδια μεριά απλά έχουμε ...διαφορετική ταχτική....ντάξει μωρέ όλοι αριστεροί είμαστε να ούμε.....

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger