Home » » Σαν σήμερα το 1960: Επιχείρηση εξόντωσης του ΚΚΕ, τα στρατοδικεία σε δράση

Σαν σήμερα το 1960: Επιχείρηση εξόντωσης του ΚΚΕ, τα στρατοδικεία σε δράση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 | 7:49 π.μ.

Πηγή: "Ριζοσπάστης"

Είμαστε στο 1960. Η άρχουσα τάξη, το Παλάτι και τα «μεγάλα αφεντικά», οι Αμερικανοί δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη τη μεγάλη εκλογική έκπληξη του 1958, όταν η ΕΔΑ με κορμό και καθοδηγητή το ΚΚΕ πήρε το 25% των ψήφων και αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα. Μια εξέλιξη που έδειχνε ότι σχεδόν δέκα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου και παρά το όργιο βίας, τρομοκρατίας, εκτελέσεων, φυλακίσεων και εκτοπισμών που ακολούθησε, οι δεσμοί του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με τις πλατιές λαϊκές μάζες παραμένουν ακατάλυτοι.

Με την καθοδήγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες είχαν αναλάβει αποκλειστικά το έργο του συντονισμού των επιχειρήσεων για τη δίωξη και την εξόντωση του ΚΚΕ, η κυβέρνηση Καραμανλή στήνει σειρά δικών στα έκτακτα στρατοδικεία με κατηγορούμενους στελέχη του Κόμματος.

Σκοπός της κυβέρνησης και των Αμερικανών ήταν να ενισχύσουν τα ψυχροπολεμικά ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στην περιοχή, να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για το ξεπούλημα της Κύπρου με τις Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου και να δικαιολογήσουν τις σχεδιαζόμενες αντιδημοκρατικές εκτροπές.

Μια από τις σημαντικότερες δίκες εκείνης της περιόδου άρχισε στις 26 Απριλίου 1960. Στο εδώλιο του Στρατοδικείου κάθονται στελέχη και μέλη του ΚΚΕ με την κατηγορία ότι «δραπετεύσαντες εις το σιδηρούν παραπέτασμα επεδίδοντο εις τη συγκέντρωσιν πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως και τη δι' ασυρμάτων μετάδοσιν τους εις την ηγεσίαν του ΚΚΕ και τη βουλγαρικήν υπηρεσία πληροφοριών». Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

«Θα ήτο ευχής έργον εάν πολλούς από τους κατηγορουμένους είχε παραδώσει η Αστυνομία εις τους Γερμανούς», δηλώνει ένας αστυνομικός μάρτυρας κατηγορίας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της εποχής ζητά την κεφαλή των κατηγορουμένων. «Ολοι οι κομμουνισταί είναι πράκτορες της Σοβιετικής Ενώσεως» γράφει στον τίτλο της μια εφημερίδα. Ο βασιλικός επίτροπος ζητεί την ποινή του θανάτου για 5 απ' τους κατηγορουμένους και ισόβια για άλλους 14.

Τη νύχτα της 19ης προς την 20η Μάη το στρατοδικείο καταδικάζει σε ισόβια τους Χ. Φλωράκη, Κ. Λουλέ, Κ. Τσακίρη, Δ. Δάλλα, Γ. Κοτροκόη και την Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 6 σχόλια

19 Μαΐου 2017 - 8:25 π.μ.

Και για να μη ξεχνιόμαστε Πρωθυπουργός τον Δεκέμβρη του 1944 στην Σφαγή του λαού σε Αθήνα Πειραιά ήταν ο ...ΠΑΠΑΤΖΗΣ... που του είχε προταθεί να είναι πρόεδρος του ...ΕΑΜ... ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απλά αρνήθηκε. Ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε με κυβέρνηση ....ΠΛΑΣΤΗΡΑ..... Το 1964 ο Δολοφόνος ...ΠΑΠΑΤΖΗΣ.. Βαφτίστηκε απο την ....ΕΔΑ.... γέρος της δημοκρατίας..... ΩΡΑΙΑ......

19 Μαΐου 2017 - 4:55 μ.μ.

Ότι δεν πέτυχαν τα στρατοδικεία το πέτυχε η νομιμοποίηση, οι βουλευτικές αποζημιώσεις και οι κομματικές επιχορηγήσεις. Καλύτερα αστικό ψεφτοεπαναστατικό κόμμα παρά παρανομία.

20 Μαΐου 2017 - 8:24 π.μ.

Οτι δεν πέτυχε η παρανομία το πέτυχε με τον καλύτερο τρόπο η δράση του Οπορτουνισμού μέ όχημα το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ την ΕΔΑ και τον Συνασπισμό φέρνοντας το ΚΚΕ ένα βήμα απο την καταστροφή το 1991.... Οσοι τώρα βλέπουνε όνειρο 4η Ευκαρία για ΡΕΒΑΝΣ ας αλλάξουνε πλευρό. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Τα κόλπα πεθάνανε το 1991..... ΞΕΒΡΩΜΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ.

20 Μαΐου 2017 - 10:19 μ.μ.

Τα στρατοδικεία και οι Ταγματασφαλίτες και κυνηγούσαν όλο "οπορτουνιστικό" ΕΑΜ σε αντίθεση με το νομιμοποιημένο ΚΚΕ που δεν το πειράζουν οι σημερινοί απόγονοι των Ταγματασφαλιτών.

21 Μαΐου 2017 - 10:17 π.μ.

Οτι δεν πέτυχε η παρανομία με τις διώξεις το πέτυχε ο Οπορτουνισμός με όχημα το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ την ΕΔΑ και τον Συνασπισμό με το ΚΚΕ ένα βήμα απο τον γκρεμό το 1991.... Σώθηκε χάρη στις Παρακαταθήκες απο την Αθάνατη Εποποιια ΤΟΥ ΔΣΕ. Οποιος έχει όνειρο 4η Ευκαιρία για Ρεβάνς να αλλάξει πλευρό.... ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Ξεβρώμισε ο τόπος το 1991...... Καλωρίζικο το 4ο ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Αξιοι.......

21 Μαΐου 2017 - 10:08 μ.μ.

Τα στρατοδικεία και οι Ταγματασφαλίτες κυνηγούσαν όλο το "οπορτουνιστικό" ΕΑΜ σε αντίθεση με το σημερινό νομιμοποιημένο "επαναστατικό" ΚΚΕ που δεν το πειράζουν οι σημερινοί απόγονοι των Ταγματασφαλιτών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger