Home » » Τα όρνεα της Eurobank νομίζουν, ότι μπορούν να μας «δουλέψουν»

Τα όρνεα της Eurobank νομίζουν, ότι μπορούν να μας «δουλέψουν»

Από askordoulakos , Τρίτη 29 Αυγούστου 2017 | 12:58 π.μ.



Του Κων/νου Σταθόπουλου (από seisaxthia-epam)

Διάβασα σήμερα, την  ειδική έκθεση της τράπεζας Eurobank, όπου αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους η χώρα μας μετά από 8 συνεχή έτη παραμένει σε μνημόνια και δεν μπορεί να απεμπλακεί από αυτά.

Τη συγγραφή της έκθεσης επιμελήθηκε ο κ. Ν. Καραμούζης, Πρόεδρος Eurobank Ergasias, προεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και ο κ. Α. Κουλεϊμάνης, Group Strategy Eurobank Ergasias.

Ειλικρινά μου θύμισε εκθέσεις επιπέδου δημοτικού σχολείου.
Αν και δεν μου πέφτει λόγος και χωρίς να θέλω να προσβάλω, δεν νομίζω πως χρειάζονται ιδιαίτερες σπουδές και υψηλές αμοιβές για να γράφεις τέτοιες εκθέσεις.
Η έκθεση είναι μακροσκελής. Αξίζει να πάρετε μία γεύση από δύο έστω εκ του συνόλου των γελοίων παραγράφων:
...."Παρά το άνευ προηγουμένου κοινωνικό και οικονομικό κόστος προσαρμογής, παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί σημαντική μακροοικονομική προσαρμογή και έχουν εξαλειφθεί οι μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες που οδήγησαν στην κρίση, παρά την υλοποίηση δεκάδων μεταρρυθμίσεων, όπως πιστοποιείται και από διεθνείς δείκτες, η χώρα παραμένει για σειρά ετών σε οικονομική στασιμότητα και σε καθεστώς μνημονίων, επιτροπείας και αβεβαιότητας."
...."Με βάση τα παραπάνω, τίθενται μία σειρά από εύλογα ερωτήματα: Γιατί η Ελλάδα παραμένει σ’ αυτή τη μειονεκτική κατάσταση; Γιατί είχε τόσο μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος η αναγκαία μακροοικονομική προσαρμογή; Γιατί οι διεθνείς αγορές, αλλά και οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές προβληματίζονται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητά της να εξέλθει της κρίσης μετά από τόσα χρόνια, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε βασικές μακροοικονομικές και διαθρωτικές παραμέτρους; Γιατί οι αγορές ζητούν σημαντικά υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για να μας δανείσουν; Και τέλος, γιατί, ενώ όλες οι άλλες χώρες που υποχρεώθηκαν σε καθεστώς μνημονίου έχουν επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιάη Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται με αργούς ρυθμούς προς αυτήν την κατεύθυνση;"

Στην πρώτη παράγραφο:'' Έχουν εξαλειφθεί οι μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες''. Ένα νήπιο δεν θα το έγραφε αυτό και..." παρά την υλοποίηση δεκάδων μεταρρυθμίσεων". Το φαγοπότι, το ξεπούλημα, η παράδοση της εθνικής κυριαρχίας, βαφτίστηκαν δεκάδες μεταρρυθμίσεις....
Στην δεύτερη παράγραφο, δεν γνωρίζουν τίποτε οι συντάκτες της έκθεσης για τον σκασμό των δις τα οποία άντλησαν οι τράπεζες και φορτώθηκε στις πλάτες του ο Ελληνικός λαός; Ποιά η πρόοδος και σε ποιές διαρθρωτικές αλλαγές αναφέρονται ; Σε όλες τις αποικίες απαιτείται υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου. Πρέπει να είσαι πτυχιούχος και σε τι για να τα γνωρίζεις όλα αυτά;

Χωρίς να μακρηγορώ , αλλά ταυτόχρονα προσπαθώντας να γίνω κατανοητός από το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών, θα εστιάσω και θα απαντήσω όσο πιο λαϊκά μπορώ, στα δύο παραμύθια, στα οποία επιμένουν ακόμη, προσπαθώντας να πείσουν τον λαό να δεχτεί και άλλες στερήσεις ή στην καλύτερη περίπτωση να μην ξεσηκωθεί.

● Αναφέρεται ως μία από τις αιτίες η μη εμπιστοσύνη των αγορών και πως αν αυτή επανέλθει, (παράδειγμα το πενταετές ομόλογο), όλα θα επανέλθουν σε μία κανονικότητα.
Έχουμε αναφερθεί πάρα πολλές φορές και γινόμαστε κουραστικοί. Αγορές, δεν σημαίνει πως θα πάμε για ψώνια. Αγορές σημαίνει δανεισμός και μάλιστα από διεθνείς κερδοσκόπους(κοράκια). Επίσης  ο δανεισμός δεν είναι απαραίτητα κακός, όταν πρόκειται για οργανωμένο κράτος που έχει τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας του, έχει και εκδίδει το δικό του νόμισμα, έχει την δική του οργανωμένη παραγωγική βάση. Τότε μπορεί και να δανειστεί και να προσπαθήσει να πετύχει το καλύτερο δυνατό επιτόκιο καθώς και τον χρόνο αποπληρωμής.
Όταν όμως το κράτος που θα βγει στις διεθνείς αγορές, είναι υπό καθεστώς κατοχής καθώς παρέδωσε με μία υπογραφή την εθνική του κυριαρχία και δεν ελέγχει τίποτα από αυτά που προαναφέραμε, ο δανεισμός ισοδυναμεί με έγκλημα, γιατί θα γίνει μπαλάκι στα αδίστακτα χέρια των διεθνών κερδοσκόπων.
Τι πιο απτό παράδειγμα από αυτό που ζούμε όλοι μας αυτά τα χρόνια. Ξεπουλήθηκαν τα πάντα. Μειώθηκαν οι μισθοί. Μειώθηκαν και κόπηκαν συντάξεις. Η ακρίβεια έχει τσακίσει την αγορά. Το νόμισμα έχει χάσει κάθε αξία καθώς υποτιμάται καθημερινά. Έχουν διαλυθεί οι ήδη υπολειτουργούσες υποδομές. Επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και ο δανεισμός του κράτους καλά κρατεί, αυξάνοντας αντί να μειώνει το χρέος και τις ανισότητες σε μία ξεπουλημένη  και αποδεκατισμένη κοινωνία και οικονομία. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις, κάτι το οποίο δεν συνέβη ούτε το 1940. Ζούμε μία γενοκτονία.
● Μία δεύτερη αιτία , σύμφωνα με την ίδια έκθεση είναι οι αναμενόμενες και μηδέποτε γινόμενες επενδύσεις.
Ας ξεχάσουμε τους οικονομολόγους και τις περισπούδαστες αναλύσεις. Ας πάμε στο δια ταύτα.


Για ποιό λόγο να κάνει επένδυση κάποιος σε μία χώρα σαν την Ελλάδα;
  Επειδή έχει  πολύ υψηλή φορολογία;
 Τι προϊόν θα παράγει κάποιος σε έναν λαό που εξαιτίας της φτώχειας δεν μπορεί να καταναλώσει;
 Αν ακόμη υποθέσουμε πως χρησιμοποιεί την χώρα ο εν λόγω επενδυτής ως διαμετακομιστικό κέντρο εξαιτίας της θέσης της, μειώνοντας το κόστος. Ποιά χώρα από αυτές με τις οποίες συνορεύουμε θα αγοράσει τα συγκεκριμένα ή το συγκεκριμένο παραχθέν  προϊόν;
Η Αλβανία πεινάει, το ίδιο η Βουλγαρία . Μήπως η Ρουμανία με μισθούς και συντάξεις των 100,00 και 200,00 ευρώ;
Η πρώην Γιουγκοσλαβία με τα διεσπαρμένα εδώ και εκεί κρατίδια, (το νου σας οι Κρητικοί, έχετε πολλούς ηλίθιους ανάμεσά σας), μήπως θα μπορούσε να αποτελέσει βραχίονα στήριξης;
 Ως και η μεγάλη Ρωσία που κάποτε μέσω ανταλλαγής προϊόντων (κλήρινγκ), παίρνοντας, από εμάς πορτοκάλια ή λάδι μας έδινε πετρέλαιο, έχει βγει από το παιχνίδι ελέω Ευρωπαϊκής ένωσης.
Δεν υπάρχει επάνω στην γη νοήμων άνθρωπος που θα έρθει κάτω από αυτές τις συνθήκες να επενδύσει στην χώρα.

Μην σας τουμπάρουν οι αναλύσεις δήθεν οικονομικών εγκεφάλων ή καθηγητών πανεπιστημίου. Άλλωστε αν όλοι αυτοί ήταν σοβαροί δεν θα είχαμε φτάσει καν εδώ. Εξαιτίας τους σε μεγάλο ποσοστό βιώνουμε σήμερα όσα βιώνουμε.
Είναι όλοι τους έμμισθοι υπάλληλοι όσων επιβουλεύονται εδώ και αιώνες το έδαφος, το υπέδαφος, τον αέρα, την γεωγραφική θέση , την εργατικότητα ναι την εργατικότητα και το μυαλό μας.
Περισσότερες γνώσεις οικονομίας έχει ο οδοκαθαριστής της γειτονιάς και η κάθε μητέρα και νοικοκυρά που προσπαθεί μετρώντας και το τελευταίο σέντς να μείνει αξιοπρεπέστατα όρθια, από κάποιους βραβευμένους δήθεν που περιφέρουν το ξεπουλημένο σαρκίο τους από έντυπο σε έντυπο , από στούντιο σε στούντιο, από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα, μην τυχόν και δυσαρεστηθεί το μεγάλο αφεντικό.
Για όσους θέλουν και αντέχουν, όλη η έκθεση βρίσκεται στο site της Eurobank στο πεδίο οικονομία και αγορές με τίτλο: Το κόστος της αβεβαιότητας 23/08/2017.

Υ.Γ 1.Ποιός ή ποιοί νοήμονες και μη ξεπουλημένοι οικονομολόγοι θα εξαρτούσαν την οικονομία ενός κράτους από ένα δανεικό νόμισμα και από δανεισμό μέσω αυτού του νομίσματος από διεθνής κερδοσκόπους;
Που ακούστηκε ξανά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, μία χώρα με απίστευτες πλουτοπαραγωγικές πηγές, να έχει ξένο νόμισμα και να αδυνατεί να παράγει οτιδήποτε, καθώς τα πάντα είναι δεσμευμένα από τα διεθνή κοράκια;

Υ.Γ 2. Καμία αναφορά περί παρανομίας του χρέους, σύμφωνα και με απόφαση του Ο.Η.Ε στις 10/09/2015. Πως θα μπορούσε άλλωστε....Τα αφεντικά δαγκώνουν.
                                                                                      
Υ.Γ. 3. Καμία αναφορά στην από το 2012 βραβευμένη εργασία (Wolfson prize) περί ομαλής εξόδου από το ευρώ.


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger