Home » , , » Μόρια: «Γκουαντάναμο της Ευρώπης» (Βίντεο)

Μόρια: «Γκουαντάναμο της Ευρώπης» (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 | 3:50 μ.μ.

Γροθιά στο στομάχι είναι οι εικόνες που παρουσιάζει βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου και το οποίο πρωτοεμφανίστηκε από τον δημοσιογράφο  Ράιαν Μπρόντερικ στην ιστοσελίδα BuzzFeed.
Δείχνει την καθημερινότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Μόριας.

Σ' αυτό παρακολουθούμε σκηνές αστυνομικής κτηνωδίας, σε ένα χώρο που κατ’ ευφημισμό ονομάζεται «κέντρο φιλοξενίας» ο οποίος όμως στην ουσία θυμίζει φυλακές τριτοκοσμικής χώρας. Και δεν απέχει καθόλου απ’ την πραγματικότητα ο χαρακτηρισμός «Γκουαντάναμο της Ευρώπης» που απέδωσε στην Μόρια ο δήμαρχος Μυτιλήνης.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε κανένα σχολιασμός για τα όσα παρακολουθούμε στο παρακάτω βίντεο. Θα αρκεστούμε να σας παραπέμψουμε στην ανάρτησή που κάναμε  πρόσφατα και στην οποία σχολιάζαμε την συνέντευξή που έδωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Να σας θυμίσουμε απλώς ότι με τα λεγόμενα του, το κυβερνητικό στέλεχος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πεθάνουν μετανάστες και πρόσφυγες στην Μόρια της Λέσβου, εξ αιτίας του χειμώνα και των άθλιων συνθηκών που βιώνουν εκεί.


Πραγματικά σήμερα τα όσα διαδραματίζονται με την τραγωδία μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Μόρια είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να αποκρυβούν.
Τα σχετικά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι δεκάδες. Ιδιαίτερα συγκινητικό, είναι ένα απ' αυτά στο οποίο είχαμε αναφερθεί σε περασμένο κείμενο μας.
Ο παρουσιαστής του μιλάει με γαλλική προφορά.
Την μετάφραση –στην οποία κάναμε μερικές συντακτικές παρεμβάσεις- την έχει κάνει ο χρήστης του facebook Juliette Georgiades (Οι υπογραμμίσεις δικές μας)

''Kοιτάξτε που ζούμε εμείς, δείτε που κρύβονται οι άνθρωποι μέσα σε παγωμένα πλαστικά σαν πτώματα, σαν να είναι πτώματα και όχι ζωντανοί άνθρωποι.

Κοιτάξτε που ζούμε, ούτε τα σκυλιά σας δεν ζουν έτσι σε τέτοιες συνθήκες. Θέλουμε να φύγουμε και μας κρατάνε ομήρους εδώ. Γιατί μας φέρονται έτσι; Κοιτάξτε, οι άνθρωποι είναι μέσα στον πάγο, σαν πτώματα μέσα στο ψυγείο. Πού είναι τα περιβόητα ανθρώπινα δικαιώματα; Κοιτάξτε που ζούμε.  Κοιτάξτε αυτά τα παιδιά. Κοιτάξτε. Οι άνθρωποι ζούνε μέσα σε κονσέρβες, σαν να πρέπει να πεθάνουμε εδώ μέσα.

Εσείς οι Γερμανοί, οι Ευρωπαίοι, κάνετε χρήμα πάνω στα σώματα μας. Λένε ότι μας δίνουν πράγματα. Ψέματα. Δεν μας δίνουν τίποτα. Αφήστε μας να συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Αφήστε μας να φύγουμε από δω. Είναι φυσιολογικό, πείτε μου, για σας, άνθρωποι να ζούνε εδώ μέσα σαν κατεψυγμένα ψάρια, σαν πτώματα; Κοιτάξτε, ούτε τα σκυλιά σας δεν θα αφήνατε να ζούνε εδώ όπως ζούμε μείς ...

Κάνουμε ουρά, Θεέ μου, κάνουμε ουρά για ένα κομμάτι ξερό ψωμί! Τι κάναμε για τέτοια τιμωρία, Θεέ μου; Ελα σώσε μας…

Αφήστε μας να φύγουμε από αυτόν τον θάνατο εδώ. Ούτε σε φύλακες δεν είναι έτσι. Οι φυλακές είναι ζεστές, έχουνε τοίχους. Εδω μας ταΐζουν φαγητό που δεν θα έδιναν ούτε σε ζώα.
Αφήστε μας να ζήσουμε. Τα παιδιά τί φταίνε; Πείτε μας. Εμείς δεν σκοτώσαμε κανέναν. ΕΛΕΟΣ ΕΛΕΟΣ ΕΛΕΟΣ.

Εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένος ο άνθρωπος που έκανε την μετάφραση του βίντεο καταλήγει:

Μετέφρασα αυτά που λέει ο άνθρωπος που τραβάει το βίντεο ..ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ,ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ!!!!!
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger