Home » » Παρέμβαση Εκπαιδευτικών στα Χανιά: Ποιοί διαλύουν το σωματείο;

Παρέμβαση Εκπαιδευτικών στα Χανιά: Ποιοί διαλύουν το σωματείο;

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 | 3:43 π.μ.


    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

    Με αφορμή την απεργία στις 30 του Μάη και τις ξεχωριστές ανακοινώσεις για ξεχωριστές συγκεντρώσεις (πλατεία Αγοράς και Δημαρχείου) των παρατάξεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συμμετέχουν στο προεδρείο της ΕΛΜΕ Χανίων (Ενωτικής Πρωτοβουλίας και Πρωτοβουλίας-Παρέμβασης), την Τετάρτη 23 του Μάη στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων που είχε απαρτία, αφού παρευρίσκονταν τέσσερα μέλη από τα επτά, παραιτήθηκε ο κύριος Φώτης Μπιχάκης από τη θέση του γραμματέα της ΕΛΜΕ Χανίων.
    Στην ενημέρωση που είχαμε σαν παράταξη την Παρασκευή 25 του Μάη ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κύριος Λιόντος ζήτησε τη σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. για την ανασυγκρότηση του μετά την παραίτηση του κυρίου Μπιχάκη:

Προς

Μάι 25 τις 3:51 μ.μ.

Συνάδελφοι, μετά την παραίτηση του Φ. Μπιχάκη από το προεδρείο του ΔΣ και σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΛΜΕ Χανίων άρθρο 18 προτείνουμε έκτακτο  ΔΣ την Δευτέρα ή Τρίτη στις 21:30 με 2 θέματα:

1.       Ανασυγκρότηση του προεδρείου για τις θέσεις του Γραμματέα και Ταμία της ΕΛΜΕ Χανίων.
2.       Η στάση της ΕΛΜΕ για την κοινωνική συμμαχία και την πανεθνική μέρα δράσης στις 30 Μάη.

Παρακαλώ να τοποθετηθούν όλα τα μέλη του ΔΣ

    Την ίδια μέρα είχε ήδη κατατεθεί εγγράφως στη λίστα των μελών του Δ.Σ. η δήλωση παραίτησης του κυρίου Μπιχάκη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα και αποχώρησής του από το προεδρείο.
    Εμείς ως παράταξη ζητήσαμε να μη γίνει το έκτακτο Δ.Σ. τη Δευτέρα, ώστε να συνεδριάσουμε και να αποφασίσουμε συλλογικά για τη στάση που θα κρατήσουμε στην ανασυγκρότηση του προεδρείου.
    Επειδή θεωρήσαμε την εξέλιξη αυτή ιδιαίτερα σοβαρή για το σωματείο, αφού είχε -εκτός των άλλων- σαν αποτέλεσμα να μην καλεί η ΕΛΜΕ για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά σε συμμετοχή τους εργαζομένους στην απεργία της 30ης του Μάη, γι' αυτό δημοσιοποιήσαμε τη δήλωση παραίτησης του κυρίου Μπιχάκη, μιας και δεν την αντιληφθήκαμε ως προσωπική του υπόθεση ή έκφραση των ανταγωνισμών που κατατρύχουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά ως ένα ακόμα βήμα στη διάλυση του σωματείου που με πόνο ψυχής βλέπουμε να αναπτύσσεται κάθε μέρα, θέλοντας οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί να σχηματίσουν τη δική τους γνώμη για τις εξελίξεις στο σωματείο.



    Θα πρέπει σ' αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοικτές για όλους, αποτέλεσμα μιας παλιότερης δημοκρατικής λειτουργίας του συνδικάτου, η οποία έχει τσαλαπατηθεί τα τρία τελευταία χρόνια από το "αγωνιστικό προεδρείο" της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που, αν και μειοψηφικό, ζει και βασιλεύει στα Χανιά με τις ευλογίες του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.
    Ο κύριος Μπιχάκης, που όπως δήλωσε ο κύριος Μπέλμπας στη λίστα του Δ.Σ. "παραιτήθηκε" για εκβιαστικούς λόγους, κατέφυγε σ' ένα απίστευτο υβρεολόγιο κατά του εκπροσώπου μας στο Δ.Σ. Δημήτρη Δαμασκηνού και σε εκτόξευση απειλών, κάτι που έχει επαναλάβει και στο παρελθόν τόσο εγγράφως μέσω της λίστας του Δ.Σ. όσο και προφορικά.
    Με το επιχείρημα ότι ούτε και η λίστα του Δ.Σ. μπορεί να κοινοποιείται, γιατί πρόκειται για λίστα κλειστή, μπορεί κάποιος να συμπεριφέρεται με τρόπο που δε συνάδει ούτε στο ρόλο του ως εκπροσώπου του συνδικαλιστικού φορέα των εκπαιδευτικών ούτε στο ρόλο του εκπαιδευτικού γενικότερα.
    Στο έκτακτο Δ.Σ. που έγινε τελικά την Τετάρτη 30 του Μάη  όχι μόνο δεν αποσύρθηκαν οι απίστευτοι χαρακτηρισμοί και δε ζητήθηκε συγγνώμη, αλλά προς έκπληξή μας ανακοινώθηκε ότι το Δ.Σ. της Τετάρτης 23 του Μάη, παρ' όλο που είχε απαρτία, δεν ήταν Δ.Σ., μιας και τα τέσσερα μέλη του συζητούσαν ελεύθερα κάτω από έναν φοίνικα, γι' αυτό και εκκρεμούσε ακόμα η αποδοχή της παραίτησης του κυρίου Μπιχάκη από το Δ.Σ., άρα σύμφωνα με το καταστατικό:

1) δεν είχαμε το δικαίωμα να κοινοποιήσουμε την παραίτηση και
2) ενώ ο κύριος Μπιχάκης στη λίστα των Παρεμβάσεων που είναι ένα πανελλαδικό δίκτυο, προφανώς για να κάνει τις συμμαχίες του μέσα στον συγκεκριμένο συνδικαλιστικό χώρο, ανακοίνωσε την παραίτησή του (που θα μπορούσε να προωθηθεί από οποιονδήποτε), κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του εκπροσώπου μας στο Δ.Σ. για τη δημοσιοποίηση της επιστολής του.
    Το επιχείρημα που διατυπώθηκε ως απάντηση στο ότι ο ίδιος είχε στείλει την παραίτησή του στην πανελλαδική λίστα των Παρεμβάσεων, άρα πώς θέτει θέμα κοινοποίησης, ήταν ότι φάνηκε τάχα πως τα Μ.Μ.Ε νόμιζαν ότι την έστειλε ο ίδιος, λες και στην ηλεκτρονική εποχή της τεχνολογίας δεν φαίνεται ποιος στέλνει το e-mail, την ίδια στιγμή που τα υπόλοιπα μέλη του "αγωνιστικού προεδρείου" της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ στην ΕΛΜΕ Χανίων με εισαγγελικό ύφος -o tempora, o mores- αποκάλυπταν ονομαστικά ποιό μέλος της παράταξής μας είχε στείλει e-mail και σε ποιό μέσο ενημέρωσης. Να σημειώσουμε δε ότι τα "Χανιώτικα Νέα" στην ηλεκτρονική τους έκδοση στο τέλος της επιστολής ανάφεραν ότι αυτή δεν είχε σταλεί από τον ίδιο τον συντάκτη της.

    Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

    Θεωρούμε ότι σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για τους εκπαιδευτικούς που το σωματείο έπρεπε να λειτουργεί δημοκρατικά και να συσπειρώνει γύρω του όλους όσοι θέλουν να αντισταθούν στη μνημονιακή λαίλαπα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναλώνεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, και συνδικαλιστικές "ντρίμπλες" για την επιβολή της γραμμής κάποιων, πρακτικές που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην πλήρη απαξίωση και διάλυση του.
    Εμείς ως παράταξη, στο μέτρο που μας αναλογεί θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη ξεπερνώντας όλα τα φράγματα που στήνει ο κρατικός, κυβερνητικός και διακηρυκτικός συνδικαλισμός.

Χανιά, 31 του Μάη 2018

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 
ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger