Home » , , » O Τζόζεφ Μακάρθι πέθανε σαν σήμερα το 1957. Ο «Μακαρθισμός» επιζεί.

O Τζόζεφ Μακάρθι πέθανε σαν σήμερα το 1957. Ο «Μακαρθισμός» επιζεί.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 | 8:04 μ.μ.

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Αμερικανός Γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι, ο επικεφαλής της  HUAC, House on Un-American Activities Committee (Επιτροπής κατά των Αντιαμερικανικών Ενεργειών), ενός κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ που ήταν υπεύθυνος για τις στημένες δίκες εκατοντάδων κομμουνιστών, δημοκρατών και συνδικαλιστών κατά την λεγόμενη εποχή του Μακαρθισμού που ξεκίνησε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Το κυνήγι μαγισσών συνεχίζεται για μία τετραετία, όμως σταδιακά η αμερικανική κοινωνία αρχίζει να αγανακτεί από την υπερβολική συνωμοσιολογία του Μακάρθι.

Η αμερικανίδα ιστορικός Ελεν Σρέκερ μελετά εδώ και χρόνια τους τρόπους που το «σύστημα» εξευτέλιζε προσωπικότητες και κατέστρεφε ανθρώπους εκείνα τα σκοτεινά χρόνια του Ψυχρού Πολέμου» στις ΗΠΑ. Θυμίζοντάς μας ότι η εξουσία έχει τη δύναμη -όταν τα αντανακλαστικά των πολιτών βρίσκονται εν υπνώσει- και την «τεχνογνωσία» να το κάνει οποτεδήποτε κρίνει ότι της είναι αναγκαίο. Χθες, σήμερα, αύριο…

Ο Μακάρθι πέθανε· ο μακαρθισμός, όχι. Η HUAC συνέχισε το «κυνήγι μαγισσών», μέχρι και σχετικά πρόσφατα. Διαβάστε περισσότερα.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger