Home » , , » Σαν σήμερα το 1944 οι ταγματασφαλίτες θέλησαν να κάψουν την Καισαριανή, κάτι που ούτε οι Γερμανοί κατακτητές διανοήθηκαν. Ο ΕΛΑΣ όμως τους νίκησε και ματαίωσε τα εγκληματικά τους σχέδια

Σαν σήμερα το 1944 οι ταγματασφαλίτες θέλησαν να κάψουν την Καισαριανή, κάτι που ούτε οι Γερμανοί κατακτητές διανοήθηκαν. Ο ΕΛΑΣ όμως τους νίκησε και ματαίωσε τα εγκληματικά τους σχέδια

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 | 6:41 π.μ.

Στην περίοδο της κατοχής, ο λαός της Καισαριανής, το Στάλινγκραντ της Ελλάδας., αντιμετώπισε με μοναδικό στον κόσμο ηρωισμό, τους Γερμανούς, τους μπουραντάδες, τους ταγματασφαλίτες και τους χωροφύλακες. 

Και έχει σημασία η παρακάτω ανάρτηση γιατί σαν σήμερα 15/6/1944 ξεκινάει μια ολομέτωπη επίθεση χιτλερικών και ταγματασφαλιτών στην Καισαριανή, με τα πουλημένα ντόπια τομάρια που υπηρετούσαν τις κατοχικές δυνάμεις, να θέλουν να πυρπολήσουν όλη την πόλη, κάτι που ούτε οι Γερμανοί διανοήθηκαν.

Από το βιβλίο του Ορέστη Μακρή "Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας" αντιγράφουμε:

Μόλις άρχισε να σουρουπώνει, η διοίκηση του τάγματος βάζει σε εφαρμογή επιθετικό χτύπημα από την πλατεία της Παναγϊτσας και από τα πλάγια, δηλαδή από τις παράγκες της κεντρικής Καισαριανής. Χρησιμοποιούνται οι δυνάμεις του Ιου λόχου, ενισχυμένες και με το οπλοπολυβόλο μας. Το χτύπημα είναι ξαφνικό. Βρίσκει τους τσολιάδες και τους χωροφύλακες κουρασμένους από το πολύωρο αιματηρό όργιό τους στην Κάτω Καισαριανή και τους προκαλεί σοβαρές απώλειες (γύρω στους 25 νεκρούς και τραυματίες).

Ο κλοιός του εχθρού (μπλόκο) σκορπίζει και μετατρέπεται αμέσως σε μέτωπο μάχης στη λεωφόρο Υμηττού ώς τον Αη Νικόλα και πιο πέρα ώς το άλσος. Οι συλληφθέντες μένουν ελεύθεροι και φεύγουν...
Οι μασκοφόροι κρύβονται πίσω από τους τσολιάδες. Και τότε ο Πλυτζανόπουλος, μεσ' την απόγνωσή του, τηλεφωνεί στον «πρωθυπουργό» Ράλλη: «Αν θέλεις να ξεκαθαρίσω την Καισαριανή, δώσε μου την άδεια να της βάλω φωτιά»!

Πραγματικά έχουν κατεβάσει απ’ τα αυτοκίνητά τους δύο βαρέλια με βενζίνη για να βάλουν φωτιά!

Εκεί κοντά βρίσκεται και ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος της Καισαριανής με τους αξιωματικούς του. Ο Ράλλης απαντάει στον Πλυτζανόπουλο: «Κάνε ό,τι θέλεις»!

Διαβάστε την συνέχεια
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger