Home » , » Πρώτες σκέψεις για τις Τουρκικές εκλογές - Μεγάλη νίκη του HDP

Πρώτες σκέψεις για τις Τουρκικές εκλογές - Μεγάλη νίκη του HDP

Από giorgis , Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 | 11:16 π.μ.

Του Γ. Γ.

Οχι ότι άλλαξαν και πολλά πράγματα στην Τουρκία με τις εκλογές που έγιναν χτες. Το πιο βασικό είναι ότι τώρα και με την λαϊκή ψήφο περνάμε σε ένα προεδρικό σύστημα, που έτσι κι αλλιώς υπήρχε, αφού μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος, στα μέσα Ιούλη 2015,είχε καταργηθεί ουσιαστικά η βουλή και η χώρα κυβερνάται με προεδρικά διατάγματα.

Και είχε απόλυτο δίκιο ο Ερντογάν που χαρακτήρισε «δώρο του Αλλάχ» την αποτυχημένη απόπειρα των Αμερικάνων να τον ανατρέψουν με στρατιωτικό πραξικόπημα, χρησιμοποιώντας τον Γκιουλέν. Αυτή η ενέργεια του έδωσε το πρόσχημα να εξαπολύσει ένα πογκρόμ εναντίων των πολιτικών του αντιπάλων, φυλακίζοντας χιλιάδες, απολύοντας τεράστιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, βάζοντας λουκέτο σε εκατοντάδες ΜΜΕ που δεν του ήταν αρεστά.
Την ίδια στιγμή έκανε "σφαγιασμό" και στο δικαστικό σώμα, στον στρατό και στην αστυνομία. Δημιουργήθηκε δηλαδή ένας κρατικός μηχανισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Σουλτάνου.

Αυτός ήταν λοιπόν ο κρατικός μηχανισμός που επόπτευσε τις χθεσινές εκλογές.
Γιατί όμως ο Ερντογάν επέλεξε να κάνει πρόωρες εκλογές ένα χρόνο πριν την λήξη της θητείας του;
Πριν δώσουμε αυτή την απάντηση θα συνιστούσαμε στους αναγνώστες μας να διαβάσουν το κείμενο του Σεϊτ Αλντογάν "Ιστορική αναδρομή στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Τουρκίας - Η πορεία και ο στόχος του Ερντογάν" για να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για το τι συμβαίνει στην γειτονική χώρα.
Στο κείμενο αυτό του συντρόφου, εκτός των άλλων, θα πληροφορηθούν γιατί στα 15 χρόνια εξουσία του ο Ερντογάν κατόρθωσε να αποκτήσει μια πλατιά, συμπαγή μάζα που τον υποστηρίζει.

Σήμερα όμως, τα πράγματα σταδιακά αντιστρέφονται. Και αν ο "Σουλτάνος" επέλεξε τις πρόωρες εκλογές είναι για να εξασφαλίσει ακόμα μια πενταετία στην κυβερνητική εξουσία πριν γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

Στα δέκα τελευταία χρόνια το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας έχει εκτοξευθεί. Από το 38% του ΑΕΠ που ήταν το 2008 σήμερα έχει φτάσει στο 60% κάτι που μεταφράζεται σε 450 δις. ευρώ. Η ανεργία αρχίζει να παίρνει την ανηφόρα, ενώ βασικά τρόφιμα αρχίζουν να γίνονται απλησίαστα στα λαϊκά στρώματα λόγω των υπερβολικών αυξήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ένα tweet που έγραψε προεκλογικά ο ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας, Τεμέλ Καραμολάογλου: «Το δολάριο είναι 4,75 λίρες, το κρεμμύδι 6,95».
Ακόμα και οι επίσημες Τουρκικές στατιστικές αναφέρουν ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο όλα τα βασικά είδη της λαϊκής κατανάλωσης έχουν αυξηθεί κατά 11%.

Κι ακόμα είμαστε στην αρχή της κατηφόρας για την Τουρκική οικονομία. Ο Ερντογάν και το επιτελείο του αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Γι' αυτό επέλεξαν τις πρόωρες εκλογές, πριν η οικονομική κρίση γιγαντωθεί.

Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. Κι αυτό είναι το ποσοστό του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής τρομοκρατίας με την βία και νοθεία να επικρατούν, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κυριαρχεί η κουρδική μειονότητα, το HDP, συγκέντρωσε το 11,5% του εκλογικού σώματος στην Τουρκία, αποκτώντας 67 έδρες στην Τουρκική βουλή.
Κι αυτό την στιγμή που ο ηγέτης του, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, βρίσκεται φυλακισμένος για σχεδόν 3 χρόνια! Ε, όπως και να το κάνουμε αυτό είναι μια μεγάλη νίκη, αν όχι θρίαμβος, της Τουρκικής και Κουρδικής Αριστεράς.

Υ.Γ. Αναμένουμε από τον σύντροφο Σεϊτ Αλντογάν να μας γράψει ένα αναλυτικό κείμενο για τα αποτελέσματα των Τουρκικών εκλογών.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger