Home » , » 13 Δεκέμβρη του 1943: «Η τραγωδία των Καλαβρύτων – Οι Ούννοι κολυμπάν στο αίμα»

13 Δεκέμβρη του 1943: «Η τραγωδία των Καλαβρύτων – Οι Ούννοι κολυμπάν στο αίμα»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 | 12:09 π.μ.

Σαν σήμερα στις 13 Δεκέμβρη του 1943 γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας.  Έμεινε στην ιστορία σαν το "Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων".

Αφορμή για τις φρικαλεότητες, οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν το γεγονός ότι είχε προηγηθεί μάχη των ανταρτών του ΕΛΑΣ με επίλεκτο γερμανικό τάγμα στην Κερπινή τον Οκτώβρη του 1943 κατά την οποία οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις υπέστησαν συντριπτική ήττα.

Και οι άνανδροι κατακτητές, σαν αντίποινα,  σκόρπισαν τον όλεθρο στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων προχωρώντας αρχικά σε ομαδική εκτέλεση κατοίκων στην κοινότητα Ρογών, ενώ λίγες μέρες μετά ακολούθησε η μαζική εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού στα Καλάβρυτα και η ολοσχερής καταστροφή της πόλης.

Στην έκτακτη έκδοσή του για τη σφαγή, στις 24 Δεκέμβρη του 1943, ο «Ριζοσπάστης» στο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η τραγωδία των Καλαβρύτων – Οι Ούννοι κολυμπάν στο αίμα», γράφει:

«Στα Καλάβρυτα ξετυλίχτηκε μια φρικαλέα πράξη από την πιο φοβερή τραγωδία που έζησε η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη.
Ορδές των Ούννων έκαναν επιδρομή και μπήκαν στα Καλάβρυτα που ο πληθυσμός είχε αδειάσει και αποσύρθηκε ολόκληρος στα βουνά. Οι άνανδροι Ούννοι, βαρβαρότεροι και απ' τις άγριες φυλές της ζούγκλας, κάλεσαν τον πληθυσμό να ξαναγυρίσει στα Καλάβρυτα με την υπόσχεση ότι δεν είχε να πειραχτεί κανένας.


Ο πληθυσμός ξαναγύρισε και τότε οι Ούννοι, οι προστάτες των Ράλληδων Ντερτιλήδων, ρίχτηκαν στην εξόντωση των αθώων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Εκλεισαν όλα τα γυναικόπαιδα σε ένα σχολείο και έβαλαν φωτιά.
Τυλιγμένες απ” τις φλόγες οι γυναίκες πάλευαν να σπάσουν τις πόρτες, ενώ έριχναν τα παιδιά όξω απ” τα παράθυρα για να σωθούν. Εσπασαν τις πόρτες και μισοκαμένος και ξετρελαμένος αυτός ο κόσμος ρίχτηκε στους δρόμους οπότε αντιμετώπισε άλλο φρικτό θέαμα.

Οι Ούννοι είχαν συγκεντρώσει σε μια διπλανή πλαγιά τον άρρενα πληθυσμό από δεκάξι χρονών και πάνου και τον θέριζαν με πολυβόλα. Σκότωσαν πάνω από οχτακόσιους ανθρώπους και κάμποσες γυναίκες που με θρήνους και οδυρμούς έτρεξαν να περιμαζέψουν τα πτώματα που είταν βουτηγμένα σε βούρκο αίματος.

Οι Ούννοι απόκλεισαν τα Καλάβρυτα και απαγόρεψαν και στον Ερυθρό Σταυρό να επικοινωνήσει και να στείλει οποιαδήποτε βοήθεια στα τραγικά θύματα.

Οι Ούννοι, αυτές οι ύαινες που γρυλίζουν για πολιτισμό και για θρησκεία, έκαναν επιδρομή και στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Λεηλάτησαν αυτό το εθνικό μνημείο και σκότωσαν όλους τους καλόγερους γκρεμίζοντάς τους στους βράχους».
Διαβάστε ακόμα:

«Επιχείρηση Καλάβρυτα» – Ενα αδιανόητο ναζιστικό έγκλημα

 13 Δεκεμβρίου 1943: Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Σαν σήμερα έγινε το στυγερό ναζιστικό έγκλημα στα Καλάβρυτα - Απόφαση του Π.Γ. του ΚΚΕ για την αιματηρή τρομοκρατία των Γερμανο-ράλληδων (Δεκέμβρης 1943)
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

13 Δεκεμβρίου 2018 στις 7:05 π.μ.

ΠΟΤΕ καμια συγχωρεση ΠΟΤΕ καμια συγνωμη ΠΟΤΕ καμια επιεικια στους ναζι ουνους
ΟΥΤΕ σ αυτους της τοτε εποχης ουτε στους σημερινους

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger