Home » , » Σε εμπόλεμη κατάσταση η Γαλλία. Τρομοκρατημένη στα όρια του πανικού η κυβέρνηση εν όψει των αυριανών διαδηλώσεων

Σε εμπόλεμη κατάσταση η Γαλλία. Τρομοκρατημένη στα όρια του πανικού η κυβέρνηση εν όψει των αυριανών διαδηλώσεων

Από giorgis , Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 | 9:45 μ.μ.

Του Γ.Γ.

Αν και δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες, η είδηση που μας έρχεται από την Γαλλία -την αναφέρει η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά στο twitter- μας επιβεβαιώνει ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία όπου και να βρίσκεται έρχεται την "ίδια μούρη έχει".
"Αρση των κινητοποιήσεων διαρκείας που είχαν εξαγγείλει τα συνδικάτα FO και CGT στις μεταφορές. Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα τους", μας γνωστοποιεί η δημοσιογράφος και φυσικά δεν χρειάζεται να κάνουμε κανένα περαιτέρω σχολιασμό γι' αυτό.

Απ' την ίδια πηγή -και πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας σ' αυτή την δημοσιογράφο για την ενημέρωση που μας προσφέρει- μαθαίνουμε ότι: "Κρατητήρια της αστυνομίας που μπορούν να χωρέσουν έως και 900 συλληφθέντες, έχουν στην διάθεση τους οι αρχές στο Παρίσι. Αναμένονται μαζικές συλλήψεις, όπως χθες με τους μαθητές λυκείου ...
Μέχρι τώρα από την εξέγερση των Κίτρινων γιλέκων απουσίαζαν τα προάστια. Tο σοκαριστικό όμως βίντεο με τις συλλήψεις των 147 μαθητών στο υποβαθμισμένο προάστιο Mantes la Jolie, έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση σε γειτονιές-πυριτιδαποθήκες".

Τρομοκρατημένη, στα όρια του πανικού, η Γαλλική κυβέρνηση, ρίχνει και τις "τελευταίες εφεδρείες" της. Ο εκπρόσωπος απ' τα λεγόμενα "Κίτρινα Γιλέκα", Benjamin Cauchy, επικαλούμενος ότι "μπορεί να υπάρξουν νεκροί" κάλεσε τους πολίτες από την επαρχία να ματαιώσουν την προσέλευση τους στις αυριανές διαδηλώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Κι ενώ οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν καθημερινά την δημοσιότητα στην Γαλλία δείχνουν ότι οι πολύ μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να να υπερασπίζεται τα "Κίτρινα Γιλέκα" και τις κινητοποιήσεις τους, η ατμόσφαιρα στις μεγάλες Γαλλικές πόλεις θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, στο Παρίσι, το κράτος θα επιστρατεύσει τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG», καθώς και δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς.
«Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης», επιστράτευσης κατασταλτικών μηχανισμών υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ.

Το κλίμα που επικρατεί στην Γαλλία, εν όψει των αυριανών διαδηλώσεων μας δίνει το δημοσίευμα του ΑΠΕ_ΜΠΕ:

Μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας έκρηξης της βίας, η κυβέρνηση έχει πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για ηρεμία και για υπευθυνότητα, οι οποίες επαναλαμβάνονται πλέον από τα περισσότερα κόμματα τις αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.

«Τα ειλικρινή κίτρινα γιλέκα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες» από «πολιτικοποιημένα και ριζοσπαστικοποιημένα στοιχεία», τα οποία επιδιώκουν «να ανατρέψουν την εξουσία», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

Πολλοί αξιωματούχοι της πλειοψηφίας κάνουν λόγο για ανησυχητικά φαινόμενα. Αιρετοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους υπέστησαν εκφοβισμό. Στενοί συνεργάτες του Μακρόν δέχθηκαν θανατικές απειλές μέχρι και στο τηλέφωνό τους.

«Αν δεν μου σπάσουν τα μούτρα μέχρι το τέλος της θητείας μου, θεωρώ πως θα είμαι τυχερός. Λέω στον εαυτό μου πως αυτό θα συμβεί, μέσα σ' αυτό το βίαιο κλίμα υστερίας», λέει μια βουλευτής του LREM, του κόμματος του Μακρόν.

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Figaro, η Ζακλίν Μουρό, από τους αντιπροσώπους του κινήματος, προειδοποιεί: τα «κίτρινα γιλέκα, δεν μπορούμε πια να τα σταματήσουμε».

«Όλο αυτό θα τελειώσει άσχημα», λέει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ. Ένας άλλος πρώην ένοικος του Ματινιόν, ο Εντουάρ Μπαλαντίρ, εκτιμά πως, «ελλείψει συνομιλητή», η διαχείριση της κρίσης ήταν πιο εύκολη τον Μάη του '68 απ' ό,τι είναι σήμερα.

Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης, η οποία εγκατέλειψε οριστικά έπειτα από 24 ώρες ακραίας σύγχυσης κάθε αύξηση του φόρου άνθρακα επί των καυσίμων για το 2019, μοιάζουν να μην είχαν κανένα αποτέλεσμα -- εκτός από το να καταστήσουν πιο εύθραυστη τη θέση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος υποστήριζε μια απλή αναστολή της αύξησης, πριν αποκηρυχθεί βάναυσα από το προεδρικό μέγαρο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι περισσότερο παρά ποτέ ο υπ' αριθμόν ένα στόχος των «κίτρινων γιλέκων». Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης γίνεται λόγος για ανατροπή των θεσμών: «διάλυση της Εθνοσυνέλευσης», «Μανού (σ.σ.: υποκοριστικό του Εμανουέλ) ερχόμαστε!» ή ακόμη «Όλοι στη Βαστίλλη».

Το Παρίσι και οι άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ετοιμάζονται να ζήσουν αύριο ένα νέο μαύρο Σάββατο.
Ο πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός, το ίδιο και το Λούβρο, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα στα Σανζ-Ελιζέ.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger