Home » , » Ακόμα δεν αφόρισε το παπαδαριό τον Κ. Βαξεβάνη;

Ακόμα δεν αφόρισε το παπαδαριό τον Κ. Βαξεβάνη;

Από giorgis , Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018 | 2:19 π.μ.

Του Γ. Γ.

Πρωτοποριακό-για τα ελληνικά δεδομένα- θα χαρακτήριζα το τεύχος "Αιρετικά" που κυκλοφορεί σήμερα μαζί με την εφημερίδα "Documento". Ασχολείται και παίρνει σαφή θέση για ένα θέμα για το οποίο κανένα έντυπο δεν έχει εκφράσει αντίστοιχη άποψη. Αμφισβητεί δηλαδή ότι ο Ιησού Χριστός υπήρξε σαν ιστορικό πρόσωπο και ισχυρίζεται ότι είναι μια κατασκευή του ιερατείου.

Το συγκεκριμένο πόνημα έγινε σε συνεργασία δημοσιογράφων της εφημερίδας με εκπροσώπους των Ελλήνων Μυθικιστών. (Μιας παγκόσμιας φιλοσοφικής τάσης, χωρίς ιδιαίτερη παρουσία στην χώρα μας, η οποία πρεσβεύει ότι ο Ιησούς σαν φυσικό πρόσωπο δεν υπήρξε ποτέ και είναι αποκύημα φαντασίας).
Μέσα σ' αυτό το βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενα και συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και ανεξάρτητων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ασπάζονται αυτή την άποψη, ενώ παραθέτονται πλήθος ιστορικών στοιχείων προς τεκμηρίωση αυτού του ισχυρισμού.

Το συγκεκριμένο τεύχος δεν περιορίζεται σ' αυτό το θέμα αλλά καταρρίπτει με επιχειρήματα μια σειρά ακόμα χριστιανικά μυθεύματα.

Προσωπικά δεν με έχει απασχολήσει το θέμα αφού σαν υλιστής γνωρίζω που αποσκοπεί και τι εξυπηρετεί η κατασκευή και η μαζική εξάπλωση των μεταφυσικών δοξασιών.
Από κει και πέρα όμως θεωρώ ενδιαφέροντα, από ιστορική άποψη, τα θέματα που διαπραγματεύεται ο συγκεκριμένος τόμος και με την πρώτη ευκαιρία θα τον αναρτήσω στο διαδίκτυο, θεωρώντας σκόπιμο να υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή.

Μια γεύση σας δίνουμε τώρα παραθέτοντας το κείμενο που υπάρχει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Πίστευε κα μη ερεύνα. Με αυτό το 'δόγμα" πορεύτηκαν σε βάθος αιώνων εκατομμύρια υπακούοντας στα κελεύσματα του ιερατείου, ξεριζώνοντας τον σπόρο της αμφιβολίας και του ερευνητικού πνεύματος που ενυπάρχει στην ανθρώπινη ύπαρξη, φύσει φιλομαθή και φιλοερευνητική.

Κόντρα σ' αυτό το άτυπο δόγμα πήγε ο Κοπέρνικος, μέλος οικογένειας πιστών χριστιανών για να διατυπώσει τη θεωρία του περί την κίνηση των ουράνιων σωμάτων, πιάνοντας το νήμα από τον Πτολεμαίο και δίνοντας την σκυτάλη στον Γαλιλαίο που με το περίφημο "κι όμως κινείται" επέμεινε στην ορθότητα των "αιρετικών" απόψεων του απέναντι στο θορυβημένο ιερατείο.

Σήμερα που και η επιστήμη έχει προοδεύσει μπορούμε να απορρίψουμε δοξασίες και δεισιδαιμονίες, να συζητήσουμε και να συγκρίνουμε τις εφαπτόμενες πλευρές μονοθεϊστικών θρησκειών, να αποδείξουμε την πλαστότητα πολυδιαφημισμένων 'ιερών κειμηλίων" που τάχα αποδείκνυαν την ιστορικότητα του Ιησού αλλά δημιουργήθηκαν αιώνες μετά για να εξυπηρετήσουν την ανάγκη ύπαρξης μιας "αλήθειας".

Υπάρχει άραγε σήμερα ιερατικό αλάθητο στο φως της επιστημονικής έρευνας και κριτικής;
Εδώ και αιώνες επισημαίνονται -δειλά στην αρχή, τολμηρά στην συνέχεια- παρεμβάσεις σε ιστορικά έργα πιθανόν από το χέρι ενός καλόγερου για να "απαντηθεί" η απουσία αναφοράς στον Χριστό καθώς το μέγα θαύμα της Αναστάσεως δεν χωρούσε σε μια αράδα μέσα σε απίθανες λεπτομέρειες και οι χρονικές ανακολουθίες συνεχίζονταν στα ευαγγέλια που γράφτηκαν δεκαετίες μετά, στην "ασυχρονία" Ηρώδη, σφαγής νηπίων και Ιησού κλπ/

Στην 'ερευνα και την αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου της αλήθειας φιλοδοξούν να συμβάλουν τα "Αιρετικά" με τον ανά χείρας τόμο, γιατί η κατάκτηση της γνώσης δίνει απελευθερωτική δύναμη. 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
31 Δεκεμβρίου 2018 στις 10:00 π.μ.

Δυο παρατηρησεις.Η πρωτη ιστορικη: Το παππαδαριο ποτε δεν εχει αφορισει κανενα αριστερο.Μονο δυο κεντρωους τον Ελευθεριο Βενιζελο και τον Νικο Καζαντζακη γιατι να το κανει τωρα που εχει κ καλα κονε μεψτο κομμα του Μπαξεβανη;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger