Home » , , » Το «Μακεδονικό» ως αχίλλειος πτέρνα της ΝΔ

Το «Μακεδονικό» ως αχίλλειος πτέρνα της ΝΔ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 | 11:59 μ.μ.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

ΣΚΗΝΗ ΠΡΩΤΗ - ΒΟΥΛΗ: Στο βήμα βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, με θέσεις φιλονατοϊκές και φιλοαμερικάνικες, που κάποια στιγμή προκαλεί τους βουλευτές της ΝΔ: «Επιτρέψτε μου, λοιπόν, με κάθε ειλικρίνεια και με αληθινή απορία να σας ρωτήσω το εξής: Θεωρείτε αυτήν τη Συμφωνία καταστροφική. Θεωρείτε αυτήν τη Συμφωνία βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα. Τότε, γιατί δεν κάνετε το αυτονόητο, γιατί δεν ξεκαθαρίζετε στον ελληνικό λαό απλά και σύντομα ότι ως επόμενη κυβέρνηση θα θέσετε από την πρώτη ημέρα βέτο στην ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση;».

Σαν αυτόματα πετάχτηκαν πάνω Ντόρα και Κουμουτσάκος και άρχισαν να διαμαρτύρονται. Κουμουτσάκος: Ποιος το είπε αυτό; Ντόρα: Δεν έχει πει κανείς τέτοιο πράγμα. Ο Θεοδωράκης προσπαθεί να συνεχίσει, αλλά η Ντόρα δεν τον αφήνει: Για όνομα του Θεού! Δεν έχει πει κανείς τέτοιο πράγμα. Και ξανά: Λέτε πράγματα που δεν ισχύουν. Προσπαθεί να εξηγήσει ο Θεοδωράκης τι εννοεί, δεν τον αφήνει ο Κουμουτσάκος: Κύριε Θεοδωράκη, ουδείς είπε τέτοια πράγματα.

Αυτά την Πέμπτη, στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Τη Δευτέρα, στο briefing των πολιτικών συντακτών, η Σπυράκη δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της Ελλάδος να βάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ εφόσον κρίνει ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα».

Η δήλωση αυτή είναι διαφορετική απ' αυτά που δήλωνε στη Βουλή ο Μητσοτάκης στις 24 Γενάρη, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τότε έλεγε ότι η διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ δε σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους-μέλους, δηλαδή το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Αυτό το δικαίωμα, όμως, το έχει κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ και σχετίζεται με την εφαρμογή από την υποψήφια χώρα του λεγόμενου «κοινοτικού κεκτημένου». Οχι με τα «εθνικά της συμφέροντα».

Στη δήλωση που έκανε η Σπυράκη την περασμένη Δευτέρα μίλησε για βέτο ανάλογα με τα εθνικά συμφέροντα. Αφησε, δηλαδή, να εννοηθεί  ότι συνδέει τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η ΝΔ διαφωνεί. Δε χρειάζεται να σημειώσουμε ότι αυτή η δήλωση της Σπυράκη βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με όσα υποστήριξαν Ντόρα και Κουμουτσάκος, αντικρούοντας τον Θεοδωράκη, και ότι υπαγορεύτηκε προφανώς από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

ΣΚΗΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ - ΚΛΕΙΣΤΟ ΟΑΚΑ: Ο αντιπρόεδρος Μπουμπούκος κάνει «το κοπή τη πίτα», αλλά αντί για μια τυπική εκδήλωση που συνήθως γίνεται σε αίθουσα κάποιου κεντρικού ξενοδοχείου, αυτός κλείνει το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο της χώρας και μετατρέπει «το κοπή τη πίτα» σε πολιτική εκδήλωση της σαμαρικής πτέρυγας της ΝΔ. Ο ίδιος ο Σαμαράς κάθεται «πρώτο τραπέζι πίστα» και εισπράττει αυτάρεσκα το γλείψιμο του κονφερανσιέ Μπουμπούκου, ο οποίος χρίζει ακόμα και υποψήφιους βουλευτές, τους οποίους καλεί στο βήμα και τους παρουσιάζει. Δεν παραλείπει, βέβαια, να την πέσει στον Δένδια (χωρίς να τον κατονομάσει, είπε ότι χάρηκε με το χειροκρότημα των συριζαίων), ο οποίος εμφανίζεται ως ο συνεπής εκπρόσωπος της καραμανλικής και μητσοτακικής παράδοσης του κόμματος. Το αποκορύφωμα ήταν όταν τους έβαλε όλους να τραγουδήσουν το «Μακεδονία ξακουστή»! Κι αυτοί τραγούδησαν.

Την επόμενη κιόλας μέρα, ο Μητσοτάκης έσβησε από τις λίστες της ΝΔ τον Μπογδάνο, τον οποίο είχε χρίσει υποψήφιο ο Μπουμπούκος. Δεν τόλμησε, όμως, να σβήσει και τον Πορτοσάλτε, τον οποίο ο κονφερανσιέ ανέβασε στο πάλκο παρέα με τον Μπογδάνο, χρίζοντάς τον και αυτόν υποψήφιο. Είναι άλλα τα μεγέθη, βλέπετε. Ο Μπογδάνος δεν είναι τίποτα, ενώ ο (εξίσου ακροδεξιός) Πορτοσάλτε είναι παράγοντας του μιντιακού συγκροτήματος του Αλαφούζου.

Το «Μακεδονικό» φέρνει ψήφους, σκέφτεται ο Μητσοτάκης. Γι' αυτό και εγκατέλειψε την προηγούμενη γραμμή της ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενος με την ακροδεξιά ομάδα του Σαμαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Καραμανλής, τις δυο φορές που έκανε δήλωση για το «Μακεδονικό», αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις της Μπακογιάννη και όχι του Μητσοτάκη. Προσχωρώντας στη γραμμή του Σαμαρά (αν και χωρίς να λέει «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»), ο Μητσοτάκης δε βρέθηκε μόνο σε αντίθεση με τους αμερικανούς και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, αλλά έγινε ταυτόχρονα και όμηρος της σαμαρικής ομάδας, η οποία τον αντιμετωπίζει περίπου ως αναλώσιμο. Μια χαμένη εκλογή και τέρμα! 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger