Home » , » 20 έτη κάθειρξη και 17 μήνες φυλάκιση επέβαλε το Εφετείο στους 2 χρυσαυγίτες δολοφόνους του Σαχζάντ Λουκμάν.

20 έτη κάθειρξη και 17 μήνες φυλάκιση επέβαλε το Εφετείο στους 2 χρυσαυγίτες δολοφόνους του Σαχζάντ Λουκμάν.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 | 2:29 μ.μ.


Ξημέρωνε 17 Γενάρη 2013 όταν δυο μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή - Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος- με εφτά μαχαιριές σε στήθος και πλάτη δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον 27χρονο Πακιστανό εργάτη Σαχζάντ Λουκμάν, στα Πετράλωνα,  όταν ο τελευταίος είχε ξεκινήσει το πρωί να πάει με το ποδήλατό του στην δουλειά.

Πρωτόδικα το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό κανέναν ισχυρισμό των κατηγορουμένων. Εκρινε ότι η δολοφονία είχε ρατσιστικό κίνητρο, και δεν τους απέδωσε κανένα ελαφρυντικό.
Ομόφωνα τους επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της οπλοφορίας και οπλοχρησίας, της παράνομης οπλοκατοχής και της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος.

Σήμερα μετά την ολοκλήρωση του Εφετείου η απόφαση ήταν ένοχοι για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο και αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου, αναγνώριση ελαφρυντικού καλής διαγωγής μετά την πράξη (κατά πλειοψηφία). Τους επεβλήθη ποινή 20 έτη κάθειρξη και 17 μήνες φυλάκιση και για τους δύο κατηγορούμενους.
Με το ελαφρυντικό που τους αναγνωρίστηκε κατόρθωσαν έτσι να "σπάσουν" τα ισόβια.

Μετά την έκδοση της απόφασης ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης δήλωσε:

"Η απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής των κατηγορουμένων δικαιώνει απόλυτα αυτό που η οικογένεια του Σαχζάτ Λουκμάν, η πολιτική αγωγή, η Πακιστανική Κοινότητα και το αντιφασιστικό κίνημα λέγαμε από την πρώτη στιγμή: ο θάνατος του Σαχζάτ ήταν αποτέλεσμα μια φριχτής ρατσιστικής δολοφονίας, σχεδιασμένης από πριν, από μαχαιροβγάλτες που βγήκαν νύχτα για να σκοτώσουν, και όχι βέβαια αποτέλεσμα ενός διαπληκτισμού δι' ασήμαντον αφορμή. Το πόρισμα αυτό είναι πλέον ομόφωνο και στο Εφετείο, όπως ήταν και στον πρώτο βαθμό. 14 δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν για αυτή την υπόθεση σε δύο βαθμούς. Και οι 14 ομοφώνησαν.

Η αναγνώριση ελαφρυντικών στέλνει λάθος μήνυμα και είναι ανακόλουθη με το βασικό πόρισμα της αποδεικτικής διαδικασίας που είναι ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη ρατσιστική ενέργεια.

Οριστική δικαιοσύνη θα αποδοθεί μόνον όταν οι ηγέτες της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” που έσπειρε το ρατσιστικό δηλητήριο βρεθούν και αυτοί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής".
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger