Home » , , » Για την λεγόμενη "άνοιξη" της Πράγας

Για την λεγόμενη "άνοιξη" της Πράγας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 | 3:16 π.μ.

Γράφει ο mitsos175

Οι επεμβάσεις των ΗΠΑ είναι κυριολεκτικά αμέτρητες. Μόνο στη Νότια Αμερική είναι 60!
Οι επεμβάσεις έγιναν με σκοπό την εγκαθίδρυση καθεστώτων φιλικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στήριξη δικτατοριών, με γνώμονα όχι μόνο τον αντικομουνισμό, αλλά και τα συμφέροντα των Πολυεθνικών, όπως στη Γουατεμάλα το 1954, όπου θίγονταν η UFCO, ή το 1953 στο Ιράν, που πλήττονταν οι εταιρείες πετρελαίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πολλοί από αυτούς άμαχοι, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι υλικές καταστροφές. 

Το να μιλάνε λοιπόν τα όργανα της CIA για επεμβάσεις των Σοβιετικών είναι απίστευτη πρόκληση και υποκρισία. Τι έγινε λοιπόν και οι Σοβιετικοί επενέβησαν στην Τσεχοσλοβακία στις 20/21 Αυγούστου 1968; 

Οι δυνάμεις που ήθελαν να επαναφέρουν τον καπιταλισμό, ιδιαίτερα οι πλούσιοι που είχαν καταφύγει στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τους νοσταλγούς των ναζί, έκαναν ένα συνεχή πόλεμο κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κατόρθωσαν ακόμα να διαβρώσουν το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας. 
Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, επηρεαζόμενος από οπορτουνιστές και τυχοδιώκτες, επεδίωξε να εφαρμόσει "μεταρρυθμίσεις". Τι είδους μεταρρυθμίσεις; Αντίστοιχες με αυτές του Γκορμπατσόφ, που διέλυσαν την ΕΣΣΔ και επανέφεραν το καπιταλιστικό σύστημα. 

Αν περνούσαν αυτές οι "μεταρρυθμίσεις" θα επανέρχονταν η αδικία του καπιταλισμού, η χώρα θα είχε διασπαστεί, όπως συνέβη αργότερα το 1992, ενώ η Τσεχοσλοβακία θα αποχωρούσε από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το τελευταίο ήταν το πλέον απαράδεκτο. Η χώρα, αν έμπαινε στο ΝΑΤΟ, θα αποτελούσε μαχαίρι στη καρδιά του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Θα απειλούσε ευθέως με κύκλωση τα στρατεύματα στην Ανατολική Γερμανία. Θα ήταν επίσης πονοκέφαλος για τις δυνάμεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία. Επιπλέον θα έδινε την εντύπωση πως οι Σοβιετικοί δεν μπορούν να προστατεύσουν τις συμμαχικές χώρες.
Η αντίδραση και ο ιμπεριαλισμός θα έπαιρναν θάρρος έτσι, θα ακολουθούσαν παρόμοιες απόπειρες κατά των υπολοίπων χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η Μόσχα διέκρινε την απειλή αλλά, παρά τις εκλύσεις της, δεν εισακούστηκε. Όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατέλαβαν στρατηγικά σημεία της Τσεχοσλοβακίας.
Η ειρήνη αποκαταστάθηκε, οι απώλειες ήταν ελάχιστες, κάπου 150 άνθρωποι και από τις δυο πλευρές, ενώ η οικονομική ανάπτυξη της Τσεχοσλοβακίας τα επόμενα χρόνια ήταν απόδειξη των λαθεμένων ενεργειών του Ντούμπτσεκ και της ρεφορμιστικής πτέρυγας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η δήθεν "άνοιξη" της Πράγας ήταν μια ενορχηστρωμένη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από τις Νατοϊκές μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με φασίστες, με την ανοχή των οπορτουνιστών.
Η δήθεν αντίσταση στους Σοβιετικούς πήρε δυσανάλογες διαστάσεις. Ο περισσότερος κόσμος δεν συμμετείχε στις αντικομουνιστικές ενέργειες, κι αυτό το αποδεικνύει η ταχύτατη εξομάλυνση της κατάστασης και οι μικρές απώλειες εκατέρωθεν.
Υπήρχαν μάλιστα πολλοί Τσεχοσλοβάκοι που χαιρέτησαν την βοήθεια της ΕΣΣΔ, η οποία απέτρεψε για αρκετά χρόνια την καταστροφή και διάσπαση της χώρας τους. 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

23 Αυγούστου 2019 στις 11:46 π.μ.

ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΑ επιχειρήματα της πλάκας. Οι σοσιαλιμπεριαλιστές-σοσιαλφασίστες εγκληματίες επιτέθηκαν στην Τσεχοσλοβακία για να την υποδουλώσουν. Ναι ρε ΦΑΣΙΣΤΕΣ αν ήθελαν καπιταλισμό καπιταλισμό εσάς θα ρωτήσουν; Που τα διάβασες αυτά ρε mitso σε ποιο Λένιν και σε ποιο Στάλιν; Θα επιβάλεις δια της βίας και δια των όπλων τον "σοσιαλισμό" σου σε ένα άλλο λαό; Και ποιο σοσιαλισμό εννοείς; Τον κρατικό καπιταλισμό; Μα και ο Ντούμπτσεκ στην αρχή υποστηρίχτηκε από την φασιστική κλίκα του Μπρέζνιεφ. Απλά την πάτησαν οι σοβιετικοί όπως με τον Νάγκι έτσι και ο Ντούμπτσεκ τους βγήκε ποιο φιλελές και δυτικόφιλος. Το θέμα είναι ότι το ΚΚ είχε ήδη διαβρωθεί από τους ρεβιζιονιστές ΠΡΟΔΟΤΕΣ σοβιετόδουλους του Νοβότνι που άρπαξαν την εξουσία μετά την ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του Γκότβαλντ από την μαφία του Χρουτσόφ. Λες ανοησίες ο καπιταλισμός είχε ήδη παλινορθωθεί και στην Τσεχοσλοβακία και στην ΕΣΣΔ και στην Πολωνία και αλλού (πλην Αλβανίας) τα ΚΚ ήταν ήδη ξεπουλημένα, ρεβιζιονιστικά και σοσιαλφασιστικά φρόντισε γι'αυτό η βρωμερή κλίκα των Χρουτσόφ-Μικογιάν-Σουσλόφ-Μπρέζνιεφ.

Ήταν θέμα του λαού αποκλειστικά το αν θα ήθελε σοσιαλισμό, κρατικό καπιταλισμό αλά ΕΣΣΔ ή τον κλασικό καπιταλισμό αλά ΗΠΑ και ΕΕ τι δουλειά είχαν τα ιμπεριαλιστικά καθίκια και μπήκανε;

Όσο για το λαό μη λες ψέματα δόθηκαν μάχες από μεριάς εργατών, εργαζομένων και νεολαίας απέναντι στον ΚΑΤΟΧΙΚΟ σοβιετικό στρατό. Μπορεί να μην πήρε μέρος όλος ο λαός αλλά ένα μεγάλο μέρος του λαού ναι αγωνίστηκε. Ο λαός ΔΕΝ ΣΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕ και η απόδειξη είναι οι μόνοι που βρέθηκαν απέναντι από τους διαδηλωτές ήταν οι ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ δυνάμεις του Συμφώνου Βαρσοβίας. Που ήταν ο λαός να τσακίσει τους "αντεπαναστάτες" και να δώσει μάχη δίπλα στις δυνάμεις του Συμφώνου; Μήπως και αυτοί που δεν συμμετείχαν σας υποστήριζαν; Διαφορετικά θα κατέβαιναν να υπερασπιστούν τον "σοσιαλισμό" σου.

Όχι ο λαός ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ στους εισβολείς είναι δικαίωμα ενός λαού ό,τι καθεστώς, ό,τι σύστημα και ό,τι κυβέρνηση και αν έχει να αντιστέκεται στην εθνική υποδούλωση του σε μία ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ υπερδύναμη και οι κομμουνιστές το υποστηρίζουν αυτό το δικαίωμα. Εάν οι ιμπεριαλιστές ήθελαν να υπονομεύσουν την "σοσιαλιστική" εξουσία αυτό ήταν θέμα του τσεχοσλοβάκικου λαού να το αντιμετωπίσει, ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ. Απλά οι σοβιετόδουλοι έχαναν την εξουσία, δεν είχαν την υποστήριξη του λαού (διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος επέμβασης) και γι'αυτό κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση για να μην χάσουν οι ιμπεριαλιστές τη σφαίρα επιρροής τους.

Απλές λενινιστικές αρχές τις οποίες εσύ και το κόμμα σου τις έχετε αφοδευμένες φυσικά (α ναι τις θυμάστε μόνο όταν μιλάμε για ΝΑΤΟ και ΕΕ, είστε τόσο ξεφτίλες που υποστηρίζετε μέχρι και τη σημερινή ιμπεριαλιστική Ρωσία και την σοσιαλιμπεριαλιστική Κίνα).

V For Viva La Revolucion

24 Αυγούστου 2019 στις 4:15 π.μ.

Leo, αν οι Τσεχοσλοβάκοι αντιστέκονταν, θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Ακόμα κι αν οι δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας επιβάλλονταν, θα γίνονταν μετά από πολύ χρόνο και με πάρα πολλές μάχες κι απώλειες. Όσο κι αν μιλάνε κάποιοι για αντίσταση, αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από ένα ψύχραιμο ιστορικό.
Αν υποστηρίζω την ιμπεριαλιστική Ρωσία; Αν το να λέω κατά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σημαίνει πως υποστηρίζω τη Ρωσία, τότε έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Το μόνο που λέω είναι πως το ισχυρότερο καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό κράτος έχει σκοπό το μονοπώλιο του πετρελαίου. Αυτό συμβαίνει κι όποιος δεν το βλέπει είναι πολιτικά τυφλός.
"Αν ήθελαν καπιταλισμό εσάς θα ρωτήσουν"; Όχι βέβαια. Ήθελαν όμως καπιταλισμό; Κι οι καπιταλιστές που μας γδέρνουν καθημερινά δεν μας ρωτάνε. Λένε "φέρτε". Μάλλον κάποιοι έχουν παρεξηγήσει τι σημαίνει Μαρξισμός, Κομμουνισμός, Επανάσταση. Έχουν μια μικροαστική ηθική θεούσας. Θεωρούν πως Κομμουνισμός και Επανάσταση θα υπάρξουν χωρίς βία, χωρίς να σπάσουν αυγά, τζάμια κι όλα τα σχετικά.
Ας αποσιωπήσουμε πχ πως ο Στάλιν έκανε απαλλοτρίωση τράπεζας γιατί "ου κλέψεις". Κι ας κλέβουν οι καπιτάλες καθημερινά. Ας ζητήσουμε γονατιστοί συγνώμη μπροστά στο εικόνισμα του αγίου Τσάρου γιατί λέει η Γραφή "ου φονεύσεις". Κι ας χάνονται καθημερινά εκατομμύρια σε πολέμους, διώξεις, δολοφονίες, εργατικά ατυχήματα, πνιγμούς μεταναστών.
Κι αν ποτέ πάρουμε την εξουσία, να τη δώσουμε πίσω, να έρθουν οι φασίστες να μας ψήσουν ζωντανούς. Στην Τσεχοσλοβακία έγινε πραξικόπημα. Παρόμοιο με την Ουκρανία. Μήπως ρωτήθηκε όλος ο λαός να αποφασίσει; Κάποιοι κατέβηκαν κάτω, όπως έγινε τότε στην Ουκρανία, ή στη Βενεζουέλα. Εφόσον αποκαταστάθηκε γρήγορα η ειρήνη δεν είχε λόγο να κατέβει ο κόσμος που ήθελε κομμουνισμό στο δρόμο. Αν όμως πετύχαινε το πραξικόπημα μπορεί να είχαμε εμφύλιο. Γιατί θα φαίνονταν αμέσως ο σκοπός τους.
"Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες". Πες το αυτό στον Αλιέντε. Μη μου πεις ότι στη Χιλή ήθελε ο κόσμος δικτατορία. Έβγαλε Πρόεδρο με εκλογές, αλλά οι συμμορίες των Αμερικάνων τον έριξαν. Τα κράτη έχουν συμμάχους και εχθρούς. Όταν μια υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει, εξοπλίζει ηλίθιους και μισθοφόρους, τα κράτη οφείλουν να αναζητήσουν συμμάχους. Το αμυντικό Σύμφωνο της Βαρσοβίας, που ήταν η απάντηση στο επιθετικό ΝΑΤΟ, το έλεγε καθαρά: Αν μας επιτεθούν θα αμυνθούμε. Και επίθεση δεν είναι μόνο κήρυξη πολέμου, είναι και το υποκινούμενο πραξικόπημα.
"Θα επιβάλεις δια της βίας και δια των όπλων τον "σοσιαλισμό" σου σε ένα άλλο λαό"; Κάτι σχετικό είχε πει ο Μαρξ, ο Λένιν (γιατί ο Στάλιν δεν αρέσει στις αριστερές θεούσες) για κάποια Επανάσταση που μάλλον δεν θα γίνει με λουλούδια. Να καταδικάσουμε και το Βόρειο Βιετνάμ τότε που μπούκαρε στο Νότιο να ανατρέψει τη δικτατορία. Τι όχι; Κι εκεί με αυτή τη λογική έπρεπε να αφεθεί το Νότιο Βιετνάμ να τακτοποιήσει τα "εσωτερικά προβλήματα" μόνο του. Εντάξει, επειδή ήταν καπιταλιστές στο Νότο αυτοί μπορούσαν να καλέσουν τους Αμερικάνους. Εμείς όμως είμαστε καλοί κομμουνιστές. Βέβαια δεν πρέπει να ταυτίζουμε το καλοί με το μαλάκες.
Θα βόλευε πολύ να μη γίνει επέμβαση. Τους Αμερικάνους. Όπως βολεύει να μην γίνονται επαναστατικές ενέργειες, μην μας πούνε κακούς. Να μας πούνε βλάκες είναι πολύ καλύτερο. Μην κάνουμε τίποτε μωρέ. Θα έρθει η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος κι έτσι ο Κομμουνισμός θα υπάρξει χωρίς καθόλου βία. Αμήν...
Και βέβαια αν ποτέ βγούμε επάνω να αφήσουμε τους φασίστες να αλωνίζουν. Λοιπόν χεσμένη έχω την αστική δήθεν δημοκρατία. Γουστάρω δικτατορία του προλεταριάτου που είναι πολύ προτιμότερη από την αστική εκμεταλλευτική δικτατορία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger