Home » , » Δήμος Σταρένιος: Ενας μεγάλος ηθοποιός που παρέμεινε συνεπής κομμουνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του (Πέθανε σαν σήμερα το 1983)

Δήμος Σταρένιος: Ενας μεγάλος ηθοποιός που παρέμεινε συνεπής κομμουνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του (Πέθανε σαν σήμερα το 1983)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 | 5:50 μ.μ.

Το ταλέντο του Δημήτρη (Δήμου) Σταρένιου υπήρξε αναμφισβήτητο, αναγνωρισμένο απ' τους ομότεχνους του, της εποχής του και έχει αφήσει εποχή με τους με τους ρόλους που έχει υποδυθεί στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Αν και συνήθως τον συναντάμε σε ρόλους προδότη, τοκογλύφου και αντικοινωνικού στοιχείου (έμεινε αξέχαστη η ερμηνεία του, σαν γερό Λαδάς στην τηλεοπτική σειρά "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Βασίλη Γεωργιάδη, ενώ έμεινε ιστορική η ατάκα του «Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε» στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα, "Η Χαραυγή της Νίκης"), εν τούτοις υπήρξε ένας μεγάλος πατριώτης και αγωνιστής.

Στα χρόνια της Κατοχής ήταν απ' τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκαν στις γραμμές του ΕΑΜ και υπέστη διώξεις από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς.
Το 1945 πρωτοστατεί και μαζί με καλλιτέχνες ίδιου πολιτικού προσανατολισμού (Αλέκα Παΐζη, Ασπασία Παπαθανασίου, Αλέξης Δαμιανός, Τίτος Βανδής, Λυκούργος Καλλέργης, Νάσος Κεδράκας κ.ά., με σκηνοθέτη τον Γιώργο Σεβαστίκογλου) ιδρύουν τον ΕΑΜικό θίασο "Ενωμένοι Καλλιτέχνες".

Εγκαταλείπει κάθε καλλιτεχνική του δραστηριότητα το 1977, πάσχοντας από βαριά αγγειοπάθεια. Αφήνει την τελευταία του πνοή σαν σήμερα 23 Οκτώβρη 1983, σε ηλικία 74 ετών, ενώ μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του έμεινε πιστός στην ιδεολογία του. 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

23 Οκτωβρίου 2019 στις 6:53 μ.μ.

Ακριβώς επειδή ήταν αληθινός κομμουνιστής, ο μεγάλος αυτός ηθοποιός ο Δήμος Σταρένιος, απέδωσε με τη μεγαλύτερη επιτυχία τους ρόλους όλων εκείνων των σάπιων και απεχθέστατων προϊόντων της εκμεταλλευτικής κοινωνίας(τοκογλύφων, δοσίλογων, κερδοσκόπων κ.λπ.) που πασχίζουν να τα εξαλείψουν οι κομμουνιστές, εξαλείφοντας μέσα από την επαναστατική πάλη το καπιταλιστικό καθεστώς που τα γεννά και τα τρέφει. Ποιος άλλος θα μπορούσε να αποδώσει στην οθόνη πιο παραστατικά την αθλιότητα όλων αυτών των γδάρτηδων από έναν ηθοποιό που ζει με το ιδανικό της απελευθέρωσης της κοινωνίας και του χτισίματος ενός αληθινά ανθρώπινου νέου κόσμου; Παρόμοια επιτυχία με το Δήμο Σταρένιο στην παραστατική απόδοση των εκμεταλλευτών γδάρτηδων είχε σε πολλούς ρόλους του και ο μέγιστος κομμουνιστής ηθοποιός του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, ο αξέχαστος Μάνος Κατράκης. Αθάνατη η μνήμη τους!

23 Οκτωβρίου 2019 στις 10:19 μ.μ.

Νίκο εσύ πρέπει να γίνεις αρθρογράφος στο μπλοκ μας. Για γράψε κανένα κείμενο και στείλε στο μαιηλ μας :)

24 Οκτωβρίου 2019 στις 8:03 π.μ.

Ναι πρεπει!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger