Home » , » Λες και δεν πέρασε μια μέρα για την ηγεσία του παπαδαριού από το 1946

Λες και δεν πέρασε μια μέρα για την ηγεσία του παπαδαριού από το 1946

Από giorgis , Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021 | 4:00 μ.μ.

Του Γ. Γ

Δεν το κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα από την δήλωση, που διάβασα ότι έκανε ένας δεσπότης, τον οποίο η "Ιερά¨ Σύνοδος καθαίρεσε μετά την απελευθέρωση, γιατί στην διάρκεια της Κατοχής αυτός είχε αναπτύξει σημαντική αντιστασιακή και κοινωνική δράση, όντας μέλος του ΕΑΜ

Μιλάμε για τον Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπή, ο οποίος το 1946, δικάστηκε, επί αρχιεπισκόπου και αντιβασιλέα Δαμασκηνού, σε ένα στημένο δικαστήριο, με ψευδομάρτυρες και κατασκευασμένες κατηγορίες. Ο πραγματικός λόγος ήταν η ενεργή του συμμετοχή στο στο ΕΑΜ και γι' αυτό θεωρούταν φιλοκομμουνιστής.  

Σ' αυτή την δίκη - παρωδία τιμωρήθηκε με έκπτωση από τα αρχιερατικά του καθήκοντα για να τον διαδεχθεί ο φανατικός αντικομμουνιστής, δεσπότης Φωστείνης, ο οποίος σε συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας, είχε αναλάβει να "ξεκαθαρίσει" κάθε "κομμουνιστική διάβρωση", που θεωρούσε το τότε καθεστώς ότι υπήρχε στον κλήρο.

Μόλις φέτος και μετά 75 χρόνων η "Ιερά" Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 25 Αυγούστου και μετά από αίτημα του Μητροπολίτη Χίου -ο οποίος είχε δεχθεί καταιγισμό πιέσεων- αποκατέστησε ηθικά τον Ιωακείμ όπως είχε συνέβη νωρίτερα για τους άλλους δύο Μητροπολίτες που συμμετείχαν στο ΕΑΜ. Τον Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιο.

Εναυσμα γι' αυτή την ανάρτηση υπήρξε η δήλωση που είχε κάνει ο "φιλοκομμουνιστής" δεσπότης μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του. Την βρήκα στο βιβλίο Γιώργου Καραγιάννη "Η Εκκλησία από την Κατοχή στον Εμφύλιο" και σας την παραθέτω με την εκτίμησή μου, ότι από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στην λειτουργεία της ηγεσίας της επικρατούσας θρησκείας: 

"... Εις την δίκην αυτήν γενικώς μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι ουδεμία δικαστική πλάνη έλαβεν χώρα αλλά μόνο διχαστική εμπάθεια και ασυνειδησία.

Και δεν ήτο δυνατόν να αναμείνει κανείς άλλην απόφαση από τους δικαστάς οι οποίοι με εδίκασαν το πλείστον των οποίων ανήκουν εις την τάξην εκείνην των τυχάρπαστων κληρικών, οι οποίοι κατά κακήν μοίραν ανήλθον εις τα ανώτερα εκκλησιαστικά αξιώματα ουχί διότι τους διέκρινε σχετική ικανότης ή εκκλησιαστική παιδεία και συνείδησις, αλλά διότι στην προαγωγή των συνετέλεσε η ψυχική τούτων εξαχρείωση, συχνά δε και αι επικρατούσαι πολιτικαί συνθήκαι, τας οποίας ούτοι αισχρώς εξεμεταλλεύθησαν.

Ταπεινοί δούλοι πολιτικών ηγετών, οπαδοί της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας. εχθροί των νεωτέρων κοινωνικών ιδεών, αυλοκόλακες και ερπετά προ των ισχυρών και εκμεταλλευτών του λαού, έμποροι της υψηλής θρησκευτικής ιδέας, χρησιμοποιούντες την αγίαν ημών θρησκεία ως μέσον υπνωτισμού και ναρκώσεως των λαϊκών μαζών, χωρίς στοιχειώδη ανωτερότητα, χωρίς χριστιανικά ιδανικά, χωρίς ανθρωπιστικούς παλμούς, ασεβείς και άθεοι, μη πιστεύοντες εις ουδέν ανώτερον αλλά μόνον εις το χρήμα και εις την σάρκαν για τα οποία ζουν και κινούνται. υποκριταί και θεομπαίχται, συνεργάται των Γερμανών και όλων των εχθρών του λαού, δοσίλογοι και εκμεταλλευταί του λαού μας, ουδεμίαν σχέσιν έχοντες με την ηθικότητα, ερείπια κοινωνικά και ηθικά με παθολογικάς ανήθικους παρεκτροπάς, έμποροι της εκκλησίας, ασυγκίνητοι προ της λαϊκής δυστυχίας, αδίστακτοι Φαρισαίοι διά να κρατούν το λαό μέσα εις το σκότος της θρησκοληψίας και άσπονδοι εχθροί κάθε κοινωνικής προόδου και εξελίξεως.

Αυτοί είναι εκείνοι που έδωσαν καταδικαστικήν ψήφον στην υπόθεσή μου, γιατί ήθελαν να πλήξουν και να ταπεινώσουν έναν ακόμη αρχιερέα μαζί με τον Ηλείας Αντώνιον και τον Κοζάνης Ιωακείμ, που διαφέρει απ' αυτούς και που στάθηκε κοντά στον λαό, τον οποίον αυτοί φθονούν και μισούν, γιατί αγωνίστηκε και αγωνίζεται για τις λαϊκές ελευθερίες και την κοινωνική πρόοδο...".


0 Ιωακείμ Στρουμπής, μετά την καταδίκη του από το Συνοδικό Δικαστήριο, έζησε πάμπτωχος στη Χίο έως το θάνατό του, το 1950.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger