Home » , , » Η κληρονομιά του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου πριν πάρει το "εισιτήριο για τον Παράδεισο" σαν σήμερα πριν 12 χρόνια

Η κληρονομιά του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου πριν πάρει το "εισιτήριο για τον Παράδεισο" σαν σήμερα πριν 12 χρόνια

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 | 7:10 μ.μ.

Ο σπουδαίος Γρηγόριος Ναζιανζηνός έζησε τον κρίσιμο για τον χριστιανισμό 4ο αιώνα, που αρχίζει να οργανώνεται η χριστιανική Εκκλησία ύστερα από τρεις αιώνες ακαταστασίας, κατά τους οποίους τα απόκρυφα ευαγγέλια ήταν ακόμη σε χρήση και ο κάθε πιστός πίστευε ότι ήθελε για τον Χριστό. Αυτός ο μεγάλος θεολόγος, ξεχνώντας προς στιγμήν τα με τη θεολογία σχέση έχοντα, λέει σε γράμμα του προς τον Αγιο Ιερώνυμο, που δεν ήταν τόσο καλός δημαγωγός όσο ο δικός μας κ. Χριστόδουλος: «Εχουμε ανάγκη από όσο το δυνατό περισσότερους μύθους για να μπορούμε να εντυπωσιάζουμε τον όχλο. Οσο λιγότερο καταλαβαίνει ο όχλος, τόσο πιο ενθουσιώδεις γίνεται. Οι πατέρες και οι δάσκαλοι μας δεν έλεγαν πάντα τη σκεφτόταν, έλεγαν αυτά που τους υπαγόρευαν οι συνθήκες και οι ανάγκες». Λόγια καθαρά και στρογγυλά, αρθρωμένα με γλώσσα ελάχιστα ιερή, αλλά ριγμένα με δύναμη έξω από τα δόντια όπως αρμόζει σε μεγάλο ηγέτη, που έχει συνείδηση της ιδεολογικής σημασίας και κυρίως της οργανωτικής αξίας των μύθων, καθώς και της απεριόριστης ικανότητας της μάζας να καταναλώνει μύθους με αξιοθαύμαστη βουλιμία.

Βασίλης Ραφαηλίδης

Σήμερα συμπληρώνονται 12 χρόνια από την ημέρα που ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πήρε "εισιτήριο για τον Παράδεισο" για να κάνει "χαρισάμενη επουράνια ζωή".
Ευκαιρία λοιπόν θα θυμηθούμε μια περασμένη ανάρτησή μας για το τι επέφεραν σ' αυτόν τον ιερωμένο, οι προσευχές που έκανε και τα τροπάρια που έψαλε στην επίγεια ζωή:

Ξεσφράγισαν το σφραγισμένο ιδιαίτερο δωμάτιο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Παλαιό Ψυχικό και βρήκαν πάρα πολλά αντικείμενα μεγάλης χρηματικής αξίας. Τα κατέγραψε επιτροπή την οποία αποτελούσαν δικαστικές αρχές, ο διευθυντής της αστυνομίας, ο εκπρόσωπος της εφορίας, ένας συμβολαιογράφος, ο αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Χρυσικός, ο πρώην αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Συνοδινός, ο γνωστός Βρεσθένης Θεόκλητος Κουμαριανός, και δύο διάκονοι του Χριστόδουλου.


Τα πράγματα που καταγράφηκαν βρίσκονταν τόσο στο ιδιαίτερο δωμάτιο του Χριστόδουλου όσο και στα βεστιάριά του (=ιματιοθήκες) και στο υπόλοιπο ανάκτορό του. Μόνο τα μικροαντικείμενα τρεχούσης χρήσεως του δωματίου του ξεπερνούν σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
28 Ιανουαρίου 2020 στις 10:35 μ.μ.

ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ

29 Ιανουαρίου 2020 στις 11:27 π.μ.

Ποιο εισιτήριο και για ποιον παράδεισο: Αν οι μεγαλοπαπάδες πίστευαν έστω κι έναν κόκκο από αυτά που λέει το Ευαγγέλιο, δε θα συσσσώρευαν ούτε το ένα εκατομμυριοστό από όσα μάζευε ο περί ού ο λόγος στο ιδιαιτερό του. Αυτοί δεν πιστεύουν παρά μόνο στα πλούτη. Καμιά σχέση με εκείνο το ... "πιο εύκολα περνάει χοντρό σκοινί από βελόνα, παρά πλουτοκράτης την πόρτα του παράδεισου". Αν υπήρχε Θεός και Χριστός, δεν θα τον έβλεπα καθόλου καλά το φίλο μας το Χριστόδουλο της "δεξιάς του υψίστου". Γιατί ο "ύψιστος" δε θα'χε καμιά σχέση με τη δεξιά!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger