Home » , » Περί Μαρτύρων! Προστατευομένων, Κουκουλοφόρων και άλλα τινά.

Περί Μαρτύρων! Προστατευομένων, Κουκουλοφόρων και άλλα τινά.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 | 4:54 μ.μ.

Της Αλέκας Ζορμπαλά

Είμαι ενάντια στον μάρτυρα με την "κουκούλα", που θα πει για μένα, χωρίς εμένα!
Μετά την επίθεση στου Δίδυμους Πύργους και το σοκ, που προκλήθηκε από τη διάψευση του αλώβητου του Imperium των ΗΠΑ, ένας νέος πόλεμος ξεκίνησε.

Ο παλιός εχθρός, ο κομμουνισμός αντικαταστάθηκε και τη θέση του πήρε ο νέος παγκόσμιος εχθρός, η Τρομοκρατία. Ο πόλεμος αυτός έπρεπε να είναι όχι μόνον σκληρός, αλλά και στυγνά παραδειγματικός προς όλους.
Ευκαιρίας δοθείσης, λοιπόν, αυτό, που ως τότε γνωρίζαμε ως Κράτος Δικαίου, ως Νομικό Πολιτισμό, ως κοινωνικά-πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, ανατράπηκε κυριολεκτικά και την θέση του πήρε το δόγμα Νόμος-Τάξη-Ασφάλεια.

Η παγκόσμια κοινότητα κρατών υπό την υψηλή καθοδήγηση των ΗΠΑ, πέρα από την στρατιωτική-αστυνομική της προσαρμογή και αναβάθμιση, θωρακίστηκε και με ένα νέο θεσμικό πολιτικονομικό, πλέγμα, που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις όποιες και όσες κατακτήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει το νέο αντίπαλο δέος.

Θέσπιση ειδικής, εξαιρετικής, νομοθεσίας, συγκρότηση ειδικών δικαστηρίων, ειδικών διαδικασιών για ειδικές κατηγορίες κατηγορουμένων, που στο δίπολο ασφάλεια-ελευθερία έδειξε την ασφάλεια και στο δίπολο αρχών νομιμότητα-σκοπιμότητα προέταξε την σκοπιμότητα, χάριν του “δημοσίου συμφέροντος”.

Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα τρομοϋστερίας η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω.

Το 2001 ψηφίζεται, μέσα σε γενική κατακραυγή, ο νόμος 2829/2001 “Τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων”, αυτόν, που χαρακτηρίσθηκε ως “Τρομονόμος” από τον νομικό κόσμο, αλλά και από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, διατάξεις του οποίου και αποτελούν τον κορμό και επιβιώνουν μέχρι και σήμερα, με τροποποιήσεις, στα άρθρα 187, 187Α, 187Β

Προβλέφθηκε τότε για υποθέσεις “Τρομοκρατίας” η δυνατότητα κατάθεσης μαρτύρων χωρίς αναγραφή των στοιχείων τους, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά με ηλεκτρονική ή ηχητική μόνον κάλυψη!για τους οποίους θα λαμβάνονταν και ειδικά μέτρα προστασίας.

Ο Νόμος ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ καταψηφίστηκε μέσα από θυελλώδεις διαμαρτυρίες από το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό.
Τότε και καθιερώθηκε και ο όρος “Κουκουλοφόροι Μάρτυρες”.
Ο θεσμός αυτός των ανώνυμων μαρτύρων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην δίκη της 17 Νοέμβρη, κάτω από αστείες-γελοίες συνθήκες, δέχθηκε τα καθολικά πυρά της υπεράσπισης, η οποία και δεν τον νομιμοποίησε.

Με τον νόμο 3875/2010 η προστασία μαρτύρων και η ανώνυμη κατάθεση επεκτάθηκε και στα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και της παράνομης διακίνησης μεταναστών και

Με τον νόμο 4254/2014 καθιερώνεται και ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, δηλ. μαρτύρων, που καταθέτουν ανώνυμα και προστατεύονται για αδικήματα σχετιζόμενα με δωροληψία, δωροδοκία πολιτικών προσώπων,δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών λειτουργών, δηλαδή μάρτυρες, που αποκαλύπτουν και καταθέτουν για φαινόμενα, για εγκλήματα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

Μετά την δίκη της 17Ν αυτός ο θεσμός ήταν εν υπνώσει και εμφανίσθηκε εκ νέου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, παρότι τους συνέφεραν οι καταθέσεις αυτών των μαρτύρων, εναντιώθηκαν σοβαρά, απείχαν της εξέτασης και δεν τον νομιμοποήσαν.

Ο θεσμός των μαρτύρων χωρίς πρόσωπο, χωρίς φωνή, των μαρτύρων φαντάσματα, των κουκουλοφόρους μαρτύρων, όποιοι και αν είναι αυτοί, για όποιον λόγο και εναντίον όποιου καταθέτουν, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός για λόγους αρχής, για λόγους κατάλυσης συνταγματικών-δικονομικών εγγυήσεων, αλλά και για λόγους προφύλαξης και διασφάλισης του κινήματος, αλλά και μεμονωμένων αγωνιστών.

Γιατί ο “κουκουλοφόρος μάρτυρας”, ως θεσμός, καταργεί τη βασική αρχή της δημοσιότητας της δίκης, καταργεί την αμεσότητα της δίκης, καταργεί την δυνατότητα εξέτασης του μάρτυρα από τον κατηγορούμενο και από το δικαστήριο, πρόσωπο με πρόσωπο, την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση.
Καταργεί τη ζωντανή διαδικασία μεταξύ ανθρώπων, εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί και όλα αποκαλύπτονται.

Όποιος/α έχει παρευρεθεί σε ακροατήριο αντιλαμβάνεται, γιατί γνωρίζει, τι σημαίνει η εξέταση ενός μάρτυρα κατηγορίας από τον συνήγορο υπεράσπισης, ακόμα και από το δικαστήριο.
Πόσο εύκολη είναι η κατασκευή ενόχων κατ΄αυτόν τον τρόπο... πόσο εύκολη είναι η ομηρεία καθενός μας από τέτοιους μάρτυρες, που μπορεί να είναι από έναν αστυνομικό μέχρι και τον γείτονα, που μας μισεί και πόσο εύκολες οι καταδίκες στη βάση ανέλεγκτων καταθέσεων από πρόσωπα, που μέχρι και “βαλτά” μπορεί να είναι, προκειμένου να υπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Πόσο πιο εύκολη θα είναι η ποινικοποίηση κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής δράσης..

Γι΄αυτούς τους λόγους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο μάρτυρας χωρίς πρόσωπο και φωνή, πολύ δε περισσότερο από το αριστερό και το ανταγωνιστικό κίνημα.
Είναι όχι απλά αντιφατικό, αλλά εξόχως υποκριτικό να καταγγέλουμε τον κουκουλοφόρο μάρτυρα, όταν καταθέτει στα πλαίσια του 187Α και να τον υπερασπιζόμαστε, όταν καταθέτει στα πλαίσια των αδικημάτων πχ trafficking, διαφθοράς, όσο και αν πονάει αυτό, όσο κι αν θέλουμε να πάνε φυλακή (λέμε τώρα) λαμόγια πολιτικοί, διαπομπευτές, καταχραστές, πρεζέμποροι εφοπλιστές κλπ.

Ξέρω, φοβούνται, φοβούνται τους νεκρούς μάρτυρες του Noor1, τους νεκρούς εμπλεκόμενους της Νοβάρτις. Και όμως υπάρχουν τρόποι, που το κράτος μπορεί να διασφαλίσει τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του μάρτυρα, χωρίς να τον στερεί από τον έλεγχο της όποιας ακροαματικής διαδικασίας.

Η Δίκαιη Δίκη, η διασφάλιση των δικονομικών εγγυήσεων, δηλ.η στοιχειώδης διασφάλιση του ατόμου απέναντι στο Κράτος και τους θεσμούς του, δεν είναι ιδέες και αρχές, που κάποιοι “δικαιωματικοί” υπερασπιζόμαστε.
Είναι κατακτήσεις των εργαζομένων και του κινήματος με αίμα κερδισμένες

Και ο νους πρέπει να είναι στον στόχο τους. Και στόχος του κράτους ήταν και είναι η συναίνεση και η κοινωνική αποδοχή και νομιμοποίηση, μέσω τέτοιων μεθοδεύσεων, της ομηρείας όσων αντιστέκονται, της εύκολης καταδίκης όσων έμπρακτα αγωνίζονται και μαχητικά αντιδρούν.

Ναι, είμαι ενάντια στον μάρτυρα με την κουκούλα, που θα πει για μένα, χωρίς εμένα και θα κριθεί η τύχη μου, στην καλύτερη περίπτωση, από μια ηλεκτρονικά αλλοιωμένη ηχητική καταγραφή ή από έγγραφες καταθέσεις του άγνωστου Χ.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

20 Φεβρουαρίου 2020 στις 7:02 μ.μ.

ηδη με τηλεφωνικες συνομιλιες - για οποιαδηποτε αδικημα- διωκεσαι.διλημματα. θα ξεφυγουν απο το σκανδαλο δεν θα τους χειροκροτησουμε και για τους μαρτυρες ως υπερασπιστες των θεσμων- αυτους που εστησαν τρομονομους-.οι συγκεκριμενοι κατηγορουμενοι μηνυσαν εισαγγελεις. τι θα κανουν στους μαρτυρες? ο θεσμος υπαρχει , ας πληρωσουν και οι ιδιοι τις πονηριες τους( μπερδεμενος, καθοτι θα ξεφυγουν τα λ----ια.( δυσκολο να δεχτω οτι ιδια θεση εχει και η ΝΔ και να συμφωνω))

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger