Home » , » Αντελα Ντέιβιτς: Η Αμερικανίδα κομμουνίστρια

Αντελα Ντέιβιτς: Η Αμερικανίδα κομμουνίστρια

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 | 6:14 μ.μ.

Της Νατάσας Ρουγγέρη -  Hot Report

Eμβληματική μορφή κίνημα της χειραφέτησης των Αφροαμερικανών και των γυναικών αλλά και σημαίνον στέλεχος του αμερικανικού κομμουνιστικού κόμματος, η Αντζελα Ντέιβις γεννήθηκε στις 26 Ιανουάριου 1944 στην Αλαμπάμα και είναι πολιτική ακτιβίστρια, ακαδημαϊκός και συγγραφέας.
Εμφανίστηκε ως ακτιβίστρια της αντικουλτούρας τη δεκαετία του I960, συνεργαζόμενη με το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων, και ασχολήθηκε με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεγάλωσε σε συνθήκες απαρτχάιντ, σε μια εποχή που τα σπίτια της μαύρης μεσαίας τάξης γίνονταν καθημερινά στόχος πυρπόλησης από λευκούς ρατσιστές.

Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης, του Παρισιού, της Φρανκφούρτης και της Καλιφόρνιας, όπου διδάχθηκε φιλοσοφία και κοινωνιολογία από τον παγκοσμίως διάσημο διανοητή Χέρμπερτ Μαρκούζε.

Το 1969, σε ηλικία μόλις 25 ετών, έγινε επίκουρη καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αλλά αποβλήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ήταν ενεργό μέλος του ΚΚ των ΗΠΑ. 

Επέστρεψε για μικρό διάστημα, καθώς πολιτειακό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την απόλυσή της, αλλά εκδιώχθηκε οριστικά τον Ιούνιο του 1970 για «μια σειρά εμπρηστικές ομιλίες της με στόχο την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής».

Την περίοδο εκείνη η Ντέιβις υποστήριζε ενεργά το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων και πρωτοστάτησε σε εκδηλώσεις συμπαράστασης στους Αφροαμερικανούς φυλακισμένους Τζορτζ Τζάκσον, Φλίτα Ντράμγκο και Τζον Κλισέτ που κατηγορήθηκαν για τον φόνο ενός λευκού δεσμοφύλακα στις διαβόητες φυλακές Σολεδάδ στην Καλιφόρνια.

Οι οργανώσεις των μαύρων κατήγγειλαν δικαστική σκευωρία, φέρνοντας στο φως τη ρατσιστική μισαλλοδοξία του αμερικανικού δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος.

Στις 7 Αυγούστου 1970 τρεις Αφροαμερικάνοι -μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του Τζορτζ Τζάκσον, Τζόναθαν- και ένας δικαστής σκοτώθηκαν ύστερα από ένοπλη απόπειρα απαγωγής του τελευταίου από δικαστήριο της καλιφορνέζικης πόλης Σαν Ραφαέλ με στόχο τον εκβιασμό των αρχών για την απελευθέρωση των τριών καταδίκων της Σολεδάδ.

Στις 15 Αυγούστου εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη της απολυμένης καθηγήτριας Αντζελα Ντέιβις με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της απαγωγής και της συνωμοσίας.
To FBI κατηγόρησε την Ντέιβις για συνενοχή στην αιματηρή απόπειρα στο Σαν Ραφαέλ, υποστηρίζοντας ότι τρία από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν καταχωρημένα στο όνομά της.

Η Ντέιβις, που κρυβόταν για να αποφύγει τη σύλληψη, αντιμετώπιζε ακόμη και την ποινή του θανάτου, αφού η πολιτειακή νομοθεσία προέβλεπε την ίδια τιμωρία φυσικών και ηθικών αυτουργών για εγκλήματα πρώτου βαθμού.

Επειτα από ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα η Ντέιβις συνελήφθη στις 13 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και φυλακίστηκε για 18 μήνες στην Καλιφόρνια σαν εξαιρετικά επικίνδυνη εγκληματίας. Υπήρξε τεράστια κινητοποίηση προοδευτικών οργανώσεων και διανοούμενων αλλά και πίεση από μεγάλη μερίδα του Τύπου, γεγονός που ανάγκασε τις δικαστικές αρχές της Καλιφόρνιας να κρίνουν αντισυνταγματική την ποινή του θανάτου για την Ντέιβις και να επιτρέψουν την απελευθέρωσή της με χρηματική εγγύηση εν αναμονή της δίκης της, η οποία έγινε ενάμιση χρόνο αργότερα.

Το 2017 η Αντζελα Ντέιβις ήταν κεντρική ομιλήτρια της 11ης ετήσιας διάλεξης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», με θέμα «Αντιμαχόμενος φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικές του καιρού μας».'
Στην ομιλία της είπε μεταξύ άλλων: «Οταν ήμουν στη φυλακή, το διάστημα 1970-1972, αντιμέτωπη με θανατική ποινή, πλήθος Ελληνες στήριξαν την καμπάνια για τη ζωή μου. Ελαβα μάλιστα τότε πολλά ένθερμα μηνύματα αλληλεγγύης και ένα όμορφο ξυλόγλυπτο, δώρο από Ελληνες πολιτικούς κρατούμενους. Τους χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ και το δίνω στα εγγόνια τους».  
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger