Του Γ. Γ.
Τέτοιες μέρες τον Ιούνη του 1965 η Ελλάδα ήταν ανάσταση από μια σκευωρία που είχε οργανώσει ο αντισυνταγματάρχης πρώην μέλος της αντικομμουνιστικής οργάνωσης του Γρίβα «Χ» και συνωμότης της παραστρατιωτικής οργάνωσης «ΙΔΕΑ» Γ. Παπαδόπουλος.
Τέτοιες μέρες τον Ιούνη του 1965 η Ελλάδα ήταν ανάσταση από μια σκευωρία που είχε οργανώσει ο αντισυνταγματάρχης πρώην μέλος της αντικομμουνιστικής οργάνωσης του Γρίβα «Χ» και συνωμότης της παραστρατιωτικής οργάνωσης «ΙΔΕΑ» Γ. Παπαδόπουλος.
Η προβοκάτσια που καθοδήγησε ο μετέπειτα δικτάτορας έμεινε στην ιστορία ως "σαμποτάζ του Εβρου" και είχε στόχο την αριστερά και κύρια το ΚΚΕ.
Τα πρωτοσέλιδα των δεξιών φυλλάδων της εποχής μας δίνουν μια εικόνα του κλίματος που είχε καλλιεργηθεί: «Σαμποτάζ έσημειώθησαν είς στρατιωτικάς μονάδας Βορείου Ελλάδος ύπό αριστερών οπλιτών - Συνελήφθησαν οι δράσται του ενός» (Ακρόπολις), «Κρούσματα σαμποτάζ είς δύο στρατιωτικός μονάδας τής Βορείου Ελλάδος» ('Εθνικός Κήρυξ), «Πράξεις δολιοφθοράς έσημειώθησαν είς τόν Στρατόν, μέ δράστας στρατιώτας, μέλη τών "Λαμπράκηδων"» (Ελληνικός Βορράς).
Όπως ισχυριζόταν τότε ο Γ. Παπαδόπουλος «Δέν ευρισκόμεθα πρό μηχανισμού τής ΕΔΑ, άλλα του παρανόμου μηχανισμού του ΚΚΕ», σκοπός του οποίου «θά πρέπη νά θεωρηθή ήδη αι δολιοφθοραί καί ενδεχομένως δολοφονία στελεχών του Στρατού».
Απέδιδε δε στους στρατιώτες (είχαν υποστεί φρικτά βασανιστήρια οι φαντάροι Δημήτρης Μπέκιος και Κώστας Ματάτης, για να «ομολογήσουν» ότι υποκινήθηκαν από το ΚΚΕ) και πολίτες που είχαν συλληφθεί, ότι εκτός των άλλων «έλαβον έντολήν –σ.σ από τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ- όπως φονεύσουν διά φονικού οργάνου τόν διοικητήν τής 117 Μοίρας», δηλαδή τον ίδιο.
Αν και έχουν γραφτεί αρκετά γι’ αυτό το θέμα εμείς επιλέξαμε να αναρτήσουμε την ποιο ολοκληρωμένη ιστορική προσέγγιση που έχει γίνει κατά την άποψη μας και έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Αρχειοτάξιο 12/2010, με την υπογραφή του ιστορικού Λεωνίδα Φ. Καλλιβρετάκη.
Πέρα απ’ τις πολιτικές εκτιμήσεις του συγγραφέα που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν ενστάσεις, το αφήγημά του μας δίνει την εικόνα μιας ολόκληρης εποχής και το πολιτικό κλίμα που επικρατούσε.
Είναι μια προσεγμένη δουλειά και παρουσιάζει σφαιρικά το όλο θέμα, χωρίς να απουσιάζουν οι υποκειμενικές απόψεις του συγγραφέα.
Υ.Γ. Ηταν πολύ χρονοβόρο να ανεβάσουμε αυτό το πόνημα γιατί πέρα απ’ το μέγεθος του ήταν γραμμένο σε πολυτονικό. Πιστεύουμε όμως ότι άξιζε τον κόπο. Διαβάστε το.
Δημοσίευση σχολίου