Home » , , » Τα ένστολα "παλικάρια" του Χρυσοχοϊδη, βασανίζουν τυχαίους πολίτες και εφαρμόζεται νέος Νεοδημοκρατικός ποινικός κώδικας: "Περιφέρεται υπόπτως"; 8 Μήνες φυλακή

Τα ένστολα "παλικάρια" του Χρυσοχοϊδη, βασανίζουν τυχαίους πολίτες και εφαρμόζεται νέος Νεοδημοκρατικός ποινικός κώδικας: "Περιφέρεται υπόπτως"; 8 Μήνες φυλακή

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020 | 5:52 μ.μ.

Εχουμε μπει για τα καλά πια στην παγιώσει ενός αυταρχικού κράτους στο οποίο οι μπάτσοι θα βασανίζουν ασύδοτα -με την κάλυψη πολιτικής και φυσικής τους ηγεσίας- τυχαίους πολίτες και οι δικαστές θα καταδικάζουν .... τα θύματα.

Την ίδια στιγμή, πνευματικός κόσμος, νομικά θεσμικά όργανα και ΜΜΕ δείχνουν να βρίσκονται στον αστερισμό της ...υπέρκομψης Μαρέβα
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το ποιο προβληματικό απ' όλα είναι η παντελής απουσία παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα.

Δυο πρόσφατα περιστατικά.
Το πρώτο έρχεται σήμερα στην δημοσιότητα από την "ΕφΣυν". Δύο Κούρδοι, δημοσιογράφοι πολιτικοί πρόσφυγες, που βρίσκονται στην Ελλάδα, καταδιωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν -η Berçem Mordeniz, διαπιστευμένη διερμηνέας και δημοσιογράφος και ο Çağdaş Kaplan, πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Yeni Yasam- βρέθηκαν αυτόπτες μάρτυρες ενός περιστατικού αστυνομικής βίας.
Μπάτσοι είχαν συλλάβει έναν πολίτη γιατί έγραψε με μαρκαδόρο τη λέξη «Καβάλα» σε μία από τις ακριβοπληρωμένες ζαρντινιέρες του κ. Μπακογιάννη.

Ενώ τον είχαν ακινητοποιήσει και του είχαν φορέσει χειροπέδες πισθάγκωνα, οι αστυνομικοί θεώρησαν πως αυτό δεν ήταν αρκετό: «Του κοπανούσαν το κεφάλι σαν μια μπάλα στον τοίχο, ενώ εκείνος δεν αντιδρούσε», λέει σε συντάκτη της "ΕφΣυν" η Μπερτσέμ.

Οι Κούρδοι δημοσιογράφοι δείχνουν στα "όργανα της τάξεως" τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες και διαμαρτύρονται για την αστυνομική βαρβαρότητα που παρακολουθούν.

Η αντίδραση των μπάτσων ακαριαία. Συλλαμβάνουν και τους δημοσιογράφους και μαζί με τον πολίτη που έγραψε το σύνθημα  τους μεταφέρουν στο κακόφημο Α.Τ. Ακροπόλεως, όπου αρχίζει και ο Γολγοθάς τους για να κορυφωθεί η αστυνομική βία, πασπαλισμένη με ρατσισμό, όταν τους οδηγούν στο Α.Τ. Χαϊδαρίου.

Στο δημοσίευμα όπου και υπάρχει αναλυτική αναφορά της μπατσάδικης κτηνωδίας, φιλοξενείται και η δήλωση του δικηγόρου Αλέξανδρου  Παπαστεριόπουλος, η οποία αναφέρει ότι έχουμε μια «Τρανταχτή περίπτωση κατάχρησης εξουσίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας που θέτει υπό αμφισβήτηση καταστατικές ελευθερίες και αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος - ήτοι την ελευθερία της έκφρασης-πληροφόρησης και την αρχή σεβασμού της αξίας του ανθρώπου χωρίς διακρίσεις».

Οπως συνηθίζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις οι μπάτσοι τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί τους δημοσιογράφους με την τυποποιημένη κατηγορία  "εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής" και τώρα εκκρεμεί η δίκη τους.

Η δεύτερη είδηση έχει πρωταγωνιστές "λειτουργούς της Θέμιδας" και είναι άλλη μια χαρακτηριστική εικόνα της νεοδημοκρατικής εποχής "κανονικότητας".

Αντιγράφουμε από τον λογαριασμό που διατηρεί στο f/b ο δικηγόρος Αθανάσιος Θεοδώρου.

Αναφέρομαι σε περιστατικό, που συνέβη στο Τριμελές πλημμελειοδικείο, την ώρα που περίμενα για υπόθεση δικού μου πελάτη.

Προσάγεται κατηγορούμενος περίπου 30 ετών, κάθιδρος, που κάνει διαρκώς σπαστικές κινήσεις και είναι δεμένος με χειροπέδες πισθάγκωνα, να δικασθεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που άκουσα από στόματος προέδρου, "διότι περιφερόταν υπόπτως και όταν ερωτήθηκε από την περιπολία αστυνομικών τί κάνει δεν απαντούσε και έκανε σπαστικές κινήσεις".
Σε ποιό αδίκημα υπάγεται η ανωτέρω συμπεριφορά εγώ αδυνατώ να καταλάβω. Αν κάποιος συνάδελφος κατάλαβε κάτι περισσότερο παρακαλώ να μας φωτίσει.

Τον ερωτά ο Πρόεδρος τί έχει να απολογηθεί. Ο κατηγορούμενος δεν απαντά και είναι ωσεί παρών χωρίς να δείχνει ότι καταλαβαίνει τί συμβαίνει. 
Στη συνέχεια ξαπλώνει κάτω στο μάρμαρο της αίθουσας. Ο Πρόεδρος κάνει παρατήρηση στους αστυνομικούς να του βγάλουν τις χειροπέδες, παρατηρώντας ότι τίς έβαλαν πολύ σφιχτά και αυτό βασανίζει τον κατηγορούμενο. Ο κατηγορούμενος πλέον ξαπλώνει πιό άνετα στο έδαφος.

Ο Πρόεδρος τον ξαναρωτά τί έκανε και τί απολογείται. Ο κατηγορούμενος δεν απαντά. Ο Πρόεδρος συνάγει ότι ο κατηγορούμενος ασκεί το δικαίωμα στη σιωπή και εμμέσως ομολογεί την κατηγορία..

Μού είχε ανέβει το αίμα στο κεφάλι. Σκέφτηκα να δηλώσω υπεράσπιση και να βάλω το γραμμάτιο απ την τσέπη μου. Υπάρχει όμως δικονομικό θέμα: Μπορεί να είναι εντολέας μου κάποιος, που δεν μιλάει και γενικά δεν επικοινωνεί; Όχι!

Βάζω μια φωνή από κάτω.."κύριε Πρόεδρε πώς ξέρουμε ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι κωφάλαλος και δεν καταλαβαίνει την διαδικασία";
Πρόεδρος: Δεν προεβλήθη τέτοιος ισχυρισμός! Ενοχος κατά το κατηγορητήριο (ποιό ακριβώς;) 8 μήνες φυλάκιση!"

Εδώ δεν μπορώ να πώ με βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος είναι ένα αναίσθητο γαϊδούρι, η απλά είναι ανεπαρκής και αδιάβαστος. Κλίνω πρός το δεύτερο διότι έδειξε ευαισθησία σε σχέση με την βάναυση συμπεριφορά του συνοδού αστυνομικού και του έκανε παρατήρηση.

Τί θα έπρεπε να γίνει: Κατ αρχήν ο Εισαγγελέας θα έπρεπε να παρατηρήσει ότι η κατηγορία είναι αόριστη και δεν προβλέπεται απ τον Κώδικα. Τί σημαίνει ακριβώς "περιφέρεται υπόπτως"; Ποιός το κρίνει;
Ούτε κάν ερμηνεύτηκε η πρόθεσή του για την τέλεση παράνομης πράξης! Δεύτερον για να μπορεί να δικασθεί κάποιος πρέπει να αντιλαμβάνεται την κατηγορία και να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του (άρθρο 80 Κώδικα Ποιν. Δικονομίας)

Εν προκειμένω είχαμε έναν κατηγορούμενο, ο οποίος εξεδήλωνε σαφώς συμπεριφορά ψυχοπαθούς και αδυνατούσε αντικειμενικά να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Πώς τον δικάζετε;

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger