Home » , » "Εφυγε" ο Ντίνος Χριστιανόπουλος - Ενας ποιητής που κυνηγήθηκε από τους παπάδες, τους μπάτσους, τους χρυσαυγίτες και τους φιλολόγους

"Εφυγε" ο Ντίνος Χριστιανόπουλος - Ενας ποιητής που κυνηγήθηκε από τους παπάδες, τους μπάτσους, τους χρυσαυγίτες και τους φιλολόγους

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 | 7:51 μ.μ.


Της Π.Μ

"Καινούριο χιόνι πέφτει επάνω στο παλιό.
Κι άλλες νιφάδες βιάζονται να γίνουν λάσπη".

«έλαιον θέλω και ου θυσίαν»
Κι εμείς που θυσιαστήκαμε;
Κι εμείς που δε λαδώσαμε;".

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ήταν ένας ποιητής που πλήρωσε ακριβά τα ποιήματά του. Κυνηγήθηκε από τους παπάδες, τους μπάτσους, τους χρυσαυγίτες και τους φιλολόγους.

Η ζωντάνια, το πνεύμα, ο τρόπος σκέψης όλα όσα χαρακτηρίζουν μια στάση ζωής διαφορετική από τις άλλες δεν είναι "ιδιορρυθμίες" -θυμίζει κάτι από το ιατρικό "ιδιοπαθές"- αυτό που δεν έχει ακόμη εξηγηθεί -όπου κάποιος παγιδεύτηκε και δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτές.
Είναι ή μάλλον θα πρέπει να είναι φάροι σκέψης και προβληματισμού όπου η μεγάλη βολεμένη μάζα δεν θέλει σχεδόν ποτέ να δει, είτε γιατί τυφλώνεται, αν βλέπει, είτε γιατί έτσι είναι ορατή καλύτερα η γύμνια της.

Στον κύριο Ντίνο, διέκρινε κανείς εύκολα αυτές τις "ιδιορρυθμίες". Για αυτό αγαπώ ιδιαίτερα το ποιητικό του έργο.Για αυτό και κατακρίθηκε τόσο, όσο ζούσε.

Υ.Γ: Λεπτομέρειες για την ζωή και το έργο του, μπορείτε να δείτε εδώ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

12 Αυγούστου 2020 στις 1:33 μ.μ.

Αν θυμάμαι καλά, η ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου είχε μεταφραστεί ακόμη και στην αλβανική γλώσσα και μάλιστα την εποχή που η γειτονική μαε Αλβανία ήταν ακόμη σοσιαλιστική χώρα. Το είχε αναφέρει ο ίδιος ο ποιητής κάποτε σε μια συνέντευξή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι διαβάστηκε το έργο του και "στην Αλβανία του Ενβέρ Χότζα.". Αυτό μας δείχνει ότι η αξιόλογη πολιτιστική δημιουργία απ' όπου κι αν προέρχεται,κι εντελώς ανεξάρτητα από την πολιτική στάση του δημιουργού (με εξαίρεση φυσικά τα τέρατα του φασισμού) δεν αφήνει αδιάφορη μια σοσιαλιστική κοινωνία. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος μπορεί να μην αναμίχθηκε στο προοδευτικό πολιτικό κίνημα και γενικά στην τρέχουσα πολιτική, ωστόσο η ποίησή του είχε πολλά και σημαντικά να πει για την κατάσταση και την πορεία της κοινωνίας που παλεύει και πονάει για το μεροκάματο και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Καλό ταξίδι, αληθινέ και ανυπόκριτε Ντίνο Χριστιανόπουλε,ποιητή-καθρέφτη της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης και μαζί της Ελλάδας ολόκληρης που αντιστέκεται χωρίς μεγάλα λόγια στη βαρβαρότητα και τον ευτελισμό των υποκριτών της εξουσίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger