Home » , » Μικελης Αβλιχος: Ενας απ' τους προδρόμους του αναρχισμού στην Ελλάδα. Πέθανε σαν σήμερα το 1917

Μικελης Αβλιχος: Ενας απ' τους προδρόμους του αναρχισμού στην Ελλάδα. Πέθανε σαν σήμερα το 1917

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 | 4:10 μ.μ.

Ενας απ' τους προδρόμους του αναρχικού κινήματος στην Ελλάδα, ο Μικέλης (Μιχαήλ) Άβλιχος, πέθανε σαν σήμερα στις 28 Νοέμβρη του 1917, σε ηλικία 73 ετών, στο Αργοστόλι.

Είχε γεννηθεί στις 18 Μάρτη του 1844 στο Ληξούρι, από γονείς εύπορους και με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Αυτό του έδωσε την δυνατότητα να τελειώσει το Πετρίτσειο Γυμνάσιο και υστέρα να σπουδάζει στη Βέρνη όπου και μυήθηκε στις αναρχικές κοινωνικές ιδέες.

Ο Αβλιχος μετά τις σπουδές του πέρασε από τη Ζυρίχη, το Παρίσι και τη Βενετία και το 1872 επέστρεψε στον γενέθλιο τόπο του.

Το 1875 ταξίδεψε στην Ιταλία στέλνοντας διάφορα αναρχικά έντυπα και μπροσούρες της εποχής αλλά και δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις στην εφημερίδα «Εργάτης» του συντρόφου και φίλου του Παναγιώτη Πανά.

Μέχρι τον θάνατό του έζησε στο Ληξούρι ως άθεος, μασόνος και αναρχικός. Ηταν επίσης σατιρικός και λυρικός ποιητής και πολλοί τον θωρούν εφάμιλλο του Ανδρέα Λασκαράτου.

Σύμφωνα με τη νεκρολογία του ομοτέχνου του Κωστή Παλαμά, «διέκειτο δυσμενώς προς το υφιστάμενον κοινωνικόν σύστημα, και εμίσει την στρατοκρατίαν και τον πόλεμον».

Απόσπασμα από την ανάρτηση "Το αναρχικό κίνημα στην Ελλάδα - 1861, η πρώτη εμφάνιση"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger