Home » , » Δεκάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

Δεκάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 | 9:22 μ.μ.

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει ο αγώνας του Δημήτρη Κουφοντίνα που σήμερα βρίσκεται στην 28η μέρα σκληρής απεργίας πείνας διεκδικώντας τα αυτονόητα. 

Οπως διαβάζουμε σε ιστοσελίδα δεκάδες υπογραφές αλληλεγγύης από δεκάδες επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο - Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Ινδία, ΗΠΑ- καλούν την ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσουν άμεσα το αίτημα του απεργού πείνας για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού.. 

Εδώ να συμπληρώσουμε ότι υπάρχει σημερινό δημοσίευμα της "Καθημερινής" στο οποίο αναφέρεται ότι πριν από τρία εικοσιτετράωρα η εποπτεύουσα εισαγγελέας των φυλακών Δομοκού, εξέδωσε διάταξη με την οποία ζητούν από τους γιατρούς του νοσοκομείου Λαμίας, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας, να παρακάμψουν τη βούλησή του και να του παράσχουν ιατρική υποστήριξη, σε περίπτωση που ανακύψει κίνδυνος για μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του απεργού πείνας. 

 Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα οι γιατροί, σε επικοινωνία με τους συνηγόρους του, φέρονται να δήλωσαν ότι σέβονται τη βούληση του Κουφοντίνα. Ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του, θα παρέμβουν ανεξαρτήτως της δικής του επιθυμίας. 

Από την ιστοσελίδα της ΚΟΝΤΡΑ αντιγράφουμε:

     Να παρέμβουν τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών

Η ευθύνη για ό,τι συμβεί στον απεργό πείνας δεν είναι των γιατρών, αλλά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι γιατροί έχουν την εκπεφρασμένη βούληση του απεργού πείνας ότι δε θέλει οποιαδήποτε παρέμβαση που θα σπάει την απεργία πείνας. Και υπάρχει η Διακήρυξη για τους απεργούς πείνας, της Παγκόσμιας Ενωσης Ιατρών (θα την παραθέσουμε και πάλι στο τέλος), που επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό της βούλησης του απεργού πείνας, ακόμα κι αν αυτός περιέλθει σε κατάσταση απώλειας συνείδησης.

«Η απώλεια της νοητικής ικανότητας δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθεί η πρότερη άρνηση θεραπείας του ατόμου, συμπεριλαμβανομένης και της τεχνητής τροφής», αναφέρει η Διακήρυξη, η οποία επίσης τονίζει: «Είναι περισσότερο ηθικό να επιτρέψεις σε έναν αποφασισμένο απεργό πείνας να πεθάνει με αξιοπρέπεια παρά να υποβάλλεις αυτό το πρόσωπο σε επανειλημμένες ιατρικές παρεμβάσεις ενάντια στην θέλησή του/της».

Τώρα που έχει γίνει γνωστό ότι εκδόθηκε εισαγγελική διάταξη, τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών οφείλουν να παρέμβουν άμεσα, να υψώσουν ασπίδα μπροστά στους συναδέλφους τους του Νοσοκομείου Λαμίας, αποκρούοντας την κατασταλτική απειλή, ξεκαθαρίζοντας ότι οι γιατροί δε θα γίνουν σαν τους γιατρούς στα άντρα βασανιστηρίων της χουντικής Ασφάλειας και της ΕΣΑ.

Η κατεύθυνση που δίνει η Παγκόσμια Ενωση Ιατρών είναι σαφέστατη: «Οι Εθνικές Ιατρικές Ενώσεις έχουν την υποχρέωση να κάνουν προσπάθειες να αποτρέπουν τυχόν ανήθικες πρακτικές, να παίρνουν θέση και να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε ηθική παραβίαση καθώς και να τις εξετάζουν καταλλήλως». 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger