Home » , » Σαν σήμερα το 1948 αποχωρούν οι δυνάμεις του ΔΣΕ από τον Γράμμο

Σαν σήμερα το 1948 αποχωρούν οι δυνάμεις του ΔΣΕ από τον Γράμμο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021 | 9:06 μ.μ.

Σαν σήμερα το 1948 λήγει η μεγαλύτερη έως τότε εκστρατεία του λεγόμενου Εθνικού Στρατού το λεγόμενο "Σχέδιο Κορωνίς" κατά των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Βόρεια Πίνδο

 Με 6 μεραρχίες πεζικού, 2 μοίρες ΛΟΚ και 8 λόχους πολυβόλων, πυροβολικό και αεροπορία οι επιτελείς του κυβερνητικού στρατού θεωρούσαν ότι μέσα σε 3, το πολύ 4 εβδομάδες θα πετύχαιναν την "πλήρη συντριβή κι εξόντωση των συμμοριακών συγκροτημάτων του Γράμμου". Μετά από σκληρές μάχες 70 ημερών οι δυνάμεις του ΔΣΕ έκαναν τον περίφημο αλλά και αναγκαστικό ελιγμό στο Βίτσι.   

Η περιοχή του Γράμμου αποτελούσε την καρδιά της επικράτειας του Δημοκρατικού Στρατού και περιλάμβανε περίπου 150 χωριά και μια έκταση 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.  Στην περιοχή του Γράμμου ήταν εγκατεστημένο κλιμάκιο της ΠΔΚ (Αετομηλίτσα) και του Στρατηγείου του ΔΣΕ (Λυκορράχη) και είχαν συγκεντρωθεί 10.000-11.000 μαχητές. Ήταν η πρώτη φορά που ο ΔΣΕ έδωσε τακτικές μάχες απέναντι στον Εθνικό Στρατό, ο οποίος για την κατάληψη του Γράμμου είχε συγκεντρώσει 6 μεραρχίες πεζικού. 

Ο Δημοκρατικός Στρατός για την υπεράσπιση των θέσεων του παρέταξε τις δυνάμεις βόρεια και νότια του Γράμμου. Βόρεια του Γράμμου υπό τη διοίκηση του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας (Διοικητής: Βασίλης Γκανάτσιος ή  «Χείμαρρος», Πολιτικός Επίτροπος: Δημήτρης Βλαντάς, Επιτελάρχης: Βασίλης Βενετσανόπουλος) αναλαμβάνει την υπεράσπιση των υψωμάτων Προφήτης Ηλίας, Πύργος Κοτύλης, Τάλλιαρος. Νότια του Γράμμου διάφορες μονάδες του Δημοκρατικού Στρατού (η 670 Μονάδα υπό τη διοίκηση του Γιώργου Βοντίτσιου ή «Γούσια, η 102η Ταξιαρχία υπό τον Γιώργο Γιαννούλη, η 103η Ταξιαρχία υπό τον Αλέκο Ρόσιο ή «Υψηλάντη» ανέλαβαν την υπεράσπιση της κοιλάδας του Σαρανταπόρου, των υψωμάτων Ταμπούρι, Γύφτισσα. 

Ο Δημοκρατικός Στρατός ήταν προετοιμασμένος για την επίθεση του Εθνικού Στρατού και τους προηγούμενους μήνες είχε κάνει εκτεταμένα οχυρωματικά έργα, είχε κατασκευάσει πολυβολεία, παρατηρητήρια, καταφύγια, αποθήκες με ελάχιστα τεχνικά μέσα και βασικά με την ανθρώπινη εργασία σε ένα ιδιαίτερα αφιλόξενο περιβάλλον όπου το υψόμετρο έφτανε και 2.500 μέτρα.

Η επίθεση του Εθνικού Στρατού στο Γράμμο εκδηλώθηκε στις 21 Ιουνίου 1948 από δύο κατευθύνσεις. Ανατολικά στην περιοχή του Νεστορίου η Ι Μεραρχία προσέκρουσε στην ισχυρή αμυντική διάταξη του ΔΣΕ με αποτέλεσμα πρακτικά να σταματήσει. Δυτικά η ΙΙ Μεραρχία μπόρεσε να προελάσει και να προσεγγίσει τις κορυφές Κάμενικ και Κλέφτη, τελικά ο Κλέφτης έπεσε στα χέρια του Εθνικού Στρατού στις 2 Αυγούστου 1948. Η ηγεσία του Εθνικού Στρατού αποφάσισε να ενισχύσει την επίθεση στα ανατολικά με επιπλέον δυνάμεις και στόχο την κατάληψη την κορυφή Ταμπούρι στο Γράμμο. Στο Ταμπούρι δόθηκαν ιδιαίτερα σκληρές μάχες, όπου από την πλευρά του Δημοκρατικού Στρατού πολέμησαν οι δυνάμεις της 16ης , 103ης, 105ης, και 138ης  Ταξιαρχίας αλλά τελικά αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν την 1η Αυγούστου. Στο ανατολικό άκρο του μετώπου ο Εθνικός Στρατός κατάφερε στις 3 Αυγούστου να καταλάβει τα υψώματα Αμμούδα και Αλεβίτσα. 

Το επόμενο βήμα του Εθνικού Στρατού ήταν η επίθεση για την κατάληψη του κεντρικού Γράμμου. Ο ΔΣΕ βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Είχε χάσει μεγάλο μέρος από το έδαφος που έλεγχε και η αμυντική θωράκιση λόγω της αραιής διάταξης και των κατώτερων αριθμητικά δυνάμεων είχε αποδειχθεί προβληματική. Οι μαχητές του ΔΣΕ μετά από τις σκληρές μάχες που είχαν προηγηθεί και στις οποίες είχαν διακριθεί για την ικανότητά τους τόσο στην άμυνα όσο και στις αντεπιθέσεις, είχαν αρχίσει να δείχνουν σημάδια κόπωσης μπροστά στην επικείμενη κατάρρευση. Μπροστά στον κίνδυνο να εγλωβιστούν οι μαχητές του ΔΣΕ από τον Εθνικό Στρατό αποφασίστηκε η εγκατάλειψη του Γράμμου. 

Στις 20-21 Αυγούστου οι δυνάμεις του ΔΣΕ κινήθηκαν από το Γράμμο στο Βίτσι μέσα από το αλβανικό έδαφος και από το πέρασμα ανάμεσα στα υψώματα Αμμούδα και Αλεβίτσα. Η ηγεσία του ΔΣΕ παρουσίασε τη μετακίνηση στο Βίτσι ως «ελιγμό» αλλά στην πραγματικότητα είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το Γράμμο μπροστά στην διαγραφόμενη ήττα του και αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 3.000 νεκρούς μαχητές και μαχήτριες (σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Στρατού).

Μετά την απώλεια του Γράμμου, οι δυνάμεις του ΔΣΕ συγκεντρώθηκαν στο Βίτσι. Την περιοχή του Βίτσι είχαν αναλάβει να υπερασπιστούν οι 3 ταξιαρχίες (Βαγενά, Λιάκου, Σοφιανού) δύναμης 1.750 μαχητών που δρούσαν στην περιοχή, ενισχύσεις800-1.000 που ήλθαν από το Μπούλκες και οι 2.500-3.000 μαχητές που είχαν έλθει από το Γράμμο. 

Πληροφορίες από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

21 Αυγούστου 2021 στις 4:25 π.μ.

Σε μία εκπομπή στην τηλεόραση,παρουσιάζονταν σε κάποια "ανατολική χώρα" ηλικιωμένες πρώην αντάρτισσες του ΔΣΕ. Μαρτυρούσαν αυτό ακριβώς: "μας είπαν ότι ήταν τακτικός ελιγμός, για λίγο βγήκαμε από τα σύνορα και θα ξαναμπαίναμε σύντομα. Το λίγο κράτησε σαράντα χρόνια (τότε που γινόταν η παρουσίαση). Εδώ γεράσαμε". Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση από τα λόγια της Αντάρτισσας, αλλά ταυτόχρονα ένιωσα και μεγάλο θυμό. Δεν έφταναν τα "σοβιετικά αεροπλάνα" που όλο υπόσχονταν ο Ζαχαριάδης και ποτέ δεν έφταναν, αλλά ξεγέλασε και με τον "ελιγμό" αυτούς που έδιναν την ψυχή τους και το αίμα τους. Και μην πει κανείς ότι ήταν στρατιωτικοί οι λόγοι που είπαν ψέματα, γιατί οι στρατιωτικοί λόγοι είχαν πιά εκλείψει,αφού η υπόθεση είχε χαθεί. Όφειλαν να μιλήσουν με ειλικρίνεια και να ζητήσουν ένα συγνώμη από τους αντάρτες που "μπατάρισαν" και τον αγώνα του ΔΣΕ.

22 Αυγούστου 2021 στις 7:48 π.μ.

Εσύ και ο πολιτικός σου χώρος #Πειραιώτη αρνείστε από χέρι το δεύτερο αντάρτικο και την ταξική σύγκρουση του 1946-1949 ως "λάθος", ως "ακατανόητη", ως "αδιέξοδη" με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων κλπ. Αλλάξατε θέση; Ή θεωρείτε ότι η σύγκρουση ήταν μεν αναπόφευκτη αλλά ότι δεν έπρεπε καν να συγκροτηθεί ο ΔΣΕ και να τους σφάξουν όλους γρηγορότερα;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger