Home » , » Η πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα έγινε σαν σήμερα το 1948 από 6 νεαρούς κομμουνιστές

Η πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα έγινε σαν σήμερα το 1948 από 6 νεαρούς κομμουνιστές

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 | 12:23 π.μ.


Ηταν σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη 1948 όταν 6 νεολαίοι κομμουνιστές προχωρούν σε ένα παράτολμο σχέδιο πραγματοποιώντας την πρώτη αεροπειρατεία που έγινε στην Ελλάδα και μια από τις πρώτες παγκοσμίως.

Εχοντας γράψει αναλυτικά  γι' αυτή την περίπτωση, τώρα σας συνιστούμε να παρακολουθήσετε την ταινία «Ο κλοιός», του Κώστα Κουτσομύτη – 1987- η οποία αναφέρετε σ’ αυτό το ιστορικό γεγονός.

Αντιγράφουμε το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο:

Η ταινία είναι βασισμένη στο αληθινό γεγονός της πρώτης παγκόσμιας αεροπειρατείας επιβατικού αεροπλάνου, (υπάρχει άλλη μια το 1938 αλλά αφορά σε εμπορικό αεροπλάνο).
Η κατάσταση που επικρατεί από την άγρια τρομοκρατία μέσα και έξω από την πόλη από το φασιστικό κράτος και παρακράτος, ενάντια σε κάθε ΕΑΜίτη, ΕΛΑΣίτη, "ύποπτο κομμουνιστικής ιδεολογίας", κάθε συμπαθούντα του ΕΑΜ και γενικά μη "εθνικόφρονα πολίτη" κάνει τη ζωή αφόρητη.

Η δυνατότητα να φύγει κάποιος για να συνδεθεί με τον Δημοκρατικό Στρατό που δρούσε σε κοντινές περιοχές ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αφού οι χαφιέδες της ασφάλειας βρίσκονταν παντού.
Η παρέα των έξι νεαρών φοιτητών, μελών της ΟΚΝΕ, βλέποντας την τρομοκρατία του κράτους και του παρακράτους, που εντείνεται πιο πολύ αμέσως μετά από τη δολοφονία του Πολκ, αποφασίζουν να διαφύγουν στη Γιουγκοσλαβία, για να περάσουν στη συνέχεια στις γραμμές του ΔΣΕ, παίρνουν τη ριψοκίνδυνη απόφαση να καταλάβουν το αεροπλάνο της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός του κυνηγητού και η καταδίκη των γονιών των φοιτητών που αποκαλύπτει το μέγεθος της τρομοκρατίας.

Μια ακόμα αληθινή ιστορία που αφορά στην κατάσταση που επικρατούσε πριν και μετά την ένοπλη αντίσταση του ΔΣΕ, που έχει πνιγεί από την αστική τάξη και τα παπαγαλάκια της.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger